Månadens Bjud Mer-person är Jonas Cramby. Jonas är frilansskribent, krogrecensent för Metro och krönikör i Café Magazine och har även matprogrammet ”Smakfullt” på TV3 Play. Han har gett ut fyra mycket hyllade kokböcker: Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor och nu senaste Taco Loco. Böckerna har översatts till sex språk.
Ja, jag älskar mexmat så mycket att jag döpte min dotter till Margarita i mellannamn och om jag någonsin får en dotter till så planerar jag att hon ska heta Carnita – efter min favorittacofyllning. Och bara så att vi är tydliga här: vi pratar inte sådan där hemsk halvfabrikatsmex som allsvenska fotbollsspelare älskar, vi pratar inte fredagsmys med hårda tacoskal som splittras och faller ner i knät vid första bettet utan riktigt gott, hemmalagat mexkäk gjort från grunden.
Här är några av mina bästa tips när du ska laga mexikanskt mat:
- Använd nyslipade knivar och fortsätt salta tills det smakar gott.
- Vad perfekt kokt pasta är för italienare är nygjorda majstortillas för mexikaner. Och det är otroligt enkelt att få till: bara blanda vatten i masecamjöl, pressa degen i en tortillapress, steka i en teflonpanna och vira in i en handduk så att de håller sig varma. Tortillapress och masecamjöl hittar du på nätet eller i sydamerikanska mataffärer.
- Det finns ingen anledning att nånsin köpa färdig salsa igen. Den allra enklaste gör du så här: Låt en burk bra italienska plommontomater rinna av i en sil. Mixa sedan med urkärnad jalapeno, lite limejuice, koriander och en kvarts silverlök. Smaka av med salt.