/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

10 tips för en hållbar sommar

10 tips för en hållbar sommar
10 tips för en hållbar sommar
Vill du leva lite hållbarare i sommar? Det klassiska uttrycket ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något är verkligen relevant när det kommer till hållbara vanor i vardagen. Vi på Cervera stödjer Naturskyddsföreningens viktiga arbete för ett hållbart land och bad dem dela med sig av några enkla tips (som faktiskt är enkla på riktigt!) för att göra lite grönare val den här sommaren.
10 tips för en hållbar sommar
1. Köp utvald kvalitet
En del personer inför köpstopp, andra begränsar sin konsumtion av vissa varor, en del lägger mer pengar på upplevelser och kultur än på produkter. Hur du handlar påverkar vilket samhälle vi får. Så agera med plånboken och välj att köpa färre, men miljö- och kvalitetsmässigt bättre produkter.
2. Planera din mat
Om du gör en veckomatsedel där du planerar dina inköp och din matlagning är risken mindre för dubbelköp eller felköp. Titta alltid först vad du har hemma och planera maträtter utifrån det innan du går till affären.

3. Svinnsmart
Viktigast av allt när det gäller din vardagliga konsumtion av livsmedel är att minska matsvinnet, inte köpa mer än du behöver och att vara noga med att använda upp det du tillagar. Ett sätt att minska matsvinnet är att lära sig vilka tider som affärer säljer ut mat mad kort datum och var hyllan är där de lägger såna produkter. Det finns fysiska matbutiker och nätbutiker som specialiserar sig på att sälja mat med kort datum.
4. Satsa på gjutjärn
En gjutjärnspanna avger inga skadliga kemikalier och ger maten bättre järninnehåll. Idag finns nya varianter som är lite lättare än de gamla pannorna och när du väl vant dig vid gjutjärn så finns ingen anledning att köpa något annat.
5. Diska smartare
Precis som du bör kontrollera temperaturen i din kyl/frys  (se föregående tips) är det bra att ha koll på vilket program du kör i diskmaskinen. Många gånger finns det ett miljöalternativ, men om det inte finns kan du köra ett program med låg temperatur. Ofta diskar vi en maskin varje dag och då behövs inte så grov rengöring. Diska med full maskin och använd miljömärkt diskmedel.

6. Hitta din inre husmor
Sök efter din inre husmor som kan hjälpa dig i vardagspysslet och på vägen till en mer hållbar livsstil. Här är några husmorsknep för hemmet:
❥ Ättika och citronsyra funkar bra för att ta bort beläggningar på toalett och kakel.
❥ Lite utspätt diskmedel på tidningspapper funkar bra som fönsterputs.
❥ Häll ut såpa på en trasa och knid in ugnen, värm upp och låt verka några minuter för att sentvätta rent.
❥ Gnugga in bikarbonat på svåra spisfläckar, häll sedan på ättika. Fungerar även propplösande i avlopp.
❥ Linoljesåpa kan användas för att slippa klädfläckar från svett eller rost. Smörj in och låt verka några timmar. Tvätta sedan som vanligt.
❥ Vanlig olivolja kan gnidas in på bord eller fönsterbräden av marmor för att göra dem glansiga igen.
10 tips för en hållbar sommar
7. Flytta på kaffet
Häll över det nybryggda kaffet i en termos och stäng av bryggaren istället för att låta kaffekannan värmas av bryggarens värmeplatta. Försök undvika en kvarlämnad slatt och koka inte mer kaffe än vad som faktiskt går åt.
8. Gör din egen skrubb
Kroppsskrubb hör till de produkter som ofta kan innehålla mikroplaster. För att slippa plasterna kan du göra en egen blandning av 1 msk olja (till exempel raps- eller olivolja) och 2 msk socker. Tillsätt ev. en gnutta äkta vanligpulver. Rör ihop, skrubba kroppen och skölj av i duschen. Satsen räcker till ca två skrubbningar.
9. Gör en fröbomb
Blanda en näve fröer av ängsblommor med en skopa torkad kompostjord eller en skopa lera. Knåda ihop ingredienserna till en boll i chokladbollsstorlek, låt den torka något. Ta sedan med dig din fröboll ut på en promenad i området och placera den där du tycker att det behövs lite fina blommor.
Bin älskar ängsblommor med saknar idag ofta ställen att äta på i monokulturer, sterila städer och gräsmattebeklädda trädgårdar. Lite ängsblommor här och var gör det möjligt för bina att leva och frodas. 
10. Hjälp vilda bin
Alla vilda bin i Sverige är solitära och bor i håligheter i trä eller mark. Genom att låta trä med insektshål finnas kvar, till exempel gamla timrade byggnader, eller bygga bihotell genom att borra djupa hål i en tjock träbit, kan du hjälpa de vilda biarterna att hitta boplatser. Hålen ska vara minst 5 cm djupa och 3-10 mm i diameter. I bar mark i sandiga sluttningar trivs också många vilda biarter. De bygger bon i håligheter i marken.
Många olika blommor som ser till att det finns nektar under hela sommaren hjälper också bina att hitta mat. I gengäld hjälper de till att pollinera fruktträd och bärbuskar, både i trädgården och naturen runt omkring.
Tipsen kommer ifrån boken Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv. Vill du ha fler smarta tips hittar du boken hos oss!