När mörkret närmar sig och temperaturerna sjunker är det extra härligt att samlas kring det dukade bordet med sina nära och kära. Men november och december kan lätt bli hektiska månader med fullbokad kalender, krav och måsten. Därför kommer vi här dela med oss av tips och smarta genvägar som gör festen mer lyckad, bjudningen enklare och glöggmyset lugnare. Så att du både hinner med alla förberedelser och får tid till annat. Som att umgås till exempel.
- Förbered dig väl så hinner du delta i roligheterna! Med glöggen värmd i snygga termosar och tilltugg som inte kräver tillagning missar du inget stoj och skoj.
- Servera tilltugg på vackra fat och skärbrädor som även gör att säsongens frukter och ostar ser extra lyxiga ut. Supergott till nygräddade saffransscones som är enkla att baka.
- Gör dina vanliga glas kalasfina med en kanelsockerkant! Blanda socker och kanel på ett fat, fukta glaskanten med en citronklyfta, doppa – klart!
Pannacotta på skumtomtar
Ingredienser
5 dl grädde
100 g skumtomtar (1 påse)
Gör så här:
1. Koka samman grädde och skumtomtar tills allt smälter samman. Låt de inte koka utan smält på medelhög värme.
2. Häll över i glas och låt stelna i kylen minst en timme.
Dekorera med t ex riven choklad, hackade nötter eller maränger.
Se en film med receptet här!
Kryddiga pepparkakstryfflar
Ingredienser
1 dl vispgrädde
2 msk smör
150 g vit choklad
0,5 tsk malen kanel
2 krm stött kardemumma
Se hela receptet på Kryddiga pepparkakstryfflar här!
- Låt spontaniteten få genomsyra dukningen. Våga mixa och miss-matcha porslin och glas för en härligt eklektisk känsla.
- Pasta är fantastisk snabb-bjudmat! Med en burk tomater, vitlök och en massa parmesanost som grund kan du lätt variera smakerna efter vad som finns.
- Servera maten ur en stor snygg, gryta mitt på bordet för en härlig och opretentiös familjekänsla.
One pot pasta
Ingredienser
400 g spaghetti
400 g cocktailtomater
1 hackad rödlök
3 klyftor vitlök, tunt skivade
1,2 l vatten
75 g riven parmesan
- Våga mixa upp gästlistan och bordsplaceringen — chansen att få stifta nya, oväntade bekantskaper är ett säkert recept på oförglömliga kvällar.
- En vacker blomsteruppsättning sätter stämningen för bordet men satsa på låga blommor som låter gästerna se varandra.
- Höj stämningen vid efterrätten! Kasta om bordsplaceringen, plocka fram ett sällskapsspel eller lek en lek och för att ge ny ved till bordets diskussioner.
Citronglass i champagne
Ingredienser
5 dl vispad grädde
1 burk kondenserad mjölk
Saft och rivet skal från 1 citron
Gör så här:
1. Blanda samman kondenserad mjölk med hårt vispad grädde och saften och skalet från en citron.
2. Förstärk färgen med gul hushållsfärg om du vill.
3. Häll över glass-smeten i form och frys i minst 3 timmar.
Frasig smördegspizza eller pizzasnittar
Ingredienser
1 rulle färsk smördegsplatta
Krossade tomater
Finhackad chili (efter smak)
Olivolja
100 g riven mozzarella
Serranoskinka
Du hittar hela receptet på Smördegspizza här!