Villkor

Marimekko

Marimekko är det finska designhuset som går sin egen väg. De djärva och konstnärliga mönstren gör Marimekko till en tidlös klassiker på porslin, muggar, tallrikar, skålar och handdukar. Kolla in mönster som Unikko, Räsymatto och Siirtolapuutarha.

Ett brett sortiment

Gå all in på produkter från det älskade finska designhuset eller låt dem bli statement pieces i ditt hem. Marimekko erbjuder ett brett sortiment som fortsätter att utvecklas hela tiden. I dag finns bland annat heminredning och porslin, kläder, skor och produkter för barn, alla med de färgstarka, konstnärliga mönstren. Gillar du mer jordnära färger och enkla mönster finns det en serie Marimekko för dig också.

Marimekko porslin

Med Marimekko kan du våga välja djärva färger och mönster och samtidigt veta att du valt något som inte går ur tiden. Du kan matcha textil med porslin, bricka med förkläde eller teburk med tekanna. Välj bland muggar, skålar, tallrikar och annat porslin från Marimekko.

Marimekko tyg

Företaget har idag en mängd olika textilmönster och tyg i olika utföranden. För köket finns bland annat förkläden, grytvantar, grytlappar, kökshanddukar, köksdukar och tygkassar. En väska passar perfekt när du ska gå och handla för att fylla på skafferiet. 

Eller varför inte hänga upp ett Marimekko-tyg på väggen och låta det ta upp den plats som det förtjänar?

Marimekko krukor och vaser

Företaget tillverkar vackra vaser i munblåst glas. Vaserna är lika fina att ha framme som prydnader som de är vackra att ställa en blombukett i. Marimekko tillverkar även blomkrukor.

Har du mycket växter hemma? Varför inte skapa dina egna krukor med koppar utan öra? De små muggarna passar också perfekt att placera kökskryddor i, om du vill ha de framme på köksbänken eller i köksfönstret. De små muggarna kan på så sätt fungera som ytterkrukor till kökskryddor.   

Populära serier

Marimekko har tagit fram flera populära serier, däribland de populära blommorna Unikko, det grafiska Räsymatto och mönstret Musta Tamma med hästar. 

Marimekko Unikko

Nog tänker de allra flesta på mönstret med den stora, ofta färgglada, vallmoblomman när Marimekko kommer på tal? Namnet på tyget, Unikko, betyder just vallmo på finska. Det var textildesignern Maija Isola som tog fram mönstret och förutom Unikko skapade hon över 500 mönster för företaget.

Primavera

Mönstret med tätt packade utslagna blommor, designat av Maija Isola, kommer i flera olika färgställningar. Mönstrets namn Primavera betyder vår. Vill du ge ditt hem en vårig känsla är Primavera rätt mönster för dig.

Mynsteri

Mönstret, uppbyggt av flera små prickar, är formgivet av Aino-Maija Metsola och Sami Ruotsalainen.

Ruukku

Det vackra blommönstret är ritat av Isola. Blommorna i färgerna, rött, rosa och orange rör sig över en blå bakgrund, tillsammans med bladkvistar. Isola ritade mönstret under 70-talet.

Räsymatto

Mönstret Räsymatto är en del av serien Siirtolapuutarha. Räsymatto betyder trasmatta. Formgivaren är Sami Ruotsalainen.

Oiva

Mönstret tillhör serien Siirtolapuutarha och är designat av Maija Loukari. Mönstret föreställer grönsaker och växter, ritade med tunna linjer.

Musta Tamma

Mönstret föreställer en häst stående bland höbalar. Musta Tamma betyder svart märr och idén till mönstret är hämtat från Maija Isolas fantasi från när hon som liten drömde om att få springa fritt med vilda hästar i skogen – landsbygden är ett återkommande tema i Isolas design. 

Alku

Mönstret Alku är formgivet av Maija Louekari. Louekari, som formgav mönstret 2017, har berättat att inspirationen är hämtad från böner och frön, precis innan de börjar blomma.

Ketunmarja

Ketunmarja betyder räv-bär och mönstret föreställer just rävar och bär. Mönstret, som är formgivet av Aino-Maija Metsola, har något sagolikt över sig. Ge måltiden en extra dimension genom att duka med produkter ur serien Ketunmarja. Tiiliskivi Mönstret som är designat av Ami Ratia är stilrent och enkelt. Tiiliskivi betyder på finska tegel.

Vihannesmaa

Vihannesmaa betyder grönsaksland. Det levande mönstret består av bland annat grönsaker, designat av Maija Louekari.

Kaksoset

Mönstret är baserat på Maija Isolas målning av katter. Kaksoset betyder tvillingar på finska.

Tarhuri

Marimekko Tarhuri föreställer olika frukter, designat av formgivaren är Sami Ruotsalainen.

Kuusikossa

Mönstret Kuusikossa föreställer en skog av granar. Mönstret är designat av Maija Loukari och finns i flera olika färgställningar.

Ruudut

De abstrakta naturmotiven i mönstret Ruudut är vackra och lätta att ta till sig. När mönstret skulle tas fram samarbetade fyra designers: Hirvi, Louekari, Metsola and Tuominen.

Marimekko

Det internationella designhuset grundades i Finland 1951 av Armi Ratia. Det finska designföretagets portfolio inkluderar idag allt från kläder, väskor, accessoarer, textilier och heminredning till glas och porslin, oftast i lekfulla mönster i enlighet med företagets karaktäristiska stil. Att det är Marimekko som ligger bakom en produkt går oftast att identifiera genom det unika mönster och den höga kvalité som genomsyrar hela tillverkningen.

Idag säljs produkterna i ungefär 40 länder. De största marknaderna är norra Europa, Asien-Stillahavsregionen och Nordamerika.

En produkt från Marimekko är den perfekta presenten att ge till mamma, pappa, kusinen eller kompisen. Välj och vraka bland färgglada inredningsdetaljer. Det brukar finnas något som uppskattas av alla.

Armi Ratia

Armi Ratia föddes 13 juli 1912 i Pälkjärvi, Karelen. 1935 gifte hon sig med Viljo Ratia. Armi Ratia utbildade sig till textilformgivare i Helsingfors vid Centralskolan för konstflit och var därefter verksam som textiltillverkare i sin egen ateljé fram tills hon tvingades fly på grund av Sovjetunionen anfall mot Karelen där hon hade sin ateljé.

Efter kriget grundade maken Viljo Ratia ett företag som tillverkade vaxdukar. Företaget döptes till Printex. Även Armi Ratia var delaktig i verksamheten och när försäljningen dalade kom hon med förslaget att företaget skulle inrikta sig på moderna textilier. 1951 grundades därför Marimekko, då som en sidoverksamhet till Printex. Och med facit i hand blev det mycket mer än bara en sidoverksamhet. Idag är Marimekko älskat världen över för sina hållbara, vackra produkter.

Designsamarbeten

Företaget har haft många framgångsrika samarbeten med designers och formgivare, såsom Annika Rimala, Maija Isola, Vuokko Eskolin-Nurmesniemi och Katsuji Wakisaka, Sami Ruotsalainen, Carina Seth Andersson och Liselotte Watkins.

Marimekko | Unikko, Räsymatto & Siirtolapuutarha Marimekko | Unikko, Räsymatto & Siirtolapuutarha

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies