20% rabatt vid köp över 500 kr*. Logga in eller bli medlem för att ta del av erbjudandet
Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Alla (grund)smakerna på bordet

Av | 30 augusti 2018

Något syrligt
Upplevelsen ”surt” är ursprungligen en varningssignal som säger att maten kan ha blivit dålig. Trots det uppfattar vi en lagom dos syra i maten som "läskande" och ”friskt”. Det är också syran som gör ett vin "torrt" och som får det att "vattnas i munnen". 

Vinäger, syrliga såser och diverse inläggningar är exempel på ingredienser som ger en fräsch touch på bordet! 

Något beskt
Det är lätt att tro att alla beska smaker är för bittra och "skarpa", men i kombination med syra och inte minst umami kommer det till sin rätt! Klassiska exempel är kaffe, mörk choklad och öl - men vanligast på middagsbordet är grönsaker, kanske främst i form av av sallad och gröna blad. 

Något med umami
Umami är en nykomling bland grundsmakerna och det kan bero på att den är svår att ringa in och beskriva. Upplevelsen av umami är rund och buljongliknande och fyller munnen. Namnet är japanska för ungefär "välsmakande" och används även på svenska.

Umami spelar en livsviktig roll eftersom den här smaken signalerar att maten innehåller protein. Den förknippas med kött och fisk men finns även i grönsaker, bland annat (tillagade) tomater, potatis, selleri, svamp och alger.  

Smaklig komplett måltid!

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies