/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Julservis - Trendig återkomst 2023

En av de stora jultrenderna just nu: Duka med julservis
Julservis - Trendig återkomst 2023
Julservis - Trendig återkomst 2023
En av de stora trenderna för julen 2023 är julserviserna som gör bred comeback på det dukade bordet – allt ifrån vintage-klassikern Tomtejul från Rörstrand till mer moderna tappningar, exempelvis Nostalgi från Magnor. Vad är inte bättre än att duka upp med en maffig och komplett julservis till julmiddagen? Eller varför inte plocka enstaka favoriter när det vankas för glöggmys? Välkommen till julservisernas magiska värld!

Julservis från Royal Copenhagen Star Fluted Christmas – en lyxig klassiker

Det ikoniska porslinshuset Royal Copenhagen har gjort sig världsberömt för sitt musselmalda blå-vita porslin, och är dessutom dansk hovleverantör. Star Fluted Christmas är en bedårande och lekfull servis som introducerades 2006, där varje del i servisen har en vacker design med handmålad, julinspirerad dekor från 1783 som kombineras med guldfärgade detaljer. En tidlös servis som sätter stämningen runt bordet i jul och på ett lekfullt sätt bryter av den klassiska juldukningen där rött spelar en klar huvudroll.

Julservis från Swedish Grace Winter – en ikon i julfodral

Den älskade servisen Swedish Grace från Rörstrand är minst lika omtyckt idag som när den premiärvisades på Stockholmsutställningen 1930 under namnet Nationalservisen, formgiven av Louise Adelborg. Servisen finns i många olika kulörer, vilket ger kreativa dukningsmöjligheter för den som gärna mixar och blandar sitt porslin – inte minst att matcha med Swedish Grace Winter så här i juletid. Med strama granbarr, frostnupna mistlar och snöflingor har textilformgivaren Katarina Brieditis varsamt klätt Louise Adelborgs klassiska veteax i vinterskrud. Blanda in hela eller delar av den mysiga Swedish Grace-varianten för att skapa en juldukning med ett lite mer cleant och lugnt intryck.

Magnor Nostalgi – nyhet för julen 2023

Från det norska glasbruket Magnor lanserar vi på Cervera för julsäsongen serien Nostalgi - en julservis som sprider samma goda julstämning som du minns från barndomens jul. Design och dekor är genomförda in i minsta detalj med ett tidlöst uttryck, och delarna är gjorda av bästa kvalitet och tål både mikrovågsugn och i maskindisk. Inspirationen till Nostalgi har formgivaren Halvor Bakke hämtat från naturen och den traditionella julen. De olika gröna inslagen påminner honom om de gamla kransarna de hade hemma på släktgården i Stavern, därav namnet Nostalgi. Servisen är inte bara fin att ha som en servis under julmiddagen för den som vill skapa ett mer murrigt och naturnära uttryck, utan användas som en vinterservis i tiden före och efter jul. Grönt fungerar ju mycket längre än bara till själva julafton.

Julservis från Kähler Hammershøi Christmas – dansk design när den är som bäst

Danska Kähler har för 2023 låtit formgivarna Hans-Christian Bauer och Rikke Jacobsen designa årets söta serie Hammershøi Jul, som är en hyllning till både Kählers ikoniska designarv och till Nordens jullandskap. Den genomgående färgpaletten av grangrönt och kottbrunt bygger en vacker bro till tidens nordiska inredningstrend, där botaniska och jordnära toner präglar inredning och bordsdukning i vacker synergi. Serien, som består av allt ifrån ljushållare, skålar på fot, ljus, dukar och klassiska dukningsattiraljer innehåller tidlösa julmotiv som bland annat nötknäppare, lingonhjärtan, renar, tomtar och halmänglar.

Styla med julserviser – 5 tips

  • Vilken julservis är du? Gillar du julserviser med en mer dov och avskalad färgskala eller tycker du mer om de som är rikligt mönstrade? Kanske med guldkant dessutom? När du bestämt dig för vilken servis du vill satsa på, planera resten av dukningen därefter.
  • Köp lite i taget. Julserviserna är ofta återkommande och har funnits på marknaden i många år. Således är de både tidlösa och en investering som du kommer ha mycket glädje av under lång tid. Därför är det även klokt att köpa några delar i taget. Bygg din servis över tid. Första året kanske dina delar bara ”räcker” till att servera med till glöggmyseGt. Om fem år kanske du kan duka upp en hel julmiddag!
  • De starka retrovibbarna inom modebilden gäller även julen. Många julserviser lanserades i en annan tid. Styla dem därefter. Ska du duka med Rörstrands Tomten gör du klokt i att skapa en snygg och trendig 70-talsdukning exempelvis. Royal Copenhagens Star Fluted Christmas lanserades under minimalismens högkonjunktur – duka bordet därefter. Sparsamt men stil- och effektfullt i all sin enkelhet.
  • Var inte rädd för att skapa en maximalistisk dukning med din julservis – julen ska ju vara extra allt och var inte rädd för att gå all in. Plocka in mängder med ljus, blommor, textilier och julpynt som verkligen sätter ribban för en expressionistisk jul som heter duga.
  • Julserviser kan få väldigt olika uttryck beroende på vilka glas och bestick du väljer att styla dem med. Är du mer för klassiska bestick i nysilver? Franska bistrobestick? Eller varför inte bestick i en färgad metall. Eller kanske färgade glas på fot? Oändligheten vad gäller dukningskombinationer har aldrig varit större – och mer tillåtande. Everything goes – det är bara dina personliga preferenser som sätter stopp.

Spode Christmas Tree - nostalgisk favorit

Det gamla engelska porslinshuset Spode, med anor ända tillbaka till 1770, lanserade 1938 julservisen Christmas Tree som är en av världens kändaste av sitt slag. I nästan hundra år har den klassiska serien spritt julstämning världen över med sina traditionella julmotiv med en julgran klädd med gammeldags julpynt, som fåglar, pappersornament och nallebjörnar – en serie för riktiga julnostalgiker alltså. Passa på att upptäcka muggarna med polkaöra som för just denna julen seglat upp och blivit en riktig trendprodukt!

Pillivuyt Vinter – en chic fransk jul

Om du föredrar en mer kontinental jul ska du se hit! Det franska anrika porslinshuset Pillivuyt, grundat 1818, är känt för sitt kvalitetsporslin i fältspat då de själva framställer sin egen porslinsmassa. I serien Vinter ses till synes chica fransmän spendera sin tid i en pittoresk fransk vintrig alpby, där små trästugor, julgranar, barn som åker släde och små mysiga butiker finns avbildade.

Rörstrand Tomtejul – vintageservis som aldrig går ur tiden

Rörstrand kanske mest kända julservis över tid är Tomtejul av Aina Stenberg, som började produceras 1970. På senare år har den fått ett enormt uppsving och blivit en av de mest åtråvärda julserviserna på marknaden, med andrahandprislapp därefter(!). I serien Tomtejul ses nissar syssla med olika julbestyr, exempelvis åka skidor, hämta kärve, servera gröt och klappa julbocken. Det är en enkel men effektfull serie i vitt men med färgstarka motiv – alltså helt rätt i den retrolook som just nu är en viktig del av stilbilden när det kommer till inredning och dukning. Upptäck Rörstrands Tomtejul hos Cervera Vintage!