Villkor

Ulrica Hydman Vallien

Ulrica Hydman Vallien var en uppskattad glaskonstnär. De allra flesta är nog bekanta med hennes glas målade med tulpaner och ormar. Vare sig det är en vas, ett vinglas eller skål som står på önskelistan hittar du det hos oss på Cervera.

Ulrica Hydman Vallien föddes 1938 i Stockholm och var en allkonstnär. Störst genomslag fick hon, enligt de flesta, med sin glaskonst. Det är inte så konstigt. Hennes färgstarka och något djärva, men samtidigt vackra, glaskonst är lätt att tycka om. Förutom glas arbetade hon med keramik och textilier.

Kosta Boda

Ulrica Hydman Vallien arbetade som designer för Kosta Boda. Hon har tagit fram flera serier som många idag klassar som klassiker.

Tulipa

Serien Tulipa togs fram av Ulrica Hydman Vallien 1992 för Kosta Boda. Vasen Tulipa, som många kallar Kosta Bodas tulpanvas, återfinns idag i många hem. I serien Tulipa finns förutom vas också skål, glas och tallrik. Du kan hitta många delar ur serien Tulipa bland Cervera Vintage.

Mine

Serien Mine har nått stor popularitet. I glaset skapar färgen en rörelse, likt en slöja eller en rökridå. I botten av varje glas finns Ulrica Hydman Valliens signaturstämpel. En vacker serie som känns modern och tidlös på samma gång.

Open Minds

Open Minds är det lekfullt målade ansiktet som nyfiket tittar tillbaka. Vasen Open Minds återfinns i många hem och gör sig lika bra med som utan blommor.

PET-flaskan

I början av 00-talet målade Björn Kjelltoft Ulricas mönster på PET-flaskor och papperstallrikar, som en del av sin examensutställning på Konstfack. Hydman Vallien har sagt att hon tagit det som en komplimang och Kjelltoft har bekräftat att det också var meningen. Kjelltoft hade själv vuxit upp med motivet och en mamma som älskade Hydman Valliens glaskonst. Hydman Vallien tackade för idéerna det gav henne och hon tog själv fram en glasflaska i form av en PET-flaska. Flaskorna har sålt bra och passar lika bra att servera vatten ur, använda som vas eller bara ha ståendes framme som prydnad.

Let’s Celebrate Ulrica

Let’s Celebrate Ulrica är hyllningskollektionerna som tagits fram efter konstnärens bortgång. Ulrica Hydman Vallien gick bort 2018. Efter hennes bortgång har Kosta Boda tagit fram kollektioner för att hylla de stora insatser som hon gjorde för glaskonsten. I kollektionerna finns allt det som glaskonstnären ofta arbetade med, så som tulpaner, ormar, ansikten och fåglar.

Utbildning

Åren 1958–1962 studerade hon glas och keramik vid Konstfack i Stockholm. En av hennes lärare vid Konstfack var framgångsrika Stig Lindberg. År 1963 gifte hon sig med Bertil Vallien som hon hade träffat på Konstfack, även han arbetade med glaskonst.

Hon gjorde under tiden på Konstfack resor till Nederländerna, Belgien och Spanien och senare Mexiko och USA. Hon reste tillsammans med sin man och de arbetade båda med keramik i Mexiko och USA. När hennes man fick anställning på Åfors glasbruk bosatte de sig där.

Debuten som glaskonstnär

Hon gjorde sin debut som glaskonstnär 1972. Hon hade då länge testat olika sätt att göra keramik på, influerad av mexikanska tekniker. När hon skulle debutera ville hon gå emot glasbranschen som hon betraktade som konservativ. Hon tog fram ”Råttskålen”, en exklusiv skål med målade råttor på. Skålen godkändes inte av ledningen och togs därför inte i bruk.

Ulrica Hydman Vallien - Designer & Formgivare Ulrica Hydman Vallien - Designer & Formgivare

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies