Villkor

Marimekko

Det internationella designhuset Marimekko grundades i Finland 1951 av Armi Ratia. Det finska designföretagets portfolio inkluderar idag allt från kläder, väskor, accessoarer, textilier och heminredning till glas och porslin, oftast i lekfulla mönster i enlighet med Marimekkos karaktäristiska stil. Att det är Marimekko som ligger bakom en produkt går oftast att identifiera genom det unika mönster och den höga kvalité som genomsyrar hela tillverkningen.

Idag säljs produkterna i ungefär 40 länder. De största marknaderna är norra Europa, Asien-Stillahavsregionen och Nordamerika.

En produkt från Marimekko är den perfekta presenten att ge till mamma, pappa, kusinen eller kompisen. Välj och vraka bland färgglada inredningsdetaljer. Det brukar finnas något som uppskattas av alla.

Armi Ratia

Armi Ratia föddes 13 juli 1912 i Helsingfors. 1935 gifte hon sig med Viljo Ratia. Armi Ratia utbildade sig till textilformgivare i Helsingfors vid Centralskolan för konstflit och var därefter verksam som textiltillverkare i sin egen ateljé fram tills hon tvingades fly på grund av Sovjetunionen anfall mot Karelen där hon hade sin ateljé.

Efter kriget grundade maken Viljo Ratia ett företag som tillverkade vaxdukar. Företaget döptes till Printex. Även Armi Ratia var delaktig i verksamheten och när försäljningen inte gick bra kom hon med förslaget att de skulle vara ett företag som sålde moderna textilier. 1951 grundades därför Marimekko, då som en sidoverksamhet till Printex. Och som vi vet idag är Marimekko betydligt mer än en sidoverksamhet.

Designsamarbeten

Marimekko har haft många framgångsrika samarbeten med designers och formgivare, så som Annika Rimala, Maija Isola, Vuokko Eskolin-Nurmesniemi och Katsuji Wakisaka, Sami Ruotsalainen, Carina Seth Andersson och Liselotte Watkins. 

Unikko av Maija Isola

Nog tänker de allra flesta på mönstret med den stora, ofta färgglada, vallmoblomman när Marimekko kommer på tal? Namnet på tyget, Unikko, betyder just vallmo på finska.

Det var textildesignern Maija Isola som tog fram mönstret och förutom Unikko skapade hon över 500 mönster för Marimekko.

Ett brett sortiment

Som livsstilsföretag erbjuder Marimekko ett brett sortiment som fortsätter att utvecklas hela tiden. Idag finns bland annat heminredning, kids concept och praktiska väskor.

Du kan välja att fylla hela ditt hem med Marimekkos produkter eller låta Marimekko vara en detalj här och där. Och förutom de många produkter som finns så varierar också färgerna på produkterna, från pastellfärger till starka lysande färger, vilket gör att det finns något för de flesta.

Det dukade bordet

Med Marimekko kan du våga djärva färger och mönster och samtidigt veta att du valt något som inte går ur tiden. Du kan matcha textil med porslin, bricka med förkläde och teburk med tekanna.

Marimekkos Textilier

Marimekko har idag en mängd olika textilmönster och tyg i olika utföranden. För köket finns bland annat förkläden, grytvantar, grytlappar, kökshanddukar, köksdukar och tygkassar. En väska passar perfekt när du ska gå och handla för att fylla på skafferiet. 

Eller varför inte hänga upp ett Marimekko-tyg på väggen och låta det ta upp den plats som det förtjänar?

Krukor och vaser

Marimekko tillverkar vackra vaser i munblåst glas. Vaserna från Marimekko är lika fina att ha framme som egna prydnader som de är vackra att ställa en blombukett i. Marimekko tillverkar även blomkrukor.

Har du mycket växter hemma? Varför inte skapa dina egna Marimekko krukor med koppar utan öra? De små muggarna passar också perfekt att placera kökskryddor i, om du vill ha de framme på köksbänken eller i köksfönstret. De små muggarna kan på så sätt fungera som ytterkrukor till kökskryddor.   

 

 

Marimekko - Stort utbud från Marimekko Marimekko - Stort utbud från Marimekko

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies