Villkor

10 tips för en hållbar sommar

Av | 03 juni 2019

Vill du leva lite hållbarare i sommar? Det klassiska uttrycket ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något är verkligen relevant när det kommer till hållbara vanor i vardagen. Vi på Cervera stödjer Naturskyddsföreningens viktiga arbete för ett hållbart land och bad dem dela med sig av några enkla tips (som faktiskt är enkla på riktigt!) för att göra lite grönare val den här sommaren.

4. Satsa på gjutjärn
En gjutjärnspanna avger inga skadliga kemikalier och ger maten bättre järninnehåll. Idag finns nya varianter som är lite lättare än de gamla pannorna och när du väl vant dig vid gjutjärn så finns ingen anledning att köpa något annat.

5. Diska smartare
Precis som du bör kontrollera temperaturen i din kyl/frys  (se föregående tips) är det bra att ha koll på vilket program du kör i diskmaskinen. Många gånger finns det ett miljöalternativ, men om det inte finns kan du köra ett program med låg temperatur. Ofta diskar vi en maskin varje dag och då behövs inte så grov rengöring. Diska med full maskin och använd miljömärkt diskmedel.

6. Hitta din inre husmor
Sök efter din inre husmor som kan hjälpa dig i vardagspysslet och på vägen till en mer hållbar livsstil. Här är några husmorsknep för hemmet:

❥ Ättika och citronsyra funkar bra för att ta bort beläggningar på toalett och kakel.
❥ Lite utspätt diskmedel på tidningspapper funkar bra som fönsterputs.
❥ Häll ut såpa på en trasa och knid in ugnen, värm upp och låt verka några minuter för att sentvätta rent.
❥ Gnugga in bikarbonat på svåra spisfläckar, häll sedan på ättika. Fungerar även propplösande i avlopp.
❥ Linoljesåpa kan användas för att slippa klädfläckar från svett eller rost. Smörj in och låt verka några timmar. Tvätta sedan som vanligt.
❥ Vanlig olivolja kan gnidas in på bord eller fönsterbräden av marmor för att göra dem glansiga igen.

10. Hjälp vilda bin
Alla vilda bin i Sverige är solitära och bor i håligheter i trä eller mark. Genom att låta trä med insektshål finnas kvar, till exempel gamla timrade byggnader, eller bygga bihotell genom att borra djupa hål i en tjock träbit, kan du hjälpa de vilda biarterna att hitta boplatser. Hålen ska vara minst 5 cm djupa och 3-10 mm i diameter. I bar mark i sandiga sluttningar trivs också många vilda biarter. De bygger bon i håligheter i marken.

Många olika blommor som ser till att det finns nektar under hela sommaren hjälper också bina att hitta mat. I gengäld hjälper de till att pollinera fruktträd och bärbuskar, både i trädgården och naturen runt omkring.

Tipsen kommer ifrån boken Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv. Vill du ha fler smarta tips hittar du boken hos oss!

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies