Villkor

En patinerad jul med Gustav Broström

Av | 01 december 2021
/link/061f991165d9491e897608468045ff95.aspx
/link/812a32bddca94b7cba6e63a433c393ca.aspx
/link/b03bc7e6a50d4f4fb2c9a49c56da3f3c.aspx
/link/3d096b4ae9494169babe1b12e35aced6.aspx

På en bakgata från Observatorielunden så hittar vi loppisexperten Gustav Broströms hem - vilket redan pryds av en rejäl gran dekorerad med rosetter av franska band, vackert inslagna klappar, saffransbröd och hyacinter. Han har precis kommit hem från en weekendresa i Paris med sin pojkvän, där de bland annat besökt klassiska varuhus för att hitta inspiration för sina julklappsinslagningar samt shoppat sidenband hos anrika modister.

Varför tycker du att man ska satsa på unika julklappar i form av Vintage?
Att ge någonting återvunnet eller second hand har setts ned på allt för länge men det borde vara kutym att ge något som har en tydlig miljövinkel, DET är kärlek. Mitt bästa julklappstips är att kombinera någonting man gjort själv med någonting återbrukat. Till exempel brodera någons initialer på loppisfyndade servetter, köpa en karaff på loppmarknad och fylla med en god dryck eller baka någonting fint och lägga i en plåtlåda.

Vad är det med Vintageobjekt som du gillar så mycket?
Föremålen har redan levt ett liv! Nagg och patina är något att hylla, precis som ärr och rynkor är tecken på att man levt, det tycker jag är fint. Sen finns det en tjusning just med att duka vintage - det händer något med gäster som lyfter äldre glas i kristall eller får förrätten placerad på undertallrik. Jag ska inte sticka under stol med att jag lockas av jakten på loppis och auktion, att vända och vrida på koppar och fat för att hitta guldkorn är en adrenalinkick jag inte kan vara utan.

Varför älskar du julen?
Det är en tid för minnen och mys. Jag har många små ritualer för mig själv och med familjen. Spellistor som filats på under årtionden, särskilda pepparkakor som ska bakas! Listan kan göras oändligt lång.

Vart hittar du inspiration för din (jul)dukning?
På min Pinterest såklart! Där heter jag @gustavbrostrom och samlar mina och andras dukningar. Dessutom har jag blivit besatt av The Romance of Food av Barbara Cartland, det är en helt otroligt knäpp kokbok som mest är bilder på omöjliga rätter med extravaganta dukningar.

Finns det någon särskild stilperiod som ligger dig extra varmt om hjärtat?
Jag älskar det svenska 30- till 50-talet och Swedish Modern. Det finns något hoppfullt och ombonat över det. Att under samma tid som världen vändes upp och ned i och med världskrig, bilens intåg och allt annat, skapade man fortfarande möbler och byggnader där skönhet och funktion gick hand i hand. En praktisk arbetslampa fick vara snygg och i ett bra material, detta har gått förlorat idag.

Vad önskar du dig själv i julklapp?
Choklad, en stor duk i genombruten vit spets och ett vitt uppläggningsfat

Finns det någon dyrgrip som du drömmer om att en dag förvärva?
Jag har en besatthet av Svenskt Tenn som oturligt nog aldrig går över. Estrid Ericsons spegel med lagerkrans är mitt absoluta drömköp. Men innan jag sparat ihop till den nöjer jag mig med detta fat.

Gustavs julklappstips

Den Petiga Keramiknörden
Att köpa julklapp till den Petiga Keramiknörden kan vara en utmaning! Med skåp och lådor fulla av svensk designhistoria vill hen endast ha det bästa. Helst ska det vara ett unikt föremål direkt från formgivarens ateljé men om du satsar på säkra kort i form av Gunnar Nylund, Ingrid Atterberg eller Stig Lindberg kan det inte bli SÅ fel!

Den Klassiska Retrofantasten
Kärlek till färg och form kännetecknar den Klassiska Retrofantasten. Det är inte så noga med tilverkare, så länge föremålet har ett eget uttryck är det en perfekt present!

Den Ombonade Köksmästaren
Julia Child och Tore Wretman är den Ombonade Köksmästarens idoler. Tunga kastruller i gjutjärn och tjockbottnade stekpannor i mässing är en självklarhet i detta kök och när du ska köpa något bör det vara i gränslandet mellan kök och bord. Vackra uppläggningsfat, kannor eller ett set i nysilver kommer garanterat gå hem!

Den Färgglada Glasentusiasten
Hemma hos den Färgglada Glasentusiasten är bokhyllan fylld med litteratur om Orrefors, Kosta Boda och Reijmyre. Vid frågan "saknar du något?" kommer hen snabbt svara ett specifikt vitvinsglas eller assiett. Här gör du bäst i att satsa på något uttrycksfullt, varför inte ett fat av Ulrika Hydman Vallien eller något av Bengt Orup?

Den Nyfikna Loppisnovisen
Ett genuint miljöintresse och kärlek för second hand kännetecknar den Nyfikna Loppisnovisen som kanske nyss flyttat hemifrån och har begränsad budget. Här är det föremålets känsla som står i fokus och det får gärna vara unikt och färgstarkt!

/link/d1c2642a87304b7e80222a81c1fd6135.aspx

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies