Visste du att hela en tredjedel av all mat som tillverkas slängs istället för att ätas? Och att vi bara i Sverige slänger ungefär 500 000 ton ätbar mat varje år? Vi är nog många som vill bidra till att den här siffran minskar – men hur kan man planera sina veckor så att man äter och handlar så smart som möjligt? Vi bad bloggaren Gustav Johansson från bloggen Jävligt Gott att hjälpa oss!
Här hittar du fem recept där du varje dag använder dig av resterna från gårdagen för att ta till vara på så mycket som möjligt av dina råvaror. Häng med på utmaningen!
Fem snabba tips för att minska matsvinnet
- Planera upp dina måltider för veckan! Då kan du handla effektivt och ta tillvara på resterna i kommande måltider.
- Koka din egen buljong! Koka resterna från grönsakshacket tillsammans med svartpeppar och lagerblad, frys in som iskuber och använd som vanligt.
- Ta tillvara på hela grönsaken! Morotsblasten funkar finfint som pesto, broccolistammen funkar som basen i en wok och potatisskalen kan bli fredagens chips.
- Grytan är din vän! Skrapa ner dina grönsaksrester och låt koka ihop i en smakrik tomatbas för en värmande gryta.
- Var kreativ! Spadet från kikärtorna kan bli grunden i en vegansk majonäs, den gröna delen på purjolöken passar perfekt i en tomatsalsa och gillar man inte gryta kan man istället baka den i en form med ett potatistäcke för en lättlagad Shepherds Pie.