Villkor

Spåren efter H55

Av | 27 augusti 2021

Picknick
Den färgglada dekoren i Picknick med stiliserade grönsaker och frukter fångar Marianne Westmans spetsfundiga 50-tals estetik på pricken. Marmeladburkar med gula citroner, gröna karotter med gurkor och till det matchande gula och turkosa spetsiga lock. Rent formmässigt så brukar Rörstrands servisen delas upp under Picknick 1 och Picknick 2, där de delar med runda lock och runda knoppar går under första kategorin och de delar med toppiga lock och skurna knoppar går under Picknick 2. Serien i flintgods tillverkades i 50 delar och innehöll allting från tekannor, smöraskar och äggkoppar. Den producerades fram till 1969. Picknick blev en stor succé internationellt, vann flera priser och en engelsk kritiker gav den följande omdöme efter en utställning i London 1959 ”en utmärkt representant för modern svensk form- och mönstergivning.”

Domino
Domino är en serie konstgods som togs fram av Stig Lindberg för Gustavsberg 1955 och den tillverkades fram till 1970. Serien i glaserat stengods består av sju olika delar, men de mest kända är den randiga klotvasen samt askfaten som finns i flera olika grafiska dekorer i svart och vitt, varav ett är med ett specifikt H55 mönster. Domino finns även i brunt eller blått glaserat stengods, dock är dessa väldigt sällsynta.

Spisa Ribb och Terma
Även randiga Spisa Ribb med mörkbrun linjedekor formgavs av Gustavbergs stjärnskott Stig Lindberg. Denna lekfulla servis i benporslin, producerades till att användas med flamsäkra, chokladfärgade Terma. Därför finns varken kaffe eller tekanna i Spisa Ribbs intagande ränder. Idén bakom Terma, som tillverkades i det nya revolutionerade materialet novarlit, var att godset kunde gå direkt från spisen och ugnen till matbordet. Serien var ett samarbete med AGA och tänkt att underlätta för matlagning och servering i hemmet.

Koka Blå
Den rustika servisen Koka Blå med en dekor av koboltsblå målat band med relief mot en vit bakgrund formgavs av Hertha Bengtsson för Rörstrand. Den tillverkades fram till 1988 och består av 40 delar i stengods. Precis som den sensationella Blå Eld som hon designade några år tidigare är det Hertha själv som har tagit fram såväl servismodellen, dekoren och materialet, vilket är flamsäkert.

Fuga
Sven Palmqvist, en av de tongivande konstnärerna på Orrefors är upphovsmannen bakom den innovativa serien Fuga. Skålarna i Fuga serien finns i färgerna blå, rött, rökgrå och materialet består av centrifugerat i stället för blåst glas. Sven Palmqvist uppfann tekniken efter mycket experimenterande och kom först på idén när han såg grädden slungas upp mot väggarna i en vispmaskin.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies