Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Höstens skafferi

Av | 20 september 2017

Fyra grytor med olika smak

I samarbete med viltmat.nu

Gryta i ugnen kan varieras på en rad olika sätt, med olika kryddor, olika grönsaker, vin, eller öl i buljongen. Här ser du fyra exempel på grytor, där basen är 1 kg viltkött. Samma metod men helt olika smak!

Öldoftande gryta med små hela potatisar

Skär köttet i bitar, bryn och lägg i en stekgryta. Slå på 5 dl ljus öl och ca 5 dl kalvbuljong så att det täcker köttet. Tillsätt 2 gula lökar, några kvistar timjan (eller 1 tsk torkad), plus 10 hela svartpepparkorn. Sätt in i ugn över natten, eller ca 8 timmar. Lyft upp köttet och sila såsen. Koka ihop om det behövs, och slå gärna i en skvätt öl på slutet. De sista 15-20 minuterna innan servering: Lägg i små runda potatisar med skalet på. Värm till sist köttet i såsen och servera.

Mustig chili i ugnen

Här kan du skära köttet i mindre bitar, 2x2 cm, och du behöver inte vara rädd för att köttet faller isär. En chili serveras ofta sönderkokt, med bröd.
Bryn köttet och lägg i en stekgryta. Fräs också 2 gula lökar i halvor, 3 vitlöksklyftor, 1 morot, 1 torkad anchochili,  1 rökt chipotle-chili, 2 tsk torkad korianderfrön, 2 tsk fänkålsfrön och lägg i grytan. Lägg i en strimla apelsinskal. Slå på 33 cl mörk öl, 1 dl äppeljuice, och ca 6 dl oxbuljong så att det täcker köttet. Sätt in i ugnen över natten eller ca 8 timmar. Lyft upp köttet, sila såsen, koka ihop och smaka av. Servera med ett gott bröd.

Svensk kalops

Skär köttet i bitar, bryn och lägg i en stekgryta. Slå på buljong så att det täcker. Tillsätt 10 kryddpepparkorn, 1 lagerblad, 2 delade gula lökar och en hel morot. Sätt in i ugn över natten, eller ca 8 timmar. Lyft upp köttet och sila bort grönsakerna, koka ihop och smaka av såsen med kryddpeppar. Låt en morot skuren i skivor eller annan form koka med i såsen några minuter innan servering. Värm till sist köttet i såsen och servera på klassiskt vis med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Nykokta rödbetor är också gott till.

Italiensk gryta med Osso Buco-smaker

Klassisk Osso buco görs på kalvlägg, men smakerna passar även fint med grytbitar. Skär köttet i bitar, bryn och lägg i en stekgryta.  Slå på 3 dl torrt vitt vin och ca 3 dl kalvbuljong så att vätskan täcker köttet. Lägg också i 4 tomater i bitar. Fräs 2 stjälkar blekselleri i 1 cm skivor, 2 grovhackade gula lökar, 3 skivade vitlöksklyftor, 1 morot, 1 lagerblad, 5 salviablad (eller lite torkad), 5 timjankvistar (eller 1 tsk torkad. Sätt in i ugnen över natten eller ca 8 timmar. Lyft upp köttet, sila såsen. Koka ihop och smaka av såsen. Låt gärna 1 stjälk selleri i tunna skivor koka med de sista minuterna innan servering. Värm köttet i såsen och servera. Strö över gremolata vid servering, dvs rivet skal av 1 citron, blandat med 2 rivna vitlökar och ½ - 1 kruka persilja.

Risotto är gott till!

Tips!

Så här blir gryta snabbmat - frys in färdigkokta grytbitar
Förvandla vilt till snabb vardagsmat genom att alltid ha färdiga grytbitar i frysen. Dvs laga mycket grytbitar på en gång när du har tid,( i buljong, 80 grader i ugnen över natten). Lyft ur köttet ur buljongen, kyl ner köttet och frys in grytbitarna i mindre påsar. Även buljongen kan du frysa in separat. När du ska laga en gryta nästa gång tinar du bara grytbitarna, kokar en enkel sås, tillsätter grönsaker och vänder ner köttet. Köttet kan då varieras på en mängd sätt – alltifrån klassisk svensk kalops eller pepparrotskött till kryddig indisk tikka masala.

Nya kryddor på slutet
Om du gjort ett långkok– tänk på att kryddorna tappar smak med tiden. Tillsätt gärna en ny omgång kryddor precis mot slutet. För att få mesta möjliga arom, fräs gärna kryddorna i lite olja innan du tillsätter dem.

Nya rotfrukter och grönsaker 
Tillför konsistens genom att röra ner morotsbitar, palsternacksbitar, lökbitar eller äppelbitar i grytan de sista minuterna av koket. Det ger krispighet till grytan.

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies