Villkor

Alvar Aalto

Alvar Aalto (1898–1976) var en finländsk arkitekt och formgivare. Hos oss på Cervera hittar du Alvar Aalto vas som med sin böljade form gjort stor succé. Vasen finns i olika färger och storlekar. 

Populära glasskapelser – Alvar Aalto vas

Aalto är även berömd för sin glasformgivning, till exempel vasen Savoy som han skapade som ett bidrag till Karhula-Iittalas tävling inom glasdesign. Vasen är idag en symbol för finsk formgivning och en av de mest berömda glasobjekten i världen.

Kända byggnader av Alvar Aalto

Alvar Aalto är mest känd för hur han var banbrytande inom modern arkitektur. Bland hans mest kända skapelser kan nämnas Villa Mairea i Norrmark, kongressbyggnaden Finlandiahuset i Helsingfors och Aaltocentrum i Seinäjoki för att bara nämna några.

Alvar Aaltos studier

1916 började Aalto studera på Helsingfors tekniska högskola där hans lärare var Armas Lindgren, Usko Nyström och Carolus Lindberg. Studierna avbröts av inbördeskriget där Aalto stred i den vita armén. Han återupptog sedan arkitekturstudierna och tog studenten 1921.

Aalto inledde sin karriär i hemstaden Jyväskylä där han öppnade sitt eget arkitektkontor, han flyttade så småningom till Åbo och fick där sitt genombrott som funktionalistisk arkitekt.

1924 gifte han sig med Aino Marsio och det var tillsammans med henne, Maire Gullichsen och Nils-Gustav Hahl startade inredningsfirman Artek 1935, för försäljning av deras möbler, textilier, glas, med mera.

Experimenterade med ny teknik – böjde trä med ånga

I slutet av 1920-talet började han och möbelmakaren Otto Korhonen experimentera med en ny teknik för att böja trä med hjälp av ånga. Arbetet ledde fram till en innovation bestående av ett krökt stycke massivt trä – kallat L-ben.

Pall 60

Mycket av den tidiga framgången byggde på L-benet, det patenterades 1933 och produkten presenterades som Pall 60. Alvar Aalto använde det vid inredningen av Viborgs bibliotek och i finska paviljongen på världsutställningen i Paris 1937 fick L-benet internationell spridning.

Alvar Aalto Alvar Aalto

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies