Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Chokladkaka med kolaglasyr

Inga recensioner än
Recept: Roy Fares från kokboken Delicious

Ingredienser

12–15 skivor

Kaka
240 g vetemjöl (4 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
2 g salt (¼ tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
230 g smör
60 g kakao (1 ½ dl)
150 g mörkt öl (gärna Guinness eller annan dry stout) (1 ½ dl)
400 g strösocker (4 ½ dl)
250 g gräddfil (2 ½ dl)
110 g ägg (2)

Glasyr
70 g smör
100 g farinsocker (1 ¼ dl)
75 g vispgrädde (¾ dl)
120 g florsocker (2 dl)
3 g salt (½ tsk)

Gör så här

Kaka
Sätt ugnen på 175 grader, varmluftsfunktion.
Smöra och mjöla noggrant en rund sockerkaksform, 23 cm i diameter och 10 cm djup.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kakao och öl och vispa tills blandningen är slät och fin. Ta kastrullen från värmen och blanda ner socker, gräddfil och ägg ordentligt. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt den svalna i formen i 10 minuter. Vänd upp kakan på galler och låt den svalna helt.

Glasyr
Smält smöret tillsammans med farinsocker och grädde på medelvärme i en kastrull. Tillsätt florsocker och salt och rör ihop till en klumpfri glasyr. Låt vila i cirka 5 minuter. Lägg ett bakplåtspapper under gallret och häll glasyren över kakan. Flytta över kakan till ett fat när glasyren har stelnat.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Chokladkaka med kolaglasyr

12–15 skivor

Kaka
240 g vetemjöl (4 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
2 g salt (¼ tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
230 g smör
60 g kakao (1 ½ dl)
150 g mörkt öl (gärna Guinness eller annan dry stout) (1 ½ dl)
400 g strösocker (4 ½ dl)
250 g gräddfil (2 ½ dl)
110 g ägg (2)

Glasyr
70 g smör
100 g farinsocker (1 ¼ dl)
75 g vispgrädde (¾ dl)
120 g florsocker (2 dl)
3 g salt (½ tsk)

https://cervera.se/globalassets/recept-bilder2/dryckrecept/chokladkaka-med-kolaglasyr.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies