Villkor

Vem var Marianne Westman?

Av | 13 maj 2021

Westmans andra paradservis är den internationellt prisbelönta ”Picknick” i flintgods som lanserades 1956. ”På Picknick ristade jag konturer i leran, av stiliserade grönsaker och annat. En sak man ofta glömmer är att detta hade stor ekonomisk betydelse för fabriken, för i och med att jag gjorde konturerna tydliga, blev penseldragen för målarna enkla. Det gjorde inget att färgen gick utanpå konturerna, de kunde sätta färgen ganska fritt. Så det gick fort i målarsalen, och det sparade tid och pengar åt Rörstrand.”

Utmärkande för Marianne Westmans konstnärskap är den stora experimentlustan och fäblessen för olika material. Under 1960-talet laborerade hon till exempel med stengods, chamottelera och stål. Glasyrerna som ackompanjerade dessa mer rustika och avskalade konstgods var även tjockare och mer komplicerade än tidigare. Under den här perioden tog hon även fram serviser i stengods i mer sobra dekorer och glasyrer såsom ”Maya”, ”Elisabeth” och ”Annika”.

Under en fem års period under 1970-talet arbetade hon för Skrufs glasbruk där framförallt glasserien ”Le Chef” blev en stor succé. Under hela sin karriär så har hon även tecknat mönster på tyger och handdukar för Westmans textilateljé, en ateljé som hennes syskon startade 1952.

Kuriosa

  • Serier såsom ”Eden” och ”Anemon” har felaktigt tillskrivits Marianne Westman. Formgivaren till ”Eden” är i själva verket tyska Sigrid Richter.
    Westman har erhållit fem internationella silver och guldmedaljer för formgivning.
  • Under den andra delen av hennes karriär så frilansade hon för tyska Hutschenreuther där hon bland annat formgav den vita, minimalistiska serien ”Set for Singles”.
  • Under 2000-talet tas Picknick-mönstret upp av Almedahls och man introducerar denna dekor på olika textilier, brickor med mera.
  • 2008 tas Mon Amie upp i nyproduktion och man adderar dessutom nya delar till servisen.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies