Villkor

En Samlares Samling

Av | 22 september 2021

Albin Kristensson vem är du och hur skulle du beskriva inriktningen på din samling?

Jag är absolut en samlare! Men jag är även en entreprenör, så jag vill gärna att sakerna jag samlar på ska stiga i värde. Fokus på samlingen rent tidsmässigt är 1940–1970-talet, men kaffekoppar har vi från 1860–1990-talet.

Hur kommer det sig att du just började samla på porslin och glas?

Jag har från början fått detta intresse genom min far, Kexa. Han körde runt på lokala auktioner och det var alltid spännande att se vad han släpade hem. Svenskt glas och porslin var en av min fars favoritområden och det smittade av sig. Jag tycker Sveriges formgivare var bland de bästa i världen under 1900-talet, inte minst på glas, porslin och keramik. Formspråk, färger och mönster sticker ut, om man jämför med exempelvis England eller Centraleuropa. Serier såsom Berså, Pynta eller Picknick utmärker sig rent stilistiskt och är fortfarande ultramoderna fastän de är gjorda runt 1960. Även en hel del Gefle porslin av bland annat Helmer Ringström, känns både djärvt och före sin tid.

Vilka är dina topp tre favoriter till samlingen?

En stor vit, vacker golvvas med geometriska mönster, formgiven av en av mina favoriter, Hertha Bengtsson för Rörstrand. Den är både lågmäld och klassisk, men samtidigt otroligt modern. Min andra favorit är golvvasen "Lansett" av Ingrid Atterberg för Upsala-Ekeby, där glasyren nästan ser metallisk ut. Den är i form och mönster långt före sin tid.

Slutligen en fajansvas av Stig Lindberg för Gustavsberg av fajansmålaren Hellinä Pitkänen. Stig Lindbergs fajanser är mina absoluta favoriter. Jag tycker denna vas har det mesta av det jag tycker om och blommorna i mynningen tar den till den absolut högsta nivån.

Är det några specifika objekt i samlingen som du har något starkt personligt minne knutet till?

Jag letade i tio år efter en svart ”Colora”, formgivare Sven Palmqvist. Jag hade bara sett den på Orrefors museum tidigare och blev otroligt lycklig när jag hittade den på Degeberga samlarmarknad till ett väldigt moderat pris. ”Colora” är i själva verket en ”Fuga” skål, men med betydligt mer färgpigment i glaset.

Vilket objekt i samlingen skulle du aldrig kunna skiljas i från?

Vi har en hel del Stig Lindberg fajanser och cirka 600 (en av varje) svenska kaffekoppar som vi förmodligen aldrig kommer att sälja. Men jag saknar faktiskt en som jag tycker är för dyr, Stig Linbergs ”Linnea” med stilistiska blommor. Från början så förvarade vi alla kaffekoppar i köket, så då fick man nya favoriter varje dag.

Vad använder ni för serviser hemma?

Som vardagsservis använder vi just nu ”Olivia” den är helt svart och formgiven av Stig Lindberg. Till fest brukar vi alternera mellan ”Wexiö Guld” av Arvid Ekberg, Hertha Bengtssons ”Blå Eld” eller Stig Lindbergs ”Pynta” och ”Linnea”.

Finns det något/ några keramik eller glasföremål som du ständigt är på jakt efter?

Kaffekoppar som vi inte har, Stig Lindberg fajanser, större vaser från Upsala-Ekeby och svenska serviser.

Vilka är dina bästa tips för personer som vill börja samla?

Börja snarast! Det är en härlig känsla när man hittar något nytt till sin samling! Förbättra din samling över tid. Den största delen av samlande är jakten!

 

PRODUKTER

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies