/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Birds 1967 av Lisa Larson - Nyhet 2024

Birds 1967 av Lisa Larson - Nyhet 2024
Birds 1967 av Lisa Larson - Nyhet 2024
Unik nyhet 2024 - Design House Stockholm i samarbete med Lisa Larson ger en kulturskatt nytt liv när de populära träfåglarna Birds 1967 åter ser dagens ljus.

Birds 1967 - en personlig tolkning av sextiotalets fantastiska mönstervärld

På 60-talet designade den folkkära konstnären Lisa Larson ett antal träfåglar som var inspirerade av Flower Power och mexikanskt hantverk. Idéen till fåglarna fick Lisa Larson när hon bodde i Kalifornien tillsammans med sin familj på 60-talet. Hon berättade:
”Vi hyrde ett hus vid stranden i Sausalito nära San Francisco. Vi bodde så pass nära gränsen att jag råkade på mängder av stormönstrat och färggrant mexikanskt konsthantverk. Jag hade ingen keramikverkstad hemma, men jag brann av arbetslust! Idéen till fåglarna föddes när jag satt på vår altan tillsammans med barnen och målade.”
Lisa Larson köpte gouachefärger i glasburkar att ta hem eftersom den typen av starka plakatfärger inte fanns i Sverige på 60-talet. Sedan letade hon upp en pensionerad snickare i Nora som kunde svarva fågelkropparna i trä. Efter att ha målat fåglarna för hand försökte Lisa Larson förgäves hitta någon som kunde hjälpa henne, men när hennes tjänstledighet från Gustavsberg var slut glömde hon bort sina fåglar.
I flera år stod fåglarna i Lisa Larsons studio men nu kommer de ut i produktion och vi kan alla njuta av hennes mycket personliga tolkning av sextiotalets fantastiska mönstervärld.

Lisa Larson - en ikonisk formgivare

Lisa Larson är en av våra allra mest uppskattade formgivare. Hon arbetade under Stig Lindbergs ledning i Gustavsberg under 20 år och hennes keramikfigurer föreställande barn, tomtar, katter och andra varelser är eftertraktade samlarobjekt som även gjort henne berömd utomlands.
När Anders Färdig, grundare av Design House Stockholm, för ett par år sedan besökte Lisa Larsons studio i Nacka fick han syn på de färgglada, målade träfåglarna som han inte hade sett tidigare. Han berättar:
”Jag blev helt knockad av dem – det här är en kulturskatt som varit gömd för världen.”
Lisa Larson avled i mars, 92 år gammal.