/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Ostronknivar

En bra ostronkniv underlättar skaldjursfrossan rejält. Hos oss på Cervera hittar du en ostronkniv som passar dig, oavsett om du är en nyfrälst eller erfaren ostronälskare.
Ostronknivar
Ostronknivar
Finns i lager
Varumärke

    5

  • A

Kategori
Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
0 produkter
Har du någon gång försökt öppna ostron utan ostronkniv vet du hur svårt det kan vara. Vankas det fest? Då har du kommit rätt. Hos oss på Cervera hittar du ostronöppnare, ostronkniv och hummerkniv och slipper oroa dig för en kamp mot skaldjuren.

Steg för steg – så öppnar du ostronen på bästa sätt

Det är allra enklast att öppna ostron med ostronkniv (som också kallas ostronöppnare). De är utformade för ändamålet och därför små och kraftiga och ger ett bra, stabilt grepp.  Allra viktigast innan du börjar är att komma ihåg att skydda händerna. Ta fram en kökshandduk som du viker tjockt för att hålla ostronet i och använd också gärna en handske på samma hand. Var extra försiktig med tummen, det är nämligen den som oftast utsätts för ostronrelaterade skador. Rikta ostronkniven från dig, utåt.

Då sätter vi igång!

• Placera ostronet i handduken. Lägg ostronet i din hand (skyddad av handduk) med den flata sidan uppåt. Håll ostronet i ett fast grepp. Vill du ha lite mer stabilitet kan du också öppna ostronet mot en köksbänk.
• Hitta öppningen i skalet. För in ostronkniven i ostronets “gångjärn” och vicka försiktigt tills du hör ett litet knäpp. Du har nu öppnat ostronet! När du har kommit så här långt låter du kniven fortfarande ligga kvar.
• Rotera ostronkniven för att bända upp locket och ta bort det.
• Skär loss muskeln. Till sist för du in kniven för att skära bort muskeln som sitter mot det övre (plattare) skalet. Försök undvika att skära i själva ostronet.

Några tips på vägen

• Öppna ostronen precis innan servering. Då är de som allra godast och hinner inte bli dåliga. Flata ostron öppnas bäst i skalets “gångjärn” medan de djupare ostronen öppnas från sidan där muskeln sitter.
• Var uppmärksam på lukt för att undvika att råka äta ett dåligt ostron.
• Du kan också efter att du öppnat ostronet peta lite i kanten av muskeln för att se om den drar ihop sig. Det betyder att ostronet lever och går att ätas.

Så äter du ostron

När du har öppnat ostronet med din ostronöppnare är det färdigt att serveras som det är eller med olika toppingar. Ostron kan förstås tillagas men avnjuts ofta färska. Traditionellt brukar ostron serveras i sitt skal på en isbädd där de hålls kalla. Detta både för att det är vackert men förstås också för att ostronen inte ska bli dåliga. Dekorera gärna med tång och citronklyftor. Klassiska tillbehör är till exempel finhackad schalottenlök som smakats av med rödvinsvinäger och en nypa socker, citron och färsk dill. Pricken över i är förstås ett glas krispigt bubbel.
Många blir överraskade av ostronets säregna konsistens. Man kan dela på ostronet om man vill, då slipper man överraskningsmomentet. Beräkna ungefär sex ostron per person som förrätt eller tolv ostron per person som ensamrätt.

Tips på tillbehör

Bara fantasin sätter gränser för vad man kan avnjuta ostron med! Här kommer tre tips på tillbehör till ostronen:
• Äpple, pepparrot, rädisa och citron
• Gräslök och citron
• Lime, gurka, koriander.