Harmony - Table Top Stories
En serie i flintgods tillverkad i Portugal. Tallrikarna och skålarna har ett vackert fiskfjällsmönster som ger liv åt serien. Finns i tre färger: vit, blå och ljusblå. Du kan lika väl blanda färgerna med varandra som att hålla dig till en och samma färg.
Flintgods är ett alternativ till porslin men är baserat på vitbrännande lera som innehåller flinta. Läs mer om material och skötselråd i vår porslinskola HÄR
Mon Amie - Rörstrand
Mon Amie kom till en midsommarafton i slutet av 1940-talet när formgivaren Marianne Westman satt och avbildade en vit blomma, en skvattram. Det blev rivstarten på en designkarriär. Porslinsserien lanserades år 1952 och hade då döpts till Mon Amie och blommorna hade fått en koboltblå färg. På Marianne Westmans 80-dag re lanserades servisen med nya former som en hyllning till henne. Mon Amie är en riktig Rörstrandsklassiker.
Materialet är fältspatporslin och tål diskmaskin, mikrovågsugn samt ugn. Läs mer om material och skötselråd i vår porslinskola HÄR
Blue Willow - Churchill
Dekoren i servisen Blue Willow från Churchill avbildar ett kinesiskt vattenlandskap med öar som förbinds av en bro, tårpilar som lutar sig ut över vattnet och två duvor som svävar i skyn. Det sägs att motivet illustrerar en kinesisk berättelse om en mäktig mandarin som vill gifta bort sin dotter till en rik adelsman den dag när pilträdsblommorna faller. Men dottern förälskar sig i en enkel sekreterare varpå fadern låser in henne i en pagod, en av de byggnader som avbildas i motivet. Dottern och hennes älskade rymmer och skapar ett nytt liv tillsammans men blir så småningom upptäcka och dödade. Av medkänsla förvandlar sedan gudarna de olyckliga älskande till dekorens två duvor som svävar över vattnet.
Blue Willow är tillverkad i flintgods. Läs mer om material och skötselråd i vår porslinskola HÄR
Ostindia & Ostindia Floris - Rörstrand
Ostindia är en riktig klassiker. Servisen är framröstad av svenska folket som århundradets servis. Det hela startade med en försvunnen skatt. År 1746 så förliste ett skepp utanför Göteborg, som var på väg hem från Kina. En skärva från lasten som bärgades hamnade i ett skåp hos Rörstrand. En dag fick chefen Knut Almströms fru syn på skärvan och bad honom göra något av den. År 1932 stod skärvan modell för den nya Rörstrandsservisen som idag är ett otroligt klassiskt mönster. Anna Lerinder är formgivare för Ostindia.
Ostindia Floris kallas för Ostindias ”vildvuxna syskon”. År 2012 fick konstnärinnan Caroline Slotte en uppgift att ta fram ett syskon till Ostindia, men med en yngre och mer rebellisk känsla. I samma veva fick servisen nya delar och former so är anpassade för dagens matvanor. Dekoren är tydlig med ett tätt bladverk som vecklar ut sig över porslinet. Ostindia Floris håller redan på att skriva in sig i designhistorien trots sin unga ålder.
Både Ostindia och Ostindia Floris är tillverkade i fältspatsporslin. Läs mer om material och skötselråd i vår porslinskola HÄR