Villkor

Bertil Vallien

Bertil Vallien är en glaskonstnär född 1938. Han är en av Sveriges mest berömda glaskonstnär och formgivare. Han är bland annat känd för sina glasbåtar som har kommit att bli en del av den moderna glashistorien. Han står även bakom serien Château.

Bertil Vallien för Kosta Boda

Bertil Vallien har tagit fram glaskonst och glasserier för Kosta Boda. Hos Kosta Boda hittar du Azur, Boat, Brains, Beans, Drifter och många fler glasverk. Bertil Vallien har även formgivit den populära glasserien Château som känns igen på sin vida kupa som är slipad för att reflektera ljuset.

Bertil Vallien glasbåtar

Bertil Vallien har återkommit till båten flera gånger i sitt skapande. Han har själv sagt att han gärna arbetar i tema och att glasets unika egenskaper är svåröverträffliga.

Bertil Vallien Brains

Serien Brains består av glashuvuden. Han har själv berättat att inspirationen är hämtad från historien om Karolina Olsson. En vinterdag 1876 när hon gick på isen mellan fastlandet och Öland föll hon och slog i huvudet. När hon vaknade nästa dag somnade hon sedan om och vaknade inte förrän 1908. Hennes mor var borta och hennes bröder hade drunknat och Sverige och Norge var särskilja. Det Karolina Olsson mindres var bara blå män och ett mörker. Ett av de huvuden som ingår i serien är döpt efter Karolina Olsson.

Studier

1955 började han på en förberedande utbildning på Konstfack och efter två års studier valde han att gå vidare i keramikfacket, där fick han Stig Lindberg som huvudlärare. Vid Konstfack träffade han även sin blivande fru Ulrica Hydman, som han gifte sig med i september 1963. När han gick ut sommaren 1961 hade han fått Slöjdföreningens silvermedalj och stipendiemedel och med ytterligare stipendium från Kungafonden och H. Ax:son Johnsons stiftelse genomförde han en studieresa till Amerika och Sydamerika tillsammans med sin fru Ulrica. Under sin tid i Kalifornien studerade han vid University of Southern California i Los Angeles och arbetade som formgivare vid en keramisk fabrik.

Karriär

Efter hemkomsten engagerades han först vid Boda glasbruk och erbjöds senare jobb som konstnär och designer vid Åfors glasbruk där makarna Vallien också bosatte sig. 2012 började han vid Kosta glasbruk, där har han framför allt blivit känd för att gjuta glasmassan i sand, sandgjutning. Han har även skapat de klassiska servisglasen Château och Oktav och glasserien Viewpoints. Bertil Vallien är även hedersdoktor vid Växjö universitet.

Utställningar

Bertil Vallien har gjort flera utställningar både i Sverige och internationellt genom åren, han finns representerad vid Nationalmuseum i Stockholm och Kalmar konstmuseum, Linköpings lasarett och Everson Museum of Art i Syracuse, New York, men även sevärda permanenta utställningar på Vida museum och galleri på Öland.

Bertil Vallien | Glas - Sveriges mest kända glaskonstnär Bertil Vallien | Glas - Sveriges mest kända glaskonstnär

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies