Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Smygstarta grillen!

Av | 30 mars 2017

Även om grillens absoluta högsäsong är under sommaren så är det inte för tidigt att plocka fram den redan nu. Våren är i högsta grad i antågande, och grillat är lika gott året om!

För att bli en riktig grillmästare är det fem saker du bör ha i åtanke:

1. Vänta på glöden
Det absolut vanligaste misstaget vi gör vid grillen är att börja grilla för snabbt. Ge glöden tid så den hinner bli perfekt och så att tändvätskan hinner brinna bort.

2. Använd termometer
Grillar du fisk eller kött är en precisionstermometer din bästa vän – genom att kontrollera råvarornas temperatur uppnår du önskat resultat varje gång! Tänk på att ha jämnstora bitar på grillen och att innertemperaturen fortsätter att stiga även när du tagit av maten från glöden.

För nöt och lamm är medium ungefär 54-58°C, fläsk och fågel bör gå upp över 70°C och fisk är som mörast runt 50°C.

3. Torka av råvarorna
Den goda grillsmaken kommer från ”maillardreaktionen”, en kemisk process som uppstår när kolhydrater och aminosyror reagerar med varandra. Genom att torka av råvarorna innan du lägger dem på grillen kommer processen igång fortare och resultatet blir bättre.

4. Använd rätt värmetyp
De två vanligaste värmetyperna när det kommer till grillning är ”direkt grillning” och ”indirekt grillning”.  Direkt grillning kan jämföras med att steka i stekpannan, värmen kommer direkt underifrån och passar bra till råvaror som ska ligga kortare än 20 minuter på grillen.

Indirekt grillning används när du ska grilla större råvaror, som t.ex. en hel kyckling, som behöver längre tid på grillen. För att maten inte ska brännas har du ingen glöd direkt under råvaran, utan istället längs sidorna. Ha gärna en aluminiumform under råvaran för att förenkla rengöringen av grillen.

5. Satsa på råvarorna
Sist men inte minst, det är inte vilken grill du har som avgör resultatet – det är råvarornas kvalitet!

 

Kunskapen kommer från Professional Secrets, PS, i samarbete med professionella kockar.

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies