Visste du att hela en tredjedel av all mat som tillverkas slängs istället för att ätas? Och att vi bara i Sverige slänger ungefär 500 000 ton ätbar mat varje år? Vi är nog många som vill bidra till att den här siffran minskar – men hur kan man planera sina veckor så att man äter och handlar så smart som möjligt? Vi bad bloggaren Gustav Johansson från bloggen Jävligt Gott att hjälpa oss!
Här hittar du fem recept där du varje dag använder dig av resterna från gårdagen för att ta till vara på så mycket som möjligt av dina råvaror. Häng med på utmaningen!
Fem snabba tips för att minska matsvinnet
- Planera upp dina mÄltider för veckan! DÄ kan du handla effektivt och ta tillvara pÄ resterna i kommande mÄltider.
- Koka din egen buljong! Koka resterna frÄn grönsakshacket tillsammans med svartpeppar och lagerblad, frys in som iskuber och anvÀnd som vanligt.
- Ta tillvara pÄ hela grönsaken! Morotsblasten funkar finfint som pesto, broccolistammen funkar som basen i en wok och potatisskalen kan bli fredagens chips.
- Grytan Àr din vÀn! Skrapa ner dina grönsaksrester och lÄt koka ihop i en smakrik tomatbas för en vÀrmande gryta.
- Var kreativ! Spadet frÄn kikÀrtorna kan bli grunden i en vegansk majonÀs, den gröna delen pÄ purjolöken passar perfekt i en tomatsalsa och gillar man inte gryta kan man istÀllet baka den i en form med ett potatistÀcke för en lÀttlagad Shepherds Pie.