Ingredienser
Pajskal
250 g smör
6 dl vetemjöl
3 msk florsocker
2 krm salt
2 msk kallt vatten
1 ägg
Fyllning
800 g fina äpplen
1 dl strösocker
3 tsk malen kanel
Gör så här
Sätt ugnen på 175 g. Mixa alla ingredienserna till pajdegen och jobba fram en smidig deg. Låt vila i några minuter. Kavla sedan ut degen och täck pajformen. Nagga och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 min. Skala och gröp ur äpplena, skär i tunna skivor och om det finns tid kan man steka äpplena tillsammans med kanel, socker supersnabbt så att sockret smälter och det blir som en liten sirap runt äppelskivorna. Bred sedan ut äpplena i formen. Kavla ut resten av degen och gör remsor som flätas över pajen. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min eller tills den har fått fin färg. Servera med en god vaniljsås eller en klick glass!
Lämna recension
Äppelpaj
Pajskal
250 g smör
6 dl vetemjöl
3 msk florsocker
2 krm salt
2 msk kallt vatten
1 ägg
Fyllning
800 g fina äpplen
1 dl strösocker
3 tsk malen kanel