Villkor

Stig Lindberg

Stig Lindberg har skapat oändligt många klassiker. Han arbetade för Gustavsbergs Porslinsfabrik under hela sin karriär och var då med och tog fram serierna Berså, Birka och Prunus med flera.

Stig Lindberg (1916 – 1982) blev snabbt en av Sveriges mest framstående och folkkära formgivare under 1900-talet. Hans nyskapande estetik räknas än i dag till tidlösa klassiker och är eftertraktade samlarobjekt på marknaden. Efter en tvåårig utbildning på konstfack började Lindberg på Gustavsbergs Porslinsfabrik redan 21 år gammal som lärling under Wilhelm Kåge och var sedan verksam där resten av livet.

Stig Lindberg porslin och keramik

Under sin tid som både designer och konstnärlig ledare för Gustavsbergs utformade han bland annat sina ikoniska dekorer till serier såsom Berså, Prunus, Pynta, Spisa Ribb, samt Adam och Eva.

Berså porslin

Den populära serien Berså känns igen på de gröna bladen med de svarta detaljerna. Berså formgavs av Krister Karlmark, på uppdrag av Stig Lindberg som var Karlmarks lärare på Konstfack. Första gången Berså producerades var 1961–1974. År 2005 tillverkades serien på nytt. Sedan 2008 är alla delar i serien av benporslin.

Birka porslin

Birka är den stilrena serien där svarta ränder längst framför allt kanterna utgör mönstret. Birka var i produktion 1973–1995. Prunus porslin Lekfulla Prunus är en av Lindbergs mest populära dekorer.

Adam porslin

Adam består av blå sammanlänkade cirklar mot en vit bakgrund. Ett klassiskt porslin som brukar uppskattas av många. Adam var i produktion 1959–1974 första gången och togs i produktion igen 2005.

Eva porslin

Eva har samma mönster som Adam, men cirklarna är i stället röda. Den första produktionen upphörde 1974, men serien har därefter återlanserats.

En allkonstnär med sinne för humor

En lekfull och snillrik allkonstnär som förutom formgivare av keramik var verksam som barnboksillustratör, industridesigner, kreatör av textiltryck för NK och lärare på Konstfack.
Lindbergs estetik karaktäriseras av ett stort mått färg och fantasifulla kompositioner där hans formgivning ofta hämtar inspiration från naturen. Designerns humoristiska personlighet fångas även med en lätt surrealistisk twist, i serier såsom Löja.

Kuriosa

  • Under sin uppväxt i Umeå hade Stig Lindberg först siktet inne på att bli konsertpianist.
  • Den norrländska konstnären Helmer Osslund, som även var verksam på Gustavsbergs under 1890-talet, var en stor inspirationskälla för Lindberg.
  • Utformade servisen Spisa Ribb till utställningen H55 i Helsingborg 1955.
  • Finns representerad i samlingar på Victoria & Albert Museum i London, samt Museum of Modern Art i New York.
Stig Lindberg - Designer & Formgivare Stig Lindberg - Designer & Formgivare

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies