Villkor

Bjud på ostfondue!

Av | 15 september 2017

Den klassiska ostfonduen har seglat upp och blivit en riktig trendrätt under året och det är lätt att förstå varför. Att sitta länge tillsammans runt fonduegrytan och samsas om den goda ostmassan är ett härligt sätt att umgås samtidigt som det är väldigt enkelt att förbereda!

Kom ihåg att fonduegrytan du använder bör stå på en ställning så att du inte skadar underlaget, samt att det måste finnas en värmekälla under grytan. Idealiskt så kan du även kontrollera temperaturen från brännaren.

Osten
Ostfonduen kommer ursprungligen från alperna, så traditionellt används alpost som till exempel gruyère eller emmentaler. Allra vanligast är en blandning av ostsorterna. Beräkna drygt 150 gram ost per portion.

Kryddningen
Den smälta osten blandas med vitt vin, som förutom ger smak även hindrar att osten skär sig. Man brukar även krydda med vitlök, salt, vitpeppar och citron. Vill du kan du även ha körsbärsbrännvinet Kirsch för en mer tysk känsla, eller varför inte göra som i Italien och riva över tryffel?

Tillbehören
De klassiska tillbehören att doppa i den smälta osten är bröd och cornichoner, men det är bara fantasin som sätter gränserna! Varför inte kokt potatis eller svamp? Eller blomkål och syltlök?

Här hittar du ett recept på klassisk ostfondue.

I över hundra år har nederländska Boska levt och andats ost. Historien tog sin början utanför Gouda då Willem Bos tillverkade sina första ostverktyg och sålde till de lokala ostbönderna. Från den dagen har familjeföretaget inspirerat och guidat oss i ostens magiska värld. 

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies