Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Inspiration

Naturskyddsföreningen

Läs mer om våra hållbara samarbeten

På Cervera kommer vi under 2018 att ta flera viktiga steg för att ta vårt ansvar för produkterna vi säljer och hur vi som företag agerar. Vi har kommit en bit på vägen men har respekt för att vi har många viktiga steg kvar att ta. Därför har vi tagit några viktiga beslut som kommer implementeras under året.

Vi börjar ta betalt för våra påsar
Vi valde 2016 att ta bort majoriteten av våra plastpåsar för att övergå till papper och textil. Under ett år minskade vi vår plastförbrukning med över 66 000 kg. Vi använder dessutom bara FSC-märkta material för våra pappåsar, kvittorullar och presentpapper. Som nästa steg kommer vi att från 8/1 2018 börja ta betalt för våra påsar. Intäkter från denna försäljning kommer att gå till vårt samarbete med Naturskyddsföreningen och andra hållbarhetsrelaterade initiativ.

Food Contact Material – samarbete med Naturskyddsföreningen
Under 2018 kommer Naturskyddsföreningen, med finansiellt stöd från oss, påbörja ett projekt för att undersöka miljö- och hälsoaspekter inom FCM, Food Contact Materials. I FCM, som på svenska kan beskrivas som material i kontakt med livsmedel, inkluderas bland annat matlagningskärl, serveringskeramik, bestick och köksverktyg, men även livsmedelsförpackningar. Antalet kemiska ämnen som används vid tillverkning av FCM inom EU består uppskattningsvis av tiotusentals olika substanser. Det finns ett flertal farliga ämnen (cancerogena, hormonstörande, reproduktionsstörande osv.) som idag är tillåtna i FCM. Naturskyddsföreningen kommer genom projektet kartlägga och rapportera om farliga ämnen inom FCM som fortfarande är tillåtna. Projektets syfte är att informera konsumenter, företag och politiker om de farliga ämnena och hur man kan undvika dem, samt påverka lagstiftare på EU-nivå att förbjuda dessa kemikalier.

Hur vi arbetar med våra leverantörer
Vi har avtal upprättade med våra leverantörer gällande hållbarhet och arbetsgivaransvar där följande lagar och direktiv ska följas:
- FN & Global Compact gällande arbetsrätt, mänskliga rättigheter, miljö och antikorruption
- Svensk lagstiftning, EU-lagstiftning samt lokal lagstiftning

Vi har för avsikt att under 2018 implementera och starta med systematisk screening av leverantörer, med extra fokus på nya leverantörer vi tar in. Våra anställda som har leverantörskontakt och gör besök i fabrik ska under 2018 få utbildning i hur kontroll av produktion ska utföras.  

Idag tar vi in oberoende inspektörer som granskar leverantörer där vi bedömer att det finns en risk att de inte uppfyller leverantörsavtalet gällande hållbarhet och arbetsgivaransvar. Under 2018 planerar vi att systematisera arbetet för att få en bättre kontroll och överblick av våra leverantörer. Handlingsplan för de leverantörer som inte uppfyller kriterierna ska formuleras och även tidplan för när kriterierna behöver vara uppfyllda.

Kontroll av produkter

Under 2018 avser vi att starta kontroll att våra produkter inte innehåller enligt svensk och EU lag otillåtna kemikalier. De produkter som vi startar upp med är:

Produkter för barn, plastprodukter som kommer i kontakt med livsmedel

Märkning Bättre Val

Vi har tagit fram märkningen Bättre Val för att underlätta för våra kunder att göra hållbara val när de handlar hos oss. Vad den märkningen innebär kan du läsa mer om här

Bättre Val

Läs mer om vår märkning

En enkel sak för att minska sitt avtryck på vårt jordklot är att sätta stopp för slit-och-släng. Genom att konsumera medvetet och istället investera i kvalitet som håller över tid spar du både pengar och på  jordens resurser.

För att göra det enklare att göra ett långsiktigt val när du handlar hos oss har vi gett några av våra produkter märkningen Bättre Val. Dessa produkter tar på olika sätt extra hänsyn till människa och miljö.

Vad innebär det att en produkt är märkt med ”Bättre Val”?
För att en produkt ska märkas med Bättre Val av oss ska den uppfylla något av följande kriterier.

Produkten är ekologisk
Produkten har tillverkats av råvaror eller ingredienser som har odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. För att vi ska ge en produkt märkningen Bättre Val inom denna kategori ska den vara ekologiskt certifierad av en etablerad ekologisk certifieringsorganisation. Du hittar en lista över vilka tredjepartsmärkningar vi använder oss av längst ner på sidan.

Produkten är miljömärkt
Produkten har tillverkats med extra hänsyn till dess miljöpåverkan under produktionen. En produkt som märks med Bättre Val inom kategorin Miljömärkt har blivit granskad och godkänd av en oberoende part som kontrollerar varans miljöpåverkan. Du hittar en lista över vilka tredjepartsmärkningar vi använder oss av längst ner på sidan.

Produkten är tillverkad av återvunna material
Produkten är helt eller till största delen tillverkad av återvunnet material vilket minskar användningen av naturresurser och energi. I produktion återvinns kasserade och reklamerade produkter för tillverkning av nya. Produkten ska dessutom vara helt återvinningsbar. 

Produkten tillverkas med socialt ansvar
Produkten är framtagen med stor hänsyn till de som arbetar med tillverkningen. Alla anställda ska bland annat ha nationellt lagstadgad minimilön och en bra arbetsmiljö. De varor som får märkningen Bättre Val med hänsyn till det sociala ansvaret granskas av oberoende organisationer. Du hittar en lista över vilka tredjepartsmärkningar vi använder oss av längst ner på sidan.

Tåliga pannor

Tre material som håller

Stekpannan är en riktig trotjänare i köket. Nästan dagligen åker den upp och ner på spisen, hettas upp och kyls ner, diskas och torkas – det blir snabbt ett ganska hårt slitage. För att vara säker på att din stekpanna håller riktigt länge (vilket är bra både för plånboken och miljön) så kan det vara en bra idé att investera i en panna som är tillverkad i ett riktigt tåligt material. 

Från järntacka till gjutjärnspanna

Så går tillverkningen i Skeppshult till

Kring järnugnarna i Skeppshult påverkas man inte av samtidens höga tempo och massproducerade varor. Där har man sedan 1906 gjutit sina produkter enligt gamla traditioner med miljötänket i första rummet. Men hur tillverkas egentligen de klassiska gjutjärnskärlen?

Tackjärnet värms upp till 1500 grader
Varje enskild panna tillverkas för hand i ugnarna som når över 1500 grader. Ugnarna drivs av miljövänlig el från vind och vatten, och värmen som alstras tillvaratas och återvinns.

Smältan hälls på för hand av gjutmästaren
För att forma det heta gjutjärnet krävs speciella formar som kan motstå den extrema temperaturen. Metallverktyg som används vid gjutning av aluminium och andra material skulle inte klara av det heta gjutjärnet och därför används sandformar som är hoppressade under flera tons tryck.

Sandformarna pressas ihop i två delar och skapar tillsammans ett hålrum för det smälta gjutjärnet. Smältan hälls på för hand av gjutmästaren, en uppgift som kräver både erfarenhet och precision.

När gjutjärnet har svalnat slås sandformarna itu
Nu kan man för första gången se resultatet av processen. En sandform kan endast användas en gång och därför är varje produkt unik, inga två är sig exakt lika, däremot återvinns sanden till nästa sandform.

Därefter slipas, svarvas och blästras gjutjärnet för att få den rätta strukturen innan det bränns in i KRAV-märkt rapsolja från Österlen. Inbränningen både skyddar gjutjärnet från yttre påverkan och ger gjutjärnet dess naturliga non-stickegenskap. Allra sist skruvar man på handtaget.

Kontinuerlig granskning
Vid varje arbetsstation i gjuteriet synas gjutgodset för att säkerställa att de lever upp till Skeppshults höga kvalitetsstandard. De produkter som bedöms undermåliga sorteras ut och återvinns i nästa gjutjärnssmälta så de kan bli nya produkter.

Med endast naturliga råvaror och resultatet av ett gediget hantverk kan du lita på att gjutjärn från Skeppshult tål hög värme och tuffa tag i många generationer framöver. 

Prylspa

Vårda och förläng livslängden på dina saker

För att få riktigt lång hållbarhet på sina produkter så finns det en grundregel: Satsa på kvalitet och köp inte slit och släng- produkter som du måste byta ut efter bara ett par år. Det tjänar varken du eller miljön på. Om du väljer bra produkter med lång hållbarhet kan du med rätt omvårdnad se till att du inte behöver byta ut dem på många år framöver – kanske inte alls till och med!

Här har vi samlat några praktiska råd och smarta knep som förlänger hållbarheten på några av hushållets vanligaste produkter. 

Stekpannor

Det allra viktigaste rådet vi kan ge dig för att din stekpanna ska få längsta möjliga livslängd är skjut inte upp rengöringen. Diska alltid stekpannan direkt när den har svalnat efter användning (diskar du den medan den är rykande het kan den slå sig). Tänk också på att förvara dina stekpannor varsamt. Har du dem i en låda kan det vara en bra idé att skaffa ett stekpanneskydd. Tänk också på att alltid rengöra stekpannorna i enlighet med skötselråden, ett bra putsmedel som funkar till flera material är att rekommendera att du har hemma.

Fem fun facts om champagne

Överkurs – Så sabrerar du en flaska champagne

Att sabrera en flaska champagne är både lyxigt och festligt – och inte så svårt som man kan tro. Riktig champagne får sin andra jäsning i själva champagneflaskan, vilket skapar ett tryck på mellan fem och sex bar. Genom att hitta flaskans svagaste punkt (skarven mellan de två sammansvetsade delarna) kan man använda trycket som hjälp vid sabreringen. Se till att flaskan som ska sabreras är väl kyld, då stannar mer av vinet kvar i flaskan.

Börja med att ta bort folien och ”grimman” som sitter kring champagnens hals och leta rätt på skarven. Den kan du oftast se med blotta ögat, annars så är det bara att känna sig fram. Det är här du ska sikta. Håll flaskan kring botten och ha skarvpunkten riktad uppåt. Lägg ditt verktyg, t.ex. en klassisk sabreringssabel eller en stor kökskniv, mot flaskan. För det sedan uppåt längs skarven i en bestämd men mjuk rörelse mot skarvpunkten. Träffar du rätt kommer glaset gå av och korken skjutas iväg och du får ett rent snitt snett över halsen. Skål!   

Imponera med ett matnördigt nyår!

Finns det något bättre tillfälle att experimentera och ta matlagningen till nästa nivå än på nyårsafton? Med nya (och roliga!) tekniker som molekylär matlagning och sous vid eller prylar som rökpistolen och brännaren kommer dina gäster garanterat att minnas nyårsmiddagen länge framöver. 

Servera en sfärisk fördrink

En matlagningsteknik vi kommer att se mycket av framöver hos de ambitiösa hemmakockarna är molekylärmatlagningen – en teknik som lämpar sig lika bra för maten som för drycken. Varför inte överraska med en Mojito-sfär?

Julstök hos Anders-Petterfamiljen!

Avsnitt 3

I det tredje avsnittet av Anders Petter-familjen får vi följa med familjer när de förbereder sig för årets julfest! Johan och Marie ska laga Jansson och slå in julklappar, medan barnen har fått för sig att de vill göra knäcken det här året... 

Saftigt och galet gott banan och valnötsbröd

Helgfrukost med Cervera

En bra frukost håller du dig mätt och glad på länge! Det här enkla och sjukt saftiga banan och valnötsbrödet passar perfekt till brunchen eller helgfrukosten och passar lika bra att toppa med smör och en skiva ost som mosad avokado med krispiga grönsaker.

2 bananer
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
1 dl valnötter
½ dl brödsirap 

Ljuvliga saffransscones med färskost och het lingonsylt

Helgfrukost med Cervera

Kan inte låta bli att baka och experimentera med saffran och diverse julkryddor redan nu... Dessa saffransscones sprider en doft som vittnar om att årets mysigaste högtid väntar runt hörnet och jag älskar det! Helst toppar jag dessa godingar med färskost och en het lingonsylt – med chili i.  

Till saffransscones (ca 6-8 stycken) behöver du:
6 dl vetemjöl 
0,5 g saffran
3 tsk bakpulver
3 dl mjölk (valfri)
100 g smör
2 krm salt

Het lingonsylt:
1 1/4 liter lingon
6 dl socker
1-2 cm finhackad röd chili
1,5 dl vatten

Personalen tipsar

Favoriterna ur vårt sortiment – alla givna julklappar till nära och kära!

Håll din egen vinprovning

Steg-för-steg-guide som får dig att känna dig som ett riktigt vinprovarproffs!

Att hålla i en vinprovning för familj och vänner kan vara ett ypperligt sätt att tillsammans lära sig mer om viner på ett prestigelöst sätt. Nyckeln är att ha roligt och på ett avslappnat sätt få ett mer nyanserat förhållande till denna ädla dryck. De bästa förutsättningar för en lyckad provning får du om du ser till att vinet håller rätt temperatur, undviker starka doftintryck i samband med provningen och använd gärna en vit duk så du lättare kan se vinets färg. Här följer en steg-för-steg-guide som får dig att känna dig som ett riktigt vinprovarproffs!

Mitt Kök bjuder på

Vörtbröd i gjutjärnsgryta

1 limpa

25 g jäst (färsk)
3 dl fingervarmt vatten
3 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl

Anders Petter-familjen testar stekpannor!

Avsnitt 2

I vårt andra avsnitt av Anders Petter-familjen får Johan och Marie besök av stekpanneexperten Mikael från vår inköpsavdelning. Tillsammans går de igenom de olika typerna av stekpannor, vad de är bra för och de lär sig (nästan) att vända en pannkaka i luften.

När det kommer till stekpannor kan det lätt kännas övermäktigt med myriaden av val som finns på marknaden. Rostfritt? Gjutjärn? Teflon? Det absolut enklaste tipset för att hitta rätt stekpanna är att fundera på vad du främst kommer att använda den till, och sen utgå ifrån det. Då kommer du har en bra bas-stekpanna och kan enkelt komplettera med det du känner att du saknar.

Vill du läsa alla Mickes tips och råd kring stekpannor? Kolla in vår stora stekpanneguide

Krämig chai latte

Helgfrukost med Cervera

Det finns få drycker som slår en krämig och hemgjord chai latte. Doften sprider sig redan när kryddorna kommer i kontakt med vattnet i kastrullen och pricken över i:et görs med hjälp av skummad mjölk (eller en klick grädde på toppen)! Passar perfekt till helgfrukosten på uppladdningen inför jul!

4 koppar chai latte:
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
1 msk socker (kan uteslutas)
1 msk honung 

8 dl vatten
4 påsar svart te (valfri sort)
4 dl mjölk 

Julklappsverkstan

Gåvorna till föräldern, kompisen, partnern eller kanske dig själv

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies