Villkor

Muurikka

Muurikkas historia

Muurikka startades lite av en tillfällighet i Finland. Nämligen genom att Mikko Kahelin blev sugen på pannkakor, eller plättar som man kallar det i Norrland och Finland. Eftersom Mikko hade en kompis vid namn Reijo Sistonen som jobbade med tillverkning av cisterner, som exempelvis används för att lagra diesel på bensinmackar, så tyckte han att Reijo kunde skära till en av Mikkos gamla grytor för att få till en panna. Reijo använde sedan spillbitarna från grytan och överblivet material från sisternproduktionen och tog fram den första, vi idag kallar för stekhäll. Till en början fanns dessa stekhällar bara inom deras familjer och de blev varmt mottagna och användes flitigt på utflykter.

Efter ett tag spred sig ryktet om deras muurikka stekhällar hos bensinmackar och snart så började försäljning sakta men säkert öka. Deras försäljning tog fart på 90-talet då man såg ett behov hos skoteråkare som stannade till i tältkåtor för att pausa, och när man har paus behöver man äta för att orka fortsätta åka.

Själva ordet Muurikka har inte egentligen någon riktigt betydelse utan kommer helt enkelt från att stekhällar som används utomhus över öppen eld kallas för det mesta för en muurikka.

Utbudet

Muurikkas utbud håller en hög kvalitét och deras produkter är mycket populära för alla typer av utekök. Deras stekhällar är mest populära och välkända men de tar även fram rökar, grillar, stekpannor och överdrag till sina produkter. Även om du ska skaffa ett utekök eller bara behöver en ny stekpanna så kan vi garanera att du hittar din nästa produkt bland Muurikkas utbud.

Ta hand om din stekhäll från Muurikka

Muurikka tillverkar produkter av mycket hög kvalitét men som matlagningsprodukter kräver de sin vård. Muurikka har ett brett utbud av produkter för uteköket och camping men stekhällen som blivit synonym med varumärket är ändå den mest kända.

När det gäller stekhällar är det viktigt att man gör rätt från början. Vi rekommenderar att man börjar med att göra rent stekhällen redan innan första användning. Varmt vatten, milt rengöringsmedel och en diskborste tar bort eventuellt fabriksapplicerat rostskydd och annat som kan ha hamnat på ytan under transport. Därefter ska stekhällen brännas in. Det gör du enklast genom att hetta upp den över eld eller gas. När pannan börjar mörkna lite i färgen applicerar du neutralt, osaltat matfett på den och låter det bränna in ordentligt. Det går även att göra detta hemma om din ugn är tillräckligt stor men tänk på att vissa av Muurikkas stekhällar är 1 meter i diameter. Tänk också på att det osar att bränna in en panna. När pannan fettet bränt in låter du stekhällen svalna och torkar av den med hushållspapper. Din stekhäll är nu klar att använda. 

Rengörning

Rengör hällen mellan varje användning. Antingen genom att hälla rent vatten i pannan över värmekälla och låta det koka upp eller genom att diska den med varmt vatten. Undvik helst diskmedel och andra rengöringsmedel. Om något bränt fast riktigt ordentligt eller rost bildats på stekytan går det för det mesta att ta lite stålull och varmt vatten, detta kan dock skada den skyddande fettytan och det är troligen klokt att bränna in den igen efter kraftig rengöring. 

Förvaring 

Förvara din stekhäll från Muurikka torrt. Som alla järnbarserade produkter utan ytbeläggning är den känslig för rost. Det är för visso inte hela världen om det skulle hända men det kräver ofta stålull och en ny inbränning för att rätta till din muurikka.

Muurikka - Stort utbud av Muurikka stekhäll Muurikka - Stort utbud av Muurikka stekhäll

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies