Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

The kitchen heroes

The kitchen heroes
Av | 04 februari 2017

TÄNK HÅLLBART!

När det kommer till stekpannor brukar vi säga ”hellre få bra än många dåliga”. En stekpanna av hög kvalitet är en investering som kommer följa med dig under många år – och bli bättre med tiden. Det tycker vi är hållbarhet om något! Här presenterar vi några av de vanligaste beläggningarna och vad de passar för.

SKÖTSELRÅD GJUTJÄRN

» Diska alltid pannan för hand i hett vatten och använd aldrig diskmedel.
» Torka alltid av en fuktig panna direkt och smörj med fett vid behov.
» Servera gärna maten direkt ur stekpannan, men använd den aldrig för att förvara mat.
» Om pannan behöver grovrengöras kan du fylla den med ungefär 0,5 cm grovt salt och ställa den på en het spisplatta några minuter. Rör om ett par gånger och släng sedan saltet som absorberat fett och smuts från pannan. Efter rengöringen kommer pannan att vara grå i färgen och du bör då bränna in den på nytt.

SKÖTSELRÅD EMALJERAT GJUTJÄRN

» Använd aldrig metallredskap, knivar eller stålull i pannan, då det kan skada emaljen.
» Handdiska alltid stekpannan med varmt vatten och diskmedel, låt den svalna innan rengöring.
» Häll aldrig kallt vatten på ett varmt kärl eller ställ ner ett varmt kärl i kallt vatten. Hastiga temperaturväxlingar kan ge sprickor eller skador på emaljen.

SKÖTSELRÅD NON-STICK

» Vänta alltid tills pannan har svalnat innan du diskar den.
» Diska helst pannan för hand med hett vatten och diskmedel, då maskindiskmedel kan skada beläggningen.
» Diska pannan noggrant varje gång du har använt den så att fett- och proteinhinnan som bildats på ytan försvinner.
» Använd aldrig stålull för att rengöra pannan, det sliter på beläggningen.

SKÖTSELRÅD KERAMISK BELÄGGNING

» Handdiska stekpannan med hett vatten och diskmedel.
» Låt alltid pannan svalna innan du diskar den.
» Om stekpannan använts på hög värme kan matrester sätta sig hårdare, se till att de avlägsnas innan du använder pannan igen.

SKÖTSELRÅD ROSTFRITT STÅL


» Rengör pannan direkt efter användning, syrahaltiga ingredienser som ättika, ketchup och senap kan korrodera stålet och möjliggöra rostangrepp.
» Kan diskas både för hand eller i diskmaskin. Använd alltid diskmedel.
» Om mat har bränt fast kan du skrubba med den grova sidan av en rengöringssvamp.



SKÖTSELRÅD KOLSTÅL

» Stek in pannan innan du använder den.
» Låt alltid stekpannan svalna innan du diskar den.
» Diska stekpannan för hand med hett vatten – undvik diskmedel.
» Torka alltid stekpannan efter rengöring för att förhindra rost.

Så här bränner du in din kolstålspanna!

1. Se till att pannan är ren och torr.
2. Stryk ett tunt lager neutral olja i stekpannan, värm stegvis tills det börjar ryka.
3. Stryk på flera lager olja i den heta stekpannan tills pannan blir svart.
4. Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja. Klart!

SKÖTSELRÅD KOPPAR

» Handdiska stekpannan med varmt vatten och diskmedel.
» Kopparytan bör endast rengöras med diskborste eller den mjuka delen av en rengöringssvamp.
» Polera kopparytan regelbundet.
» Använd kopparputsmedel mot flammighet, missfärgningar och fläckar.

VÅRDA DIN PANNA!

Hur bra du än tar hand om din stekpanna händer det att den missfärgas eller behöver en riktig grovrengöring. Här har vi samlat några smarta knep som du kan använda för att hålla din stekpanna i toppskick riktigt länge!

» Använd ett stekpanneskydd om du förvarar dina stekpannor staplade och införskaffa ett bra allputsmedel som funkar till flera material.
» Ta bort envisa matrester i gjutjärns- eller kolstålspannor med stålull! Det funkar även om pannan missfärgats eller har rostat. Efteråt bör du bränna in stekpannan igen.
» För att grovrengöra en stekpanna med keramisk beläggning kan du koka upp vatten och lite maskindiskmedel i pannan.
» Om din rostfria stekpanna har missfärgats av kalkavlagringar (mörka fläckar och prickar) beror det antagligen på hårt vatten. Koka ur kärlet med en ättikslösning bestående av två till tre matskedar ättiksprit (12 %) per liter vatten. Diska som vanligt och torka.
» Salt och saltlösningar kan skapa små vita eller grå fläckar i rostfria kärl, salta därför aldrig innan innehållet har kokat upp. Om fläckar har uppstått kan du koka ut kärlet med en ättikslösning eller fukta ett hushållspapper med lite vatten och ättikssprit.
» Om en rostfri stekpanna utsätts för hastiga temperaturförändringar kan den bli flammig och ”regnbågsfärgad”. Missfärgningen försvinner efter några gångers användning, men kan också putsas bort med ett hushållspapper fuktat med lite vatten och ättikssprit (12 %).
» Om ett kopparkärl har blivit missfärgat, flammigt eller fläckigt så kan det rengöras med kopparputsmedel. Polera in medlet med en trasa, låt vila och polera sen bort med en ren trasa. Upprepa flera gånger om kärlet är väldigt missfärgat.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies