Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Inspiration

Höstiga grytor

4 tekniker för att laga vilt

Fyra grytor med olika smak

I samarbete med viltmat.nu

Gryta i ugnen kan varieras på en rad olika sätt, med olika kryddor, olika grönsaker, vin, eller öl i buljongen. Här ser du fyra exempel på grytor, där basen är 1 kg viltkött. Samma metod men helt olika smak!

Öldoftande gryta med små hela potatisar

Skär köttet i bitar, bryn och lägg i en stekgryta. Slå på 5 dl ljus öl och ca 5 dl kalvbuljong så att det täcker köttet. Tillsätt 2 gula lökar, några kvistar timjan (eller 1 tsk torkad), plus 10 hela svartpepparkorn. Sätt in i ugn över natten, eller ca 8 timmar. Lyft upp köttet och sila såsen. Koka ihop om det behövs, och slå gärna i en skvätt öl på slutet. De sista 15-20 minuterna innan servering: Lägg i små runda potatisar med skalet på. Värm till sist köttet i såsen och servera.

Mustig chili i ugnen

Här kan du skära köttet i mindre bitar, 2x2 cm, och du behöver inte vara rädd för att köttet faller isär. En chili serveras ofta sönderkokt, med bröd.
Bryn köttet och lägg i en stekgryta. Fräs också 2 gula lökar i halvor, 3 vitlöksklyftor, 1 morot, 1 torkad anchochili,  1 rökt chipotle-chili, 2 tsk torkad korianderfrön, 2 tsk fänkålsfrön och lägg i grytan. Lägg i en strimla apelsinskal. Slå på 33 cl mörk öl, 1 dl äppeljuice, och ca 6 dl oxbuljong så att det täcker köttet. Sätt in i ugnen över natten eller ca 8 timmar. Lyft upp köttet, sila såsen, koka ihop och smaka av. Servera med ett gott bröd.

Klassisk ostfondue

4 portioner

Drygt 600 gram riven ost, gärna en blandning av emmentaler och gruyère.
1 klyfta vitlök
3 dl vitt vin
1 msk maizenaredning
Salt
Vitpeppar
ev. muskotnöt
ev. citronjuice

Bjud på ostfondue!

Så fixar du sjuttiotalsklassikern hemma

Den klassiska ostfonduen har seglat upp och blivit en riktig trendrätt under året och det är lätt att förstå varför. Att sitta länge tillsammans runt fonduegrytan och samsas om den goda ostmassan är ett härligt sätt att umgås samtidigt som det är väldigt enkelt att förbereda!

Kom ihåg att fonduegrytan du använder bör stå på en ställning så att du inte skadar underlaget, samt att det måste finnas en värmekälla under grytan. Idealiskt så kan du även kontrollera temperaturen från brännaren.

Osten
Ostfonduen kommer ursprungligen från alperna, så traditionellt används alpost som till exempel gruyère eller emmentaler. Allra vanligast är en blandning av ostsorterna. Beräkna drygt 150 gram ost per portion.

Kryddningen
Den smälta osten blandas med vitt vin, som förutom ger smak även hindrar att osten skär sig. Man brukar även krydda med vitlök, salt, vitpeppar och citron. Vill du kan du även ha körsbärsbrännvinet Kirsch för en mer tysk känsla, eller varför inte göra som i Italien och riva över tryffel?

Tillbehören
De klassiska tillbehören att doppa i den smälta osten är bröd och cornichoner, men det är bara fantasin som sätter gränserna! Varför inte kokt potatis eller svamp? Eller blomkål och syltlök?

Här hittar du ett recept på klassisk ostfondue.

I över hundra år har nederländska Boska levt och andats ost. Historien tog sin början utanför Gouda då Willem Bos tillverkade sina första ostverktyg och sålde till de lokala ostbönderna. Från den dagen har familjeföretaget inspirerat och guidat oss i ostens magiska värld. 

Varma drinkar

Heta tips till höstkvällarna

Nu när kylan kryper sig på är det underbart att kunna värma sig med varma cocktails. Vad sägs om en varm sangria, hot toddy eller irish coffee? Vi har allt du behöver för att servera med stil. 

Pulled Pork på vildsvin i Crock-Pot

Se kryddningen nedan som ett förslag, Variera gärna efter vad du har hemma; tabasco, tigersås, paprikapulver, fond, barbequesås, öl, muscovadosocker. En flaska coca cola fungerar också i en pulled pork.  Målet är en mustig, sötstark sås.

2 kg vildsvinskött
4 st gul lök skalad, klyftad
8 st vitlök i klyftor. Skalad, skivad
2 msk salt
1 tsk svartpeppar malen
1 msk koriander malen
1 msk spiskummin
2 tsk cayennepeppar
1 st chilifrukt i bitar
3 msk farinsocker
3 msk honung
½ dl rödvinsvinäger
2 dl chilisås eller tomatketchup
1 burk/tetra krossade tomater
ca 20 st cocktailtomater
2 dl vatten
3 st lagerblad

Till servering:
Ljust portionsbröd eller tortillabröd
sallad
coleslaw finns färdigatt köpa, eller gör din egen
picklad rödlök

Picklad rödlök:
2-3 st rödlök
0,5 dl ättiksprit 12%
1 dl socker
2 dl vatten
5 st svartpepparkorn

Coleslaw:
5 dl vitkål fint strimlad
1 liten morot fint riven
1 liten rödlök finhackad
½ dl gräddfil eller creme fraiche
½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
½ tsk salt
peppar

Halloumistroganoff

Ett alternativ till den klassiska korvstroganoffen

Till 4 portioner

400 g halloumi
1 msk olja
1 st gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tomatpuré
1 msk fransk senap
400 g krossade tomater med örter
1 dl vatten
1 dl grädde
salt och peppar

Kokosgröt med rostade nötter, skivad banan och färska bär

Helgfrukost med Cervera

Jag älskar gröt och startar mer än gärna helgen med en matig variant toppad med en massa nyttiga godsaker. Här tipsar jag om en gröt med söt kokosmak som passar perfekt att värma sig med i höst och vinter.

Ingredienser för två portioner kokosgröt: 

2 dl havregryn
3 dl kokosmjölk
1 dl vatten
4 msk kokosflingor
En nypa salt

Grön och matig supersmoothie serverad med skivad frukt och färska bär

Helgfrukost med Cervera

70 g bladspenat (1 färdig påse)
Saften från 1 lime
Saften från 1 citron
Saften från 1 apelsin
Färsk ingefära (efter smak)
1 banan
1 mango
1 kiwi
3-5 dl vatten

Chokladgranola med smak av apelsin och kaffe

Helgfrukost med Cervera

Inför hösten har jag laddat upp med en stor plåt hemgjord chokladgranola, fylld med en massa nyttigheter. Den går utmärkt att njuta av som den är i kombination med lite mjölk eller yoghurt men här visar jag även hur du kombinerar den med en mättande och god chiagröt samt banan, färska bär och jordnötssmör – i något jag kallar chokladsplit!

5 dl fiberberikade havregryn
1 dl rågkross
1 dl linfrön
½ dl valnötter
½ dl mandlar
1 dl hasselnötter
2 msk kakao 
Saft från 1 apelsin
2 msk kallt kaffe
1 msk olja 
½ dl flytande honung 

Chiabowl i glas

Helgfrukost med Cervera

Förbered frukosten dagen innan och njut av två lager färgsprakande energi när du vaknar. Chia-pudding varvat med färsk frukt-smoothie toppad med müsli, nötter och färska bär är precis lika gott som det ser ut. Dessutom ett enkelt och nyttigt alternativ. Toppa med det du har hemma eller gillar bäst.

Lager 1 – chiapudding: 
2 dl kokosmjölk
2-3 msk chiafrön
0 ,5 tsk vaniljpulver

Lager 2 – hallonsmoothie 
3 dl frysta hallon
2 dl vaniljkesella 
2 dl mjölk

Läs tidningen Till Bords

Upptäck dina favoriter bland höstens nyheter.

Årets bästa tid är nu – äntligen samlas vi åter kring bordet för att njuta av årets skörd. Men det är också ett tillfälle att rensa ut och organisera, att återvinna och att återanvända. Ett tillfälle att uppdatera köksskåpen med höstens nyheter. I år inspireras vi av rustikt hantverk från den portugisiska konsthistorien, lekfull keramik från Öland och trendiga serviser som får en given plats bland de gamla favoriterna.

Välkommen in och upptäck dina favoriter bland höstens nyheter.

 

Klicka på bilden nedan för att komma vidare och kunna läsa senaste numret av vår tidning Till Bords! 

Trogen sitt ursprung

Premiär för den nya Muminmuggen

Den klassiska muminmuggen

Arabia tillverkade sin första Muminmugg på 50-talet, men de muggar vi känner igen som den klassiska Muminmuggen släpptes år 1990. Sedan dess har de blivit en kär vän i många kök världen över – och ett riktigt samlarobjekt. Varje år släpper Arabia nya Muminmotiv och hittills har ett femtiotal muggar släppts.

Gemensamt för muggarna är att de är baserade på Tove Janssons berättelser om mumintrollet och hans värld, och i de flesta fall är de även baserade på hennes originalteckningar. 

Trogen sitt ursprung 

Den senaste Muminmuggen i Arabias serie visar en ny sida fylld av känslor från Tove Janssons resa i sitt eget känsloliv. Serien tar sin inspiration från Toves sista muminbok, Sent i november, som hon skrev strax efter att hon förlorat sin mamma.

I de två sammanflätade berättelserna Sent i november och Pappan och havet är Toves längtan efter sin mamma tydlig. Samtidigt reflekterar hon över hur livet förändras och vilka möjligheter det medför. I Sent i november förekommer inga mumintroll, de har lämnat Mumindalen och berättelsen kretsar kring de övriga karaktärernas längtan efter dem. Filifjonkan, Hemulen, Mymlan, Snusmumriken och de andra finns kvar i Muminhuset och försöker leva på samma sätt som Muminfamiljen, vilket får dem att lära sig mycket om sig själva.

Parallellt berättas en annan historia i Pappan och havet. Muminfamiljen har bosatt sig på en fyr där de alla brottas med känslor kring flytten samtidigt som de försöker förstå naturens krafter.

Serien består av en mugg, en tallrik, en skål, en burk och en tekanna. 

Rua Nova

Klassiskt hantverk från Portugal

Rua Nova
- klassiskt hantverk från Portugal

År 1884 grundade Raphael Bordallo Pinheiro en keramikverkstad i Caldas, Portugal. Där skapade han kakel och keramik som blivit en del av den portugisiska konsthistorien. Med servisen Rua Nova kombinerar hans efterföljare tradition och modernism, samtidigt som man hyllar hans arv och karakteristiska lerplattor som än idag ses längs Portugals gator.

Den vackra servisen är tillverkad i rustikt lergods och passar lika bra till vardag som till fest.

Serien hittar du bara hos oss på Cervera.

Upptäck höstens nyheter!

Flera spännande varumärken som hjälper dig att skapa en varm och härlig känsla i hemmet.

Nu har vi fyllt på med höstens nyheter hos oss! Trender som närodlat och lokalproducerat har länge varit stort inom matlagningen och nu har den trenden tagit sig även till inredningen. Vi har lagt till flera spännande varumärken som tar fasta på detta och som hjälper dig att skapa en varm och härlig känsla i hemmet. 

Porslinsskola

Här hittar du fakta om några av de vanligaste typerna av porslin!

Vi kommer i kontakt med olika former av porslin varje dag. Det kan vara alltifrån koppen vi använder till morgonkaffet, soppskålen vi äter lunch ur eller finservisen vi plockar fram till helgens festligheter. Ordet porslin hänvisar egentligen till flera olika typer av material men som alla består av kaolin, fältspat och kvarts. Genom att blanda de olika beståndsdelarna på olika sätt kan man skapa material med olika egenskaper och utseende. Porslinet härstammar ursprungligen från Kina (porslin heter till och med ”china” på engelska) där man har skapat porslin i olika former i över 10 000 år.

Här hittar du fakta om några av de vanligaste typerna av porslin! 

Trä eller plast?

Allt om skärbrädor

En bra skärbräda är en riktigt smart investering till köket. Den förlänger livet på dina knivar, gör att matlagningen går lekande lätt och ser snygg ut på diskbänken! Om du tar hand om din skärbräda kommer den dessutom att hålla riktigt länge.

Trä eller plast?

Använd bara skärbrädor av trä eller plast, material som marmor eller glas är alldeles för hårda för att skära på – din kniv kommer att bli förstörd. Plastskärbrädor är praktiska för vardagliga sysslor eftersom de kan köras i diskmaskinen. Har du plastbrädor i olika färger blir det dessutom lätt att hålla isär vilken som används till vilken råvara.

Fördelen med träskärbrädor är, förutom att det är snyggt, att det är ett hygieniskt val. Om du sköter om din träskärbräda rätt så är det till och med mer hygieniskt än plastskärbrädor! Bakterier trivs sämre i trä och de små skårorna som uppstår läker sig själva.

Om du kan och har utrymme, använd gärna olika skärbrädor till olika matvaror. Använd en träskärbräda till bröd, grönsaker och kött. Använd plastskärbrädor till fisk och rå kyckling.

Tips! Lägg en fuktig släng eller disktrasan under skärbrädan när du använder den för att få den riktigt stabil.  

Skötselråd för träskärbrädor

  • Olja in din träskärbräda med paraffinolja innan du använder den för första gången och när den börjar kännas torr.
  • Diska inte dina träskärbrädor i diskmaskin. Fukten som tränger in, vattnets höga temperatur och diskmedlet sliter på ytskiktet och den efterföljande torkningen kommer att leda till att träet spricker.
  • Låt inte mat stå och torka in på skärbrädan.
  • Blötlägg aldrig träskärbrädor.
  • Om din träskärbräda är riktigt sliten kan du slipa den så att ytan blir som ny.
  • Du kan laga djupa jack genom att blöta dem med några droppar vatten, då sväller de igen.
  • Du kan desinficera en skärbräda av trä med ättika och vinäger, alternativt skrubba med salt och en rotborste och låta dra i 30 min.

Kunskapen kommer från Professional Secrets, PS, i samarbete med professionella kockar.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies