Villkor

Hertha Bengtsson

Det tog Hertha Bengtsson (1917 - 1993), en av Modernismens stora keramik och glaskonstnärer, fyra år av experimenterande med material, glasyr och funktionalitet för att ta fram servisen Blå Eld. Servisen som lanserades 1951 för Rörstrands Porslinsfabrik, räknas till en av 1900-talets designklassiker. Hertha inledde sin karriär på Hackefors 1937 som mönsterformgivare, efter att ha studerat en kvällskurs i porslinsmåleri. Hennes enastående känsla för färg och form ledde till att hon omgående fick en fast anställning och blev en essentiell del i produktionen.

1941 började hon på Rörstrands Porslinsfabrik. Där kom hon att vara verksam under de närmsta två decennierna tillsammans med formgivare såsom Marianne Westman, Carl-Harry Stålhane, samt Gunnar Nylund. Förutom servisen Koka, som kom ut på marknaden 1956 och servisen Ceylon tog hon fram den vackra teservisen Rosmarin. I denna serie kan man även hitta de förtjusande chokladkannorna i kulörerna ljust rosa, grå, gul eller mörk brun.

Under andra delen av sin karriär designar Hertha serviser såsom Jasmin i stengods för Höganäs, för att sedan ta fram serviser såsom Caldo-Freddo för tyska Rosenthalkoncernen och Thomas fabriken. Hon hade även en stor förkärlek till glas och börjar ett samarbete med Strömbergshyttan där hon blåste sitt egna konstglas.
Hennes formspråk karaktäriseras av lätthet, femininet, intagande glasyrer och en stark lust för experimenterande.

Kuriosa

  • Både Hertha Bengtssons mamma och mormor var textilkonstnärer
  • 1948 tar Hertha tjänstledigt från Rörstrand och studerar i Paris vid Académie de la Grande Chaumière. Där besöker hon Louvren varje dag.
  • Finns representerad i Nationalmuseums samling
  • Fick Kågepriset 1964

Är du på jakt efter någon av Hertha Bengtssons klassiker, se nedan. Eller har du liknande föremål att sälja? Gör en värdering här.


© Lars Sjölander: Designarkivet

Hertha Bengtsson Hertha Bengtsson

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies