Villkor

Fira semmeldagen 1/3!

Av | 27 januari 2022

Varför firar vi semmeldagen – eller fettisdagen som den egentligen heter? Låt oss backa bandet. Firandet av fettisdagen kommer nämligen från den gamla kristna traditionen och högtiden fastlagen, då man inför den 40 dagars långa fastan innan påsk skulle se till att äta upp sig rejält. Således kan förstås varför semlan är en riktig kaloribomb! När väl fastan sedan varade skulle man hålla en spartansk och sparsmakad meny och varken äta kött eller frossa på andra sätt.

Sedan dess har mycket hänt på semmel-fronten och vi har upplevt allt från Nutella-semlor, wrap-versioner och en och annan udda variant som vi kanske gärna helst glömmer – som falukorvssemlan. För årets semmeldag, som infaller 1 mars (och faktiskt samma dag som pannkaksdagen!) har vi tagit bakproffset Cathrine Laurén från Dessert Arkivet till hjälp, som tipsar om både en lyxig semmelprinsesstårta och klassiska minisemlor – eller semmelkrans om en så vill.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies