Fira nationaldagen och att den underbara svenska sommaren är här! Varför inte passa på och nyttja den (för många av oss) lediga dagen med att bjuda in till ett härligt sommarfirande – antingen med mysig gofika på landet eller i skärgården, skämma bort dig och barnen med något farligt gott eller bjuda in till en grillfest på altanen som heter duga. På Cervera har vi allt du kan tänkas behövas för sommarens alla fester – inklusive den för 6 juni, varför inte passa på att exempelvis satsa lite extra på att duka upp med svenska designerklassiker dagen till ära?
Det är tävlingsdags på Cerverat & Klart där Sofia Henriksson har bjudit in Frida Ronge för en väldigt spännande utmaning! De ska tävla om, till att börja med, vem som snabbast lyckas hacka ner en hel rättika i perfekta, 2 millimeter tunna rundlar. Därefter ska de dessutom filéea en fisk till perfektion. Den som gör det snabbast vinner! Det låter väl inte så svårt? Men! Det finns så klart en twist också. Frida får nämligen bara använda en helt vanlig kockkniv, medan Sofia får använda både en mandolin och en riktig filékniv. Dessutom: Det räcker inte med att bara vara snabb. För varje fel de gör läggs det på en minut på deras tid. Kockarnas kamp är här. Vem är bäst på att hacka? Sofia Henriksson eller Frida Ronge?
Nu är sommaren äntligen här och vad passar väl bättre än glass i stora lass? Glass passar för alla tillfällen, oavsett om det är en svalkande jordgubbsglass på en varm sommardag eller vanlijglass med varm kolasås när regnet öser ner. Varför inte ta ut svängarna dessutom och servera din hemmagjorda glass med churros eller en frasig bubbelvåffla exempelvis, om du vill imponera till nästa nivå! För att göra din egen glass kan du antingen vara supersmidig och använda dig av en glassmaskin - eller gå all in på hantverket genom att frysa glassmet i en form och röra om själv då och då.
Här hittar du tips och produkter som förvandlar ditt hem till en smakrik gelateria!
Finns det något mer underbart än att bjuda in till en somrig brunch mitt bland allt det blommande och gröna? Att bjuda hem till brunch behöver inte (och ska inte) vara svårt - men i svensk sommarsetting behövs ju inte mycket för att skapa just underbara brunch-minnen. Med matiga mackor och härliga smoothies eller milkshakes kommer man riktigt långt - här kommer några snabba brunchtips!
Vår favorithögtid midsommar är alldeles runt knuten! Vi på Cervera har samlat alla våra tips, idéer - och ett och annat hack – för att göra just din midsommar till en bästa någonsin. Bjud in dina vänner till bords för ett idylliskt sommarfirande bland vackra vildblommor, alkoholfri snaps och fantastisk spis. Glad midsommar!
Aldrig någonsin har det funnits så mycket härligt alkoholfritt som nu. Det finns många anledningar att välja bort alkohol, och oavsett om du eller din gäst kör, är gravid eller helt enkelt föredrar att skippa alkoholen så uppskattas alltid genomtänka alternativ. Drinkar, öl, snaps eller vin - i dag finns en uppsjö av smarta produkter för att bjuda på alkoholfria alternativ som är både goda och innovativa - och massor av spännande smakkombinationer. Här listar vi våra bästa alkoholfria tips just nu!
Längtan och väntan är över - sommaren är äntligen här!! Och vad smakar inte bäst just nu än en somrig drink i hängmattan, i bersån ute på landet eller på en takterass i stan till en evig sommar-solnedgång som backdrop? Här har vi samlat recepten till våra allra smarrigaste sommardrinkar jusr nu - skål för sommaren 2022!
Arabias populära Muminmuggar Blå och Gul kommer nu i en ny, större storlek (0,4L). Illustratören och keramikern Tove Slotte har designat en anpassad layout för de ursprungliga illustrationerna från 1990.
Muggarna säljs endast hos utvalda återförsäljare och släpps 15 juni men redan nu kan du förhandsboka dina muggar.
Här hittar du alla våra Muminmuggar.
Gunkanmaki med chilikrabba
10 st
1,5 dl sushiris
10 st gurka remsor
ca 1 dl krabbkött
4 msk majonnäs
1 msk sriracha chilisås
Toppa med chili
Norimaki med sparris, svamp och tamago
2 st
Ca 3 dl sushiris
2 st noriblad
4 st gröna sparrisar, blancherade
200 g svamp tex ostronskivling
3 ägg (1 msk dashimoto går att utesluta)
2 msk matolja
4 st rädisor
Inside out maki med skagen och gurka
2 st
Ca 3 dl sushiris
1 noriark, klippt på hälften
1 dl gurk julienne
1 dl skalade räkor
1 msk pepparrot
zest från 1 citron
2 msk hackad dill
½ dl majonnäs
2 msk rostade sesamfrön
Salt och peppar
Nigiri
ca 10 st
Ca 1,5 dl sushiris
150-200 g rå fisk eller grönsaker tex, röding, lax, gös, zucchini, gurka, svamp
Ca 1 msk wasabi eller pepparrot
Säg hejdå till överstekt torsk, torr kyckling och stabbig äggröra! Här delar Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015 och Kockarnas Kamp 2018, med sig av sina bästa tips för att lyckas med stekningen.
Sofia Henriksson har bjudit in sin idol till Cerverat & Klart-studion - självaste Frida Ronge! Och varför är Frida här då? Jo, självklart för att laga sushi! Frida Ronge är en av matlagar-Sveriges bästa sushiexperter och hon har kommit till studion för att visa hur enkelt det kan vara att laga sushi hemma. Det blir inte bara god mat, utan Sofia får också hjälp med massor av smarta tips. Allt från hur man skär fisken, hur riset ska kokas till rullteknik. Så, hur gör man då? Det får du såklart lära dig när du tittar på videon! Men a och o är att köpa riktigt bra fisk - och sen är det bara köra i gång och framförallt: VÅGA! Det behöver inte vara så svårt och det behöver inte vara så perfekt som på restaurang. Men gott blir det!
Sommaren är äntligen på ingång och med den fantastiska möjligheter att umgås utomhus! Baka bullar och cykla iväg med familjen, bjud över vännen på ett glas vin i trädgården, ät lunch i skogen eller övernatta i tält och vakna upp till fågelkvitter och koka dig en kopp kaffe. Eller varför inte ställa till med ett knytkalas i den lokala lekparken och duka upp härligheter för stora och små? På Cervera har vi allt du behöver för den stora picknick-säsongen!
Tillsammans med Cervera bjöd Lovisa Barkman in sina närmaste vänner till en sprudlande vårfest hemma hos sig.🥂 Vi firade den mycket efterlängtade ankomsten av våren och markerade startskottet för Cerveras stora fest- och presentsäsong som nu äntligen är i gång! Välkommen att följa med hem till Lovisa, som tipsar om sina bästa presenttips, hur hon brukar tänka när hon ska duka upp för fest och dessutom delar sina hemliga partytricks!
Vill du bli bättre på att lägga upp maten snyggt på tallriken? Låt dig inspireras av Filip Poons kreativa knep! Här visar han fyra olika sätt att lägga upp en och samma rätt.
Filip Poon är matinspiratör och lägger alltid kärlek på sina uppläggningar. Han ser "plating" som ett sätt uttrycka sin konstnärliga ådra och brukar alltid tänka på att lägga upp maten i olika dimensioner.
- Höjd är ett sätt att skapa intresse. Du vill inte att rätten ska ligga platt på tallriken. Ju fler lager, desto mer intresserat blir ögat, menar Filip.
Rätten som Filip har lagat och ska lägga upp på fyra olika sätt är stekt röding med grön puré och sauterade grönsaker. Han har även förberett garnering i olika färger och former, allt ifrån färska örter och kryddkrasse till tunt skivade grönsaker.
”Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ned och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö.”
Vi håller alla tummar och tår att så blir fallet under Valborg! För visst vill man att våren visar sig från sin allra bästa sida och att vi tillsammans kan sitta och njuta in solstrålarna mot en behaglig husfasad, eller i en park som står i blom. Som bekant brukar dock vädret kunna styra denna högtid en aning och det impopulära aprilvädret kan ha en tendens att spela oss ett sista spratt. Oavsett hur och var du väljer att fira Valborg så finns allting som du behöver för en lyckad vårfest hos Cervera!
Hur parar man dryck och mat? En vanlig fråga som många ställer sig, men då handlar det allt som oftast om vilket vin som passar till vilken mat. Men öl då? Vilken ska man välja? Och till vilken mat? Det och mycket annat, för att inte säga ALLT du behöver veta om öl kommer Edward Blom och berättar i den här videon. Edward börjar med att berätta för Sofia Henriksson vilken typ av öl som ska ha vilken temperatur. Bör en lager vara kallare än till exempel en stout? Därefter får du lära dig både vilket typ av glas du ska ha till vilket sorts öl, men även HUR du ska hälla upp ölen. För inte kan man bara vända upp och ner på en flaska hur som helst! Till sist går Edward och Sofia igenom hur man ska tänka när man parar öl och mat, men även hur man ska tänka när man använder öl i matlagningen. Hoppas du gillar videon och får ny inspiration till din nästa ölmiddag!
Carbonator Pro är en banbrytande kolsyremaskin i rostfritt stål med en distinkt design och stilren glasflaska som givetvis tål diskmaskin. Hela kolsyreprocessen kan skötas med en enda hand, tack vare den smidiga och innovativa Push-to-Lock™-lösningen. När vattnet är kolsyrat glider höljet i stål långsamt upp så att glasflaskan exponeras.
Påsken är alldeles runt hörnet! Lagom till den stora högtiden, där vi samlas med nära och kära för att umgås, vara lediga och fira in den efterlängtade våren, har Cervera tillsammans med Fredric Melchersson från Matboden tagit fram en primörfräsch trerätters påskmeny. Vad sägs om härlig sparris, ett traditionellt lamm och en citronkladdkaka med vit choklad som avslut? Smaklig spis och glad påsk!
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
300 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 dl grädde
2 citroner
1 tsk salt
8 mellanstora potatisar
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 morötter
5 dl grädde
2 dl mjölk
1lammstek
1 buljongkub (biff)
Smör
Kvisttomat
Persilja
120 g smör
1 citron
6-8 sparris
2 ägg
1 tsk ättika
Gräslök
Upptäck årets nya färg från KitchenAid: Beetroot! Färgen är djup mörklila med vacker sidenfinish som piggar upp och ger en härlig färgklick i köket.
Har ni sagt en present upp till ett visst belopp, eller är du den ekonomismarte som planerar dina inköp minutiöst?
Här har vi samlat våra bästa och mest uppskattade presenter upp till 1 500 kr för att hjälpa dig lite på traven!
Alla känner vi den där personen som kan tillbringa timmar i köket, följer alla matlagningsprogram och storkonsumera YouTube-hacks för att lyckas med den där specialtekniken som du själv aldrig ens hört talas om.
På Cervera har vi en mängd redskap, verktyg och specialutrustning som blir den perfekta presenten för den där nörden i köket.
Ska du ge bort en present till en riktig inredningsfantast? Då kan det gälla att hålla tungan rätt i mun.
Som tur är kommer Cervera till din undsättning - här hittar du klassiska inredningspresenter som håller över många säsonger men även trendiga nyheter för den medvetne inredaren!
Välkommen åter till de stora studentfirandenas säsong! Äntligen kan vi åter igen samlas så som vi är vana, i stora sällskap och tillsammans fira av studenten med bravur. På Cervera har vi laddat upp med studentpresenter för alla typer av personligheter - allt ifrån klassiska och traditionella presenter som tidlöst kommer hänga med hela livet, eller lite mer trendiga och karakteristiska presenter beroende på vem studenten är.
När du handlar dina gåvor hos oss kan du alltid få ditt paket vackert inslaget - även när du handlar online! Klicka bara i paketinslagning i kassan. Du väljer själv vilket inslagspapper som ska användas, och kan du inte leverera gåvan själv så gör vi gärna det åt dig. Då kan du såklart skicka med ett kort med en personlig hälsning.
Den här sommaren gör bröllopen comeback i all sin pompa och ståt! Vi på Cervera har gjort plats för tusentals bröllopspresenter - hos oss hittar du någonting för alla typer av brudpar. När du handlar dina gåvor hos oss kan du alltid få ditt paket vackert inslaget - även när du handlar online. Klicka bara i paketinslagning i kassan! Du väljer själv vilket inslagspapper som ska användas, och kan du inte leverera gåvan själv så gör vi gärna det åt dig dessutom. Då kan du såklart skicka med ett kort med en personlig hälsning.
Den sprudlande festsäsongen är äntligen här! Inför försommaren låter vi oss inspireras av geometriska Art déco-former med eklektisk estetisk och toner som tar för sig. Blått, lila, rosa och andra djärva accentfärger mixas med metaller i guld och silver – och lyxiga vackra blommor som sätter pricken över i. More is more! Äntligen får vi sätta klackarna i taket och äntligen bjuda in till de riktigt stora festerna och välkomna alla firandens högsäsong!
Ett av våra danska favoritmärken Broste Copenhagen lanserar nu en ny serie alldeles lagom till påsken - Nordic Vanilla. Det rustika porslinsserien från Broste Copenhagen är inspirerat av nordiska naturelement vilket gör dukningen både unik och iögonfallande. Det populära porslinet gör sig dessutom lika bra till vardags som till den lite finare påskmiddagen! Matcha med antingen andra lugna färger för att skapa en skandinavisk minimalistisk dukning eller varför inte ta ut svängarna och kombinera med starka accentfärger och mönster för en mer expressionistisk look.
Upptäck det kompletta sortimentet från Broste Copenhagen.
Sofia har återigen bjudit in Edward Blom för att fortsätta på smörgåstårtetemat! I denna video är det dock helt andra bullar (eller snarare mackor) som gäller. Edward och Sofia kör nämligen den ultimata smörgåstävlingen - högst smörgåstårta på snabbast tid vinner! Det börjar jämt och ambitiöst, men urartar snart när Edward Blom får för sig att använda även bestick som en av huvud ingredienserna. Du kanske inte vill följa receptet här, utan se denna video som inspiration till hur man kan ha roligt i köket på ett lite annorlunda sätt. Hoppas du gillar videon och prenumerera gärna på kanalen, klicka på lilla klockan och se till att inte missa något annat roligt, inspirerande eller gott från oss på Cerverat & Klart.
Botten
2 ägg
180 g ljust muscovadosocker
120 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
2 krm vaniljpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
50 g majs- eller rapsolja (0,5 dl)
100 g fint rivna morötter (ca 2 dl)
Fyllning
50 g rumsvarmt smör
60 g florsocker (1 dl)
2 tsk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver
300 g kall Philadelphiaost
1 tsk finrivet limeskal
Citroncheesecake
250 g mascarpone
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
1 dl lemoncurd
1 krm vaniljpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl grädde
2 nypor flingsalt
1 liten citron cest + saft
4 st gelatinblad
Dekoration ”fågelbo”
Glasnudlar
Valfri choklad, exempelvis Ruby för att göra boet rosa
Mandelchokladägg
Färska bär
Penséer
Botten
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
Några droppar av rosa karamell- eller pastafärg.
Fyllning
Hallonsylt
Dekoration
Färska hallon
Krossade kex
Påskgodis
Penséer
Ev. Spritsad grädde, om du önskar göra en bakelse.
Visste du att vi under påsken 2019 i Sverige åt hela 7 000 ton godis under påsken? Men vad vore påsken utan allt det sockriga och goda? Och då är inte efterrätten inkluderad…
Inför årets påsk har vi på Cervera bett dessert-entusiasten Cathrine Laurén från DessertArkivet att ta fram smarriga och poppande desserter till påskbordet, som är perfekta att bjuda både små och stora på. Samlas tillsammans i köket för att baka och skapa våriga, supergoda påskdesserter och härliga minnen!
Vilken är din favorit - högrevsbugare, vegoburgare, lammfärsburgare eller fiskburgare? Oavsett vilken typ av burgare du föredrar så har vi på Cervera de tillbehör du behöver. Få inspiration hur du kan ta vårens grillning till nya höjder med hjälp av de bästa redskapen!
Till 6 burgare:
6 dl kokta svarta bönor
1 dl finhackad gul lök
raps- eller jordnötsolja att steka i
1 tsk milt chilipulver, t.ex. Piment d'Espelette
1 tsk rökt paprikapulver
3 msk bbq-sås
1 dl torrostade valnötter, se s. 149
2 msk finhackad färsk koriander
1 dl kokt svart ris
1 dl pankoströbröd
salt
Karamelliserad lök:
2 gula lökar
2 msk smör
1 msk rödvinsvinäger
Till servering:
120 g gruyèreost
6 hamburgerbröd
smör till bröden
romansallad
Till 6–8 burgare:
3–4 medelstora avokador
färskpressad saft från 1 lime
olivolja
Marinerade bönor:
3 dl kokta svarta bönor
2–3 rökta tomater, se s. 144
1 finhackad salladslök
1 tsk finhackad serranochili
1 msk finhackad färsk koriander
1 tsk finhackad vitlök
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
zest från 1 lime
Till servering:
6 hamburgerbröd
smör till bröden
6 msk crème fraiche
färsk persilja och k
Blir du också uppfylld av entusiasm när du inser att du har en lång vårsäsong i köket framför dig? Det är den här tiden på året som planeringen för de långa hemmamiddagarna och kreativa köksprojekten drar i gång – tillika vardagsmatlagningen och matlådefabriken, nu när många av oss äntligen kunnat återvända till arbetsplatsen!
I dessa tider har köket också varit en central plats för många, vi har samlats i mindre sällskap för att dela en matbit ihop och socialisera. Nu kan vi äntligen åter bjuda in till större middagsfester hemma och välkomna den underbara våren! Att således ha ett rejält utrustat kök, med både redskap, rejäla pannor och en och annan nördig köksaccessoar är a och o.
En sak är säker: Köket som samlingsplats är här för att stanna! Att lägga lite extra kärlek på den här knutpunkten i hemmet är en strålande idé när vårens ljus lägger sig över vardagen.
På Cervera har vi allting som du kan tänkas behöva för vårens matlagning!
6 morötter, halverade
1,2 dl hackad lök
120 ml mjölk
⅛ citron, skalad
salt och peppar
480 ml grönsaksbuljong
450g Spaghetti
450g Tomatsås
1 Gul lök
5 Vitlöks klyftor
Färsk basilika
Ost
1 msk Olivolja
Salt & Peppar
7 dl Vatten
Just nu är de humanitära behoven akuta till följd av Ukraina-kriget och miljontals människor behöver hjälp.
Vi har tagit fram specialgjorda termoflaskor från Les Artistes: «Peace for Ukraine». 200:- per flaska går till oavkortat till Röda Korset. Cervera gör ingen vinst på flaskorna. Flaskorna kommer till vårt lager 4 april, men du kan både beställa och betala redan nu. Ju tidigare, desto bättre - för ukrainare behöver, mat, kläder och en plats att bo.
Till förmån för Svenska Röda Korsets arbete - där rädda liv har högsta prioritet – ger vi på Cervera även våra kunder möjligheten att plussa på sina kvitton när man handlar i någon av våra butiker. Vi har dessutom en digital insamling på vår Instagram. Det insamlade beloppet, både på Instagram och i våra butiker, kommer vi på Cervera sedan att matcha.
Läs mer om Svenska Röda Korsets arbete i Ukraina här.
Tack! Tillsammans gör vi skillnad.
Efter att ha tillbringat ett par restriktions-år i köket och lagt stor del av vår tid på de stora matlagningsprojekten så är behovet kanske nu större än någonsin att hitta några smidiga genvägar. Fortfarande älskar vi ju att vara i köket och allt vad det innebär, men ibland vill vi att det kanske ska gå lite snabbare så att vi får att göra allt det där roliga som vi nu äntliga kan få göra. Det här är fem trendande hacks i köket som Cevera spanat just nu!
Att välja grill är kanske inte lika självklart som det låter. Oavsett om du är en proffsgrillare eller en aspirant så kan det kännas som en smärre djungel där ute bland alla grillar, rökare och ugnar. Faktum är att det nog faktiskt finns lika många grillar som grillpersonligheter. Är du exempelvis den som gillar att visa upp din grill och slå på stort? Kanske föredrar du en mer modest variant på bakgården – eller varför inte balkongen? Eller är du den portable parkgrillaren? Cervera hjälper dig att reda på vilken grilltyp som just du är!
Vill du bli vass på knivslipning? Om det är någon som vet hur en slipsten ska dras så är det proffskocken Sebastian Gibrand. Här lär han ut sina bästa sliptips!
Även den vassaste kniven i lådan behöver hjälp för att hålla skärpan. Oftast räcker det med några drag över en skärpstav eller i en våtslip för att kniven ska bli vass igen. Men när den har blivit riktigt slö behöver du slipa om kniven för att få fram en ny egg. Då kommer slipstenarna in i bilden.
Se videon eller följ stegen nedan för att lära dig att slipa din kniv med slipsten.
Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar i sin Global-knivguide hur du använder olika modeller på rätt sätt och går igenom vilka råvaror de passar för.
Motiven i sommarservisen 2022 fortsätter med det bekanta temat, Mumintrollen firar sommardagar. Denna gång är temat i motiven en av Mumintrollens favoritsysselsättning, fiske. Motiven i Fiske-servisen följer stilistiskt fem tidigare sommarserviser. Särskilt serviserna Kvällsdopp (2019) och Tillsammans (2021) har liknande färger som i Fiske-servisen som nu kommer att lanseras.
Kollektionen släppts 12/4 men redan nu kan du förhandsboka dina delar för att säkerställa att du får dem. I sommarservisen ingår en mugg och en tallrik med det nya motivet. Säsongskollektionen tillverkas i en begränsad upplaga.
Här hittar du alla våra Muminmuggar.
Våren är kommen, och vilket tydligare vårtecken finns det än att Edward Blom besöker Cerverat & Klart och berättar om smörgåstårta, ost, öl och ägglikör? I denna mysiga video tar Sofia Henriksson tag i fördomen om att en smörgåstårta bara passar på studentmottagningar och begravningar. En smörgåstårta kan passa vilka tillfällen som helst, och smakkombinationerna är oändliga! Längs vägen bjuder Edward Blom på en massa anekdoter om allt i från sina egna favoritcitat till varför han är så fascinerad över och passionerat intresserat av ost. Sofia och Edward bjuder på en klassisk smörgåstårta, men med en vegansk twist. Dessutom har de förberett ytterligare en vegansk smörgåstårta med tångkaviar och sydostasiatiska smaker!
”Skagen”fyllning
2 dl vegansk majonäs
2 stora palsternackor
1/2 rödlök
3 msk tångkaviar
1 dl dill
1 nypa cayennepeppar
1 citron, saft och zest
Salt
Svartpeppar
”Tonfisk”fyllning
140 g toonish i majonäs
2 dl havrefraiche
1/2 dl gräslök
1/2 rödlök
1 citron, zesten
1 limpa rågbröd
Tångrom
1 gurka
1 dl havrefraiche
Krabbfyllning
2 dl kött från krabbklor (motsvarande ca 8-10 st klor)
0.5 dl kokosgrädde (ej vätskan)
0.5 dl Creme Fraiche
5 cm finhackat citrongräs
1 tsk finriven ingefära
1st finhackad salladslök
1 lime, zest
1,5-2 msk röd currypasta
Salt
Svartpeppar
Kokoskräm
2.5 dl vispad creme fraiche
Ingefära
Lime zest
Salt
12 st franska bröd
Topping
Smulat krabbkött, klor från brunkrabba
Thaibasilika
Koriander
Finhackad salladslök
Ätbara blommor
Räkfyllning
2 dl räkor, handskalade
100 g mascarpone
1 msk majonäs
3 msk stenbitsrom
1 citron, zest + 1 tsk saft
1 dl finhackad dill
1 nypa cayennepeppar
Salt
Svartpeppar
Laxfyllning
150 g varmrökt lax
2 skivor kallrökt lax
2 msk kapris
1 dl creme fraiche
1 dl färskost
1/2 rödlök
1 dl gräslök
2 dl creme fraiche
1 dl färskost
2 gurkor
8 st vetekakor (polarbröd små tjocka)
2-3 stora potatisar
En skvätt rapsolja
Valfri kryddning, exempelvis salt eller annat som du tycker om
Airfryers, eller varmluftsfritöser, har blivit omåttligt populära den senaste tiden. Airfryern är inte bara ett bra alternativ för den som vill slippa den oljiga hanteringen av friterad mat, utan den tillagar även din mat på ett mycket nyttigare sätt i längden. Och kanske även godare – i alla fall om du frågar oss! På Cervera har vi många olika varianter på varmluftsfritöser - här är våra favoriter.
Den 8:e mars är det internationella kvinnodagen, en dag för att lyfta kvinnors rättigheter och belysa ojämlikheter. Vi tänkte därför lyfta några av designvärldens fantastiska kvinnor och deras hantverk. ♥
Grillgaffel, grillspade eller tång? För oss är grillen en självklar del av utomhuslivet och med rätt redskap blir grillningen inte bara enklare och roligare, utan också godare! Här listar vi våra bästa tips och redskap för att du ska bli en riktig grillmästare i vår.
För vissa pågår kanske grillsäsongen året om, men för många är nog sommarmånaderna de som är mest förknippade med nygrillat. Under dessa år har vi dock spenderat mer tid utomhus än någonsin och med det har även våra grillvanor nog förändrats. Varför vänta till långt efter valborg med att tända grillen? Varför inte bjuda in till en magisk grillmiddag redan till påsk exempelvis?! Eller varför inte njuta av en nygrillad mot husfasaden i den värmade vårsolen redan nu? Möjligheterna är många - både vad gäller recept och råvaror, men också kring själva grillarna. Vilken sort ska man välja? Och vilka redskap är egentligen viktigast? Här guidar vi dig genom grilldjungeln - och passar på att välkomna till smyg(grill)premiären 2022! 🔥
Vår. Ordet klingar ljuvligt och alldeles, alldeles strax kan vi glömma allt som heter slask, snö och tö och åter väcka naturen till liv. Kanske har snödropparna redan skymtats? Kanske har flyttfåglarna redan börjat kvittra de där soldränkta tidiga vårdagarna? Hos oss på Cervera förbereder vi oss för en mycket efterlängtad vår - full av färg, karaktär och minnesvärda ögonblick! Vi ser fram emot en vår där vi åter kan samlas i stora sällskap och bjuda in till sprakande primörmiddagar runt fantastiska dukningar med doftande vårbuketter. Välkommen till våren på Cervera!
Vi kommer i kontakt med olika former av porslin varje dag. Det kan vara alltifrån koppen vi använder till morgonkaffet, soppskålen vi äter lunch ur eller finservisen vi plockar fram till helgens festligheter. Ordet porslin hänvisar egentligen till flera olika typer av material men som alla består av kaolin, fältspat och kvarts. Genom att blanda de olika beståndsdelarna på olika sätt kan man skapa material med olika egenskaper och utseende. Porslinet härstammar ursprungligen från Kina (porslin heter till och med ”china” på engelska) där man har skapat porslin i olika former i över 10 000 år.
Här hittar du fakta om några av de vanligaste typerna av porslin!
ca 4 portioner
Våffelsmet
3 ½ dl mjölk
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smält smör, svalnat
Topping
250 g mascarpone
3 msk florsocker
finrivet skal från ½ citron
1 tsk färskpressad citronsaft
4 fikon
1 dl hackade pistagenötter
flytande honung
Upptäck sommarnyheterna på Cervera! Spana in grillarna och de fiffiga grilltillbehören, de smarta prylarna till trädgården och det vackra porslinet till sommarens goda middagar.
Äntligen är snart våren här med värmen på ingång (även om vi kanske behöver ta oss igenom en och annan liten snösmocka först) och inte minst, för många av oss, det efterlängtade sportlovet med uppfriskande aktiviteter i det fria! Oavsett om du tillbringar tiden hemma eller i skidbacken så finns ju det bästa utflyktsmålet alldeles runt hörnet - naturen. Varför inte koka en härlig termos med kaffe eller nyponsoppa och bred smarriga smörgåsar och utforska dina omgivningar? Eller varför inte umgås utomhus med de du gillar allra mest kring ett värmande friluftskök och laga god mat i naturen? På Cervera har vi allting du behöver för en mysig stund ute i det fria!
För att få riktigt lång hållbarhet på sina produkter så finns det en grundregel: Satsa på kvalitet och köp inte slit och släng- produkter som du måste byta ut efter bara ett par år. Det tjänar varken du eller miljön på. Om du väljer bra produkter med lång hållbarhet kan du med rätt omvårdnad se till att du inte behöver byta ut dem på många år framöver – kanske inte alls till och med!
Här har vi samlat några praktiska råd och smarta knep som förlänger hållbarheten på några av hushållets vanligaste produkter.
Det allra viktigaste rådet vi kan ge dig för att din stekpanna ska få längsta möjliga livslängd är skjut inte upp rengöringen. Diska alltid stekpannan direkt när den har svalnat efter användning (diskar du den medan den är rykande het kan den slå sig). Tänk också på att förvara dina stekpannor varsamt. Har du dem i en låda kan det vara en bra idé att skaffa ett stekpanneskydd. Tänk också på att alltid rengöra stekpannorna i enlighet med skötselråden, ett bra putsmedel som funkar till flera material är att rekommendera att du har hemma.
Att tillaga råvaror sous vide är, kort sagt, att tillaga råvaror till exakt den grad du vill ha. Genom att kontrollera temperaturen blir fisken alltid saftig, biffen alltid medium rare och ägget precis som du vill ha det.
Det franska uttrycket betyder ”under vakuum” och går i korthet till så att du:
För att kontrollera temperaturen använder du dig enklast av en ”doppvärmare” – en cirkulator – som du kan använda i en vanlig kastrull av större storlek. Den bibehåller temperaturen med endast 0,1 graders felmarginal och gör det nästintill omöjligt att misslyckas. Tvärt emot gamla föreställningar är tekniken inte alls något bara för proffsköken!
Wilfa Probaker är inspirerad av världens bästa industriella köksmaskiner och designad så att du kan göra lika bra degar som proffsen. Knåda degen effektivt och ordentligt med en roterande skål och degkrok så att du snabbt får ett bra resultat. Samspelet mellan skål och krok säkerställer att alla ingredienser blandas väl och rotationen gör att det finns gott om utrymme att fylla på ingredienser under bakningsprocessen. Detta är möjligt tack vare Probakers 700W PMDC-motor som utnyttjar kraften från motorn mer effektivt. Denna typ av motor används vanligtvis inte i köksapparater för den privata marknaden, men efter flera års utveckling kan du äntligen få en professionell standard i ditt eget kök.
Skållning:
Grunddeg:
Fyllning:
Deg
5 dl Vatten
800 g Mjöl
20 g Jäst
25 g Salt
3 msk Olivolja
Bianco - västerbottenost - picklad rödlök - löjrom
2st picklad rödlökar ( rskivad ödlök som läggs in i sötsyrlig ättikslag)
2-3dl Crème fraiche eller smetana
3 dl Riven västerbottenost
1dl dill, plockad
5 kokta potatisar
1 msk Olivolja extra virgin
Minst 10g löjrom till topping per pizetta
Rosso - burrata - chili - lufttorkad skinka
2dl tomatsås
2 burratas eller mozzarella
12 skivor god lufttorkad skinka
1 skivad röd chili
basilika
olivolja
1 limpa
250 g ljummet vatten (2,5 dl)
20 g jäst
1 msk olivolja
60 g rågmjöl (1 dl)
90 g dinkel (1,5 dl)
180 g rågsikt (3 dl) 35 g hela linfrön (0,5 dl)
75 g solrosfrön (1 dl)
2 tsk salt 130 g fint riven morot (ca 2 dl)
Till formen:
Smör
Sesamfrön
30 cookies
200 g vetemjöl (3,3 dl)
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
115 g rumstempererat smör
90 g strösocker (1 dl)
100 g farinsocker (1,25 dl)
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
200 g chokladknappar
Sofia Henriksson är tillbaka med smarta lifehacks! Visst har vi alla satt oss i lunchrummet eller på picknicken någon gång, öppnat vår matlåda och känt: ”Näe, det här såg inte gott ut, inte så sugen längre.” Sofia kommer här med flera smarta tips som gör att lunchlådan blir något att se fram emot istället för att rata och slänga - en mer zero waste-matlåda helt enkelt! Det blir tips om pickles, fermentering, såser och om hur du smartast packar ihop en så iögonfallande matlåda att du får kollegorna eller kompisarna att baxna av avund.
På Cervera är vi måna om att produkter vi säljer är säkra att använda och inte innehåller skadliga kemikalier. Därför har vi beslutat att aktivt arbeta med att fasa ut produkter som innehåller PFAS-ämnen. Vår ambition är att fasa ut PFAS till år 2025, vilket är en stor utmaning men genom att vi agerar nu hoppas vi att tillsammans med vår bransch kunna ställa om till PFAS-fritt fram till dess.
Finska kvalitetsvarumärket Fiskars har alltid gått i bräschen vad gäller innovation och att bana väg för en mer hållbar framtid. Nu har den ikoniska universalsaxen fått sig en uppdatering! Fiskars ReNew saxar är tillverkade av återvunna material och är 100% återvinningsbara – samtidigt som de erbjuder högsta prestanda och en enastående kvalitet.
Fiskars ReNew tillverkas av 80% återvunna och 13% förnybara material. De långa, tåliga bladen i återvunnet rostfritt stål har en precisionsslipad egg som skär genom vanliga material i flera lager och håller sig vass längre. Det ergonomiska handtaget i återvunnen plast och förnybar cellulosa ger dessutom både hög komfort och optimalt grepp. Saxen tillverkas i Finland med hållbara metoder och förpackningen är även den tillverkad av 100 % återvunnet och återvinningsbart papper.
Nu växer ReNew-serien och den återvunna och återvinningsbara saxen finns i flera utföranden på Cervera – upptäck dem här!
Gör ett klokt och långsiktigt val när du handlar och välj kvalitetsprodukter som håller över tid. Det tjänar både du och miljön på.
Kvalitet för oss på Cervera innebär genomtänkta och långsiktiga beslut i hela värdekedjan. Ta del av vår resa mot att bli ett ännu hållbarare företag här och lär dig mer om hur vi arbetar med hållbarhet.
Varför firar vi semmeldagen – eller fettisdagen som den egentligen heter? Låt oss backa bandet. Firandet av fettisdagen kommer nämligen från den gamla kristna traditionen och högtiden fastlagen, då man inför den 40 dagars långa fastan innan påsk skulle se till att äta upp sig rejält. Således kan förstås varför semlan är en riktig kaloribomb! När väl fastan sedan varade skulle man hålla en spartansk och sparsmakad meny och varken äta kött eller frossa på andra sätt.
Sedan dess har mycket hänt på semmel-fronten och vi har upplevt allt från Nutella-semlor, wrap-versioner och en och annan udda variant som vi kanske gärna helst glömmer – som falukorvssemlan. För årets semmeldag, som infaller 1 mars (och faktiskt samma dag som pannkaksdagen!) har vi tagit bakproffset Cathrine Laurén från Dessert Arkivet till hjälp, som tipsar om både en lyxig semmelprinsesstårta och klassiska minisemlor – eller semmelkrans om en så vill.
Nedan recept ger två härliga semmelkransar och även några minisemlor. Frys in den ena och du har säkrat upp två fikatillfällen - fungerar även perfekt att halvera receptet om du endast önskar göra en!
Vetebullar
50 g jäst
5 dl rumsvarm mjölk
1,5 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemummakärnor, nymortlad
1 ägg
150 g rumsvarmt smör
780 g Manitoba Cream mjöl/Vetemjöl
1 tsk salt
Mandelfyllning
(Tips! Halvera nedan recept om du endast önskar göra en krans och frys sedan in den andra)
400 g mandelmassa
1 msk kardemummakärnor, nymortlad
2,5 msk vaniljsocker
50 g hackade hasselnötter/eller mandel
1 dl mald mandel eller mandelmjöl
1,5 dl florsocker
1,25 dl mjölk
Topping
5 dl vispgrädde per semmelkrans
1 tsk vaniljsocker
Rostade mandelflarn
Hackade hasselnötter
Nymalen kardemumma
Oxalis
Florsocker
Härligt saftiga kardemummabottnar, varvade med otroligt smakrik mandelfyllning och kardemummakräm. Precis som en prinsesstårta men med smaken av semla.
Kardemummatårtbotten
50 g smör
1 dl mjölk
165 g ägg (ca 3 st)
225 g strösocker (2,5 dI)
1 tsk vaniljsocker
210 g vetemjöl (3,5 dI)
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor, nymortlade
1 krm salt
Mandelfyllning
200 g mandelmassa
0,5 msk kardemummakärnor, nymortlade
1,5 msk vaniljsocker
25 g hackade hasselnötter/eller mandel
0,5 dl mald mandel eller mandelmjöl
0,75 dl florsocker
0,75 dl mjölk
Kardemummakräm
5 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor, nymortlade
90 g äggulor (ca 5–6 st)
100 g strösocker (drygt 1 dl)
0,5 tsk vaniljsocker
35 g majsstärkelse, t.ex. Maizenas (ca 5 msk)
20 g smör
0,5 krm salt
För montering
5 dl vispgrädde
Sockerlag att pensla bottnarna med
(Koka upp 1 dl strösocker med 1 dl vatten)
Dekoration
Minisemlor (Recept)
Hackade hasselnötter
Mandelspån
Nymalen kardemumma
Färska hallon
Oxalis
Florsocker
Cervera är medlemmar i olika branschorganisationer, nätverk, föreningar och initiativ för att få mer information och kunskap för att stärka vårt arbete inom hållbarhet kopplat till produktsäkerhet, lagstiftning, kemikaliehantering och sociala frågor. Vi är även samarbetspartner och stöttar olika organisationer kopplat till hållbarhet.