Villkor

Bubbelskola

Av | 02 maj 2018

Ett hÀrligt glas bubbel lyfter snabbt feststÀmningen men vet du vad skillnaden mellan Champagne, Crémant och Prosecco Àr? Generellt sett anger namnet vilket region det mousserande vinet kommer ifrÄn.

Champagne produceras till exempel uteslutande i det franska distriktet med samma namn, övrigt mousserande vin frÄn landet kallas Crémant. Cava Àr den spanska motsvarigheten och Sekt kommer ifrÄn Tyskland. Spumante Àr det övergripande begreppet för italienskt bubbel och Prosecco Àr beteckningen för mousserande frÄn landets norra regioner.

Men det Àr inte produceringsomrÄde som sÀrskiljer de olika dryckerna. Ett par olika jÀsningsmetoder pÄverkar dryckens slutgiltiga resultat och smak. Den traditionella metoden anvÀnds till Champagne, Cava och Crémant. HÀr tappas fÀrdigt vin pÄ flaska, sedan tillsÀtts socker och jÀst för att sÀtta igÄng en andra jÀsningsprocess som dÄ skapar bubblorna medan flaskan ligger stilla i mörker. Champagne mÄste ligga minst 15 mÄnader och Cava i minst 9 mÄnader.

Den andra metoden anvÀnds till Prosecco, Spimate och Sekt och kallas tankjÀsningsmetoden. HÀr sker bÄde första och andra jÀsningen i en stor tank innan det fÀrdiga mousserande vinet hÀlls pÄ flaska. Det blir en annan typ av bubblor eftersom drycken och jÀsten inte har samma typ av kontakt.

Vilket glas ska man anvÀnda?

Bubbel serveras vanligtvis i antingen ett lÄngsmalt flöjtglas, ett brett coupeglas eller ett högt tulpanformat glas. Vill du bevara bubblorna Àr höga, smala glas bÀst, men precis som med vin Àndras smaken nÀr den mousserande drycken fÄr andas. SÄ för en annan smakupplevelse och en gammaldags glamourkÀnsla Àr de vida coupeglasen toppen!

Visste du förresten att en vanlig flaska champagne innehÄller 49 miljoner bubblor?

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies