Villkor

Danskt Hygge

Av | 13 februari 2017

Trots att ordet härstammar från norskan så finns det knappt något mer danskt än hygge. Ordet betyder ungefär ”mys”, men det är långt ifrån tillräckligt för att beskriva den danska företeelsen. När man pratar om hygge pratar man om en varm och inbjudande atmosfär där man kan njuta av tillvaron tillsammans med sina nära och kära. Ett sinnestillstånd helt enkelt.

För att fixa danskt hygge hemma behöver du inte mycket. Släck lampan och tänd levande ljus. Servera ett rykande färskt wienerbröd och dedicera din tid åt de som är viktigast i ditt liv! 

GÖR SÅ HÄR

1. Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret.

2. Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen i 10 min.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm, på mjölat bakbord. Använd en kall kavel.

4. Skär kylskåpskallt smör i 10–12 skivor. Lägg dem på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.

5. Vik degen i tre delar (ett treslag) och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan hopvikt och övertäckt i kylen i ca 15 min.

6. Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt det stå kallt i ca 15 min.

7. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär 1–1 1⁄2 cm breda remsor. Tvinna och snurra ihop dem till åttor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av åttan och en klick sylt i den andra halvan. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på galler.

9. Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa den på bröden.

Receptet kommer från Hembakat

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies