Boska Holland har varit galna i ost i över 100 år, men på senare tid har de blivit gränslöst förälskade även i choklad. Deras breda sortiment gör att du enkelt kan förvandla ditt egna kök till en fantastisk chokladfabrik. Samla familjen och låt alla göra sin egen chokladfavorit. Barnsligt roligt, barnsligt gott!
Klassisk chokladfondue
Chokladfondue är, och detta kan inte poängteras nog, aldrig fel. Det är dessutom otroligt enkelt att slänga ihop. Det du behöver är ungefär 400 g av din favoritchoklad (vit-, mjölk-, mörk choklad … Du bestämmer!) och valfria tillbehör att doppa. Klassikerna är frukt och bär (t.ex. hallon, jordgubbar, blåbär, banan), kex, marshmallows, små våfflor eller varför inte en sockerkaka skuren i kuber?
Smält chokladen i micron, antingen i en keramisk skål eller direkt i fonduegrytan. Micra 30 sekunder i taget och rör om emellan varje gång. När all choklad har smält är det bara att köra. Om du använder Boskas chokladfondue placerar du skålen i ställningen och tänder ett värmeljus under – då håller sig chokladen varm!
Varm choklad på pinne
Att göra sin egna varm choklad är inte alls särskilt svårt och det blir mycket godare än de färdigköpta pulvren! Allt du behöver är egentligen en chokladform. Och så choklad förstås!
Ingredienser:
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
250 g hackad mörk choklad
Värm grädde i en kastrull på mellanvärme, när den precis ska börja koka rör du när chokladen och sockret. Rör tills allt har löst upp sig och du har en jämn och blank smet. Häll upp i en chokladform. Stick ner en glasspinne i varje bit och förvara i kylen tills det är dags för en rykande kopp choklad. Då värmer du en mugg med 2-3 dl varm mjölk och tar din pinne med choklad och rör ut i muggen!
Chokladtryffelkaka
En riktig dekadent kaka för den som älskar choklad!
Till ca 12 bitar
450 g mörk choklad, av god kvalitet (60 - 70% kakaohalt)
225 g smör
6 ägg
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Vispad grädde och färska bär till garnering
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader. Rita av botten på en bakform med löstagbar kant på ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg pappret i botten av formen. Smör och mjöla kanterna på formen.
- Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg och socker i en annan skål över vattenbad. Sjud blandningen försiktigt under fortsatt vispning. Ta efter några minuter bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills äggsmeten svalnat, blivit fluffig och dubblat sin volym.
- Förbered ett vattenbad genom att sätta in en långpanna i ugnen och hälla i kokande vatten.
- Häll smeten i formen. Grädda i vattenbadet i ugnen i ca 15 minuter.
- Låt kallna på ett galler. Kakan kan antingen avnjutas kall och har då en fudgekonsistens eller rumstempererad och är då krämig. Servera med en klick grädde och färska bär.
Chokladscones med kaffesmak
6 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 msk kallt kaffe
3 tsk bakpulver
2 dl smält smör
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 250 grader.
- Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll i smält smör, mjölk och kallt kaffe.
- Klicka ut små ”bollar” i cupecake-formar.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Servera med jordnötssmör, färskost och färska bär.
Non Baked Chokladcheesecake
Botten:
20 digestivekex
150 g smör (ska brynas)
Fyllning:
400 g mörk eller mjölkchoklad
200 g färskost (tex philladelphia)
1 burk kokosmjölk
Jordgubbar
Flingsalt
Gör så här:
- Mixa kexen så de smulas ner. Bryn smöret i kastrull, dvs smält tills det blir brunt. Blanda samman med kexen och tryck ner i botten på formen. Ställ i kylen.
- Smält chokladen över vattenbad och blanda sedan ner 200 g färskost.
- Öppna kokosmjölken och häll ut ”vattnet” som bildas i en burk och använd dig bara av den något fastare grädden i burken. Häll i chokladblandningen och rör om allt till en jämn smet.
- Häll blandningen över botten och tryck sedan ner färska jordgubbar, strö över lite flingsalt efter smak. Ställ i kylen i minst två timmar innan servering.