Villkor

Allt du behöver för bakningen

Av | 21 april 2020

Att baka bröd är ingen konst, men kan absolut vara en liten utmaning om man inte har rätt redskap. Oavsett om du är nybörjare eller rutinerad är det bra att investera i bra och nödvändiga bakredskap. Här hjälper vi dig att komma igång med brödbaket redan idag!

Köksmaskiner

Underlätta bakningen genom att använda dig av en köksmaskin. Vi rekommenderar att investera i en kvalitativ och hållbar köksmaskin som du kan ha med dig i många år. Rätt köksmaskin blandar ihop din deg på nolltid och du slipper mjölksyra i armarna.

Degbunke

Ett ytterst nödvändigt redskap att ha för bakningen är en skål eller bunke som rymmer en deg som också får plats att jäsa i. Att ha två skålar, en stor och en lite mindre, är därför en bra start. Den stora för degar som behöver jäsa och den mindre för exempelvis deg till småkakor. Vi rekommenderar att satsa på en skål med rund, slät botten och höga kanter – här hittar du skålar och bunkar i alla tänkbara material och storlekar.

Måttsats och köksvåg

Liksom degbunken är måttsatsen en självklarhet när man bakar. Den rutinerade kanske klarar sig utan och istället går på känsla, men för dig som inte vill chansa eller kommit till den experimenterande bakningen så är måttsats ett bra val. En köksvåg är även det ett smart redskap för att mäta upp rätt mängd.  

Bakredskap

När det kommer till bakning av bröd skulle vi nog säga att trägaffeln/träsleven, slickepottar och degskrapor är bättre hjälpmedel än till exempel elvispen (som för övrigt är oumbärlig i köket). Med dessa kan du enkelt både röra och blanda innan, under och efter jäsningen av brödet. Slickepotten gör att du får ut maximalt av degen ur din bunke när den jäst färdigt medan degskrapan enkelt kan dela upp degen i bitar. Degskrapan fungerar även fint att använda för att rengöra bakbordet. Ska du välja mellan slickepott och degskrapa skulle vi rekommendera slickepott – väljer du en större och hårdare variant kan den fungera som en degskrapa också.

Kökshanduk

Kökshanddukar är bra till mycket. Bakar du bröd behöver du en bakduk som skyddar din färdiga deg, men du behöver även en kökshandduk för att torka dina händer och för att kanske piffa till köket. En bakduk är helt enkelt en kökshandduk som är ren och hel.  

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies