Villkor

Ulrica Hydman Vallien

Ulrica Hydman Vallien, (1938-2018) arbetade huvudsakligen med glas och måleri och känns ofta igen på sina slingrande ormar, tulpaner och vargar.
Ulrica Hydman gick på Konstfack 1958–1962 i Stockholm där hon läste keramik och glas. Hennes lärare där var bland annat Stig Lindberg. Vid Konstfack träffade hon även sin blivande make Bertil Vallien som hon gifte sig med i september 1963.
Efter avslutad utbildning gjorde paret Vallien 1961–1963 studieresor till Mexiko och USA, där de båda arbetade med keramik. Bertil Vallien erbjöds senare jobb som konstnär och designer på Åfors glasbruk och båda bosatte sig där.
I den gemensamma keramikverkstaden i Åfors experimenterade hon med nya former influerade av mexikansk keramik. Hydman Vallien kan betecknas som allkonstnär. Mest känd är hon för sina glas- och akrylmålningar, men hon producerade även keramik, akvareller och textilier. Hon började som keramiker men sina största framgångar som konstnär har hon vunnit som glasformgivare.
Hon är en av de 50 konstnärer runt om i världen som 1998 fick utsmycka British Airways flygflotta, bland annat flygplansstjärtar, servetter, porslin, biljetter och brevpapper. Tillsammans med Barbro Lindström ställde hon ut på Konsthantverkarna i Stockholm och ställde även ut ett flertal gånger tillsammans med sin man. Hon har medverkat i ett flertal konsthantverksutställningar i Sverige och utomlands. 1964–1966 deltog hon, som bildkonstnär, i Nationalmuseums utställning Unga tecknare.
Hydman Vallien finns representerad vid Nationalmuseum i Stockholm, Moderna museet, Kalmar konstmuseum och Göteborgs konstmuseum.

Ulrica Hydman Vallien - Designer & Formgivare Ulrica Hydman Vallien - Designer & Formgivare

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies