Villkor

Matti Klenell

Matti Klenell, född 1972, möbelformgivare, inredningsarkitekt och glaskonstnär. Han är uppvuxen i Edsbjörke utanför Sunne, där hans föräldrar Ingalena och Ragnar Klenell, som är glaskonstnärer, driver den egna Edsbjörke Studio sedan 1979. Han har studerat vid Konstfacks institution för inredningsarkitektur och möbeldesign 1994-1999 samt Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn 1997.

Efter examen startade han designkollektivet Our tillsammans med kollegor från Konstfack. Han startade även det egna företaget Matti Klenell Studio år 2000. Klenell undervisar också vid ett flertal designskolor, såsom Konstfack och Beckmans designhögskola, där han var huvudlärare 2000-06, och har bland ett flertal utmärkelser tilldelats Ljunggrenska formgivarpriset 2003.

Bland kända verk är verk för Örsjö Belysning, som taklamporna Kapoor och Vimpel samt bords- och golvlampan Mushroom. Klenell finns även representerad vid Nationalmuseum i Stockholm. Han har designat produkter för ett flertal företag, så som BRIO, Moooi, Muuto, Klässbols m.fl, gjort egna glaskonstkollektioner och deltagit i utställningar i Sverige och utomlands. Han har fått flera utmärkelser för sitt arbete och har bland annat erhållit Red Dot Design Award för dricksglaset Lempi som han skapat för Iittala.

Matti Klenell Matti Klenell

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies