Villkor

Louise Adelborg

Louise Adelborg (1885-1971) utbildade sig vid Tekniska skolan för kvinnliga lärjungar 1903-1906 och vid Högre konstindustriella skolan, med speciell inriktning på mönsterritning, 1906-1909.

1916 knöts hon till Rörstrands porslinsfabrik som frilansformgivare för dekor och det stora genombrottet kom 1923 med vasen ”Vase”. 1926 blev hon anställd och i slutet av 1920-talet skapade hon bland annat Nationalservisen i fältspat med ett mönster av veteax i relief som presenterades vid Stockholmsutställningen 1930. Nationalservisen tillverkas fortfarande under namnet Swedish Grace, och har under åren också sålts med dekor under andra namn, till exempel Blå vinge, Diplomat och Gyllenax.

Hon ritade även mönster för tyger för Almedahl-Dalsjöfors. Hennes stora intresse låg i broderi och hon skapade genom åren ett antal textilier med religiösa motiv för kyrkliga ändamål, bland annat ett antependium för Riddarholmskyrkan.

Louise Adelborg, den forna teckningsläraren, finns idag representerad vid bland annat Nationalmuseum i Stockholm.

Louise Adelborg - Designer & Formgivare Louise Adelborg - Designer & Formgivare

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies