Villkor

Glasblåsning – Ett unikt hantverk

Av | 25 februari 2020

I glasriket i Småland så munblåses fortfarande en stor del av servisglasen helt för hand enligt hundraåriga traditioner. Att följa glasets väg från en het, sirapsliknande massa till ett gnistrande kristallglas är ett skådespel som äger rum i de småländska hyttorna varje dag. Det är en lång och krävande väg för den heta glasmassan att vandra innan den är helt förädlad. Varje glas som formas är unikt och kommer i kontakt med inte mindre än 15 olika personer innan det lämnar glasbruket – för ett nytt hem och en ny ägare.

Just nu får du 20% rabatt på svensktillverkade glas från Orrefors & Kosta Boda. Se alla glas här.

Så här blåses glasen, steg för steg:

1. Först fångas glasmassan an på pipan. Det är viktigt att det blir rätt mängd, inte för mycket och inte för lite, så att det räcker exakt till glasets kupa och ben.

2. Glasmassan formas sen mot ett välsbleck.

3. Därefter blåser anfångaren in luft och lämnar över pipan till uppblåsaren. 

4. Uppblåsaren blåser upp ämnet i en grafitform. 

5. Pipan lämnas sedan över till mästaren som drar ut och formar glasets ben. 

6. Glaset lämnas över till benmakaren som klipper på mer glas och med en fotsax formar glasets fot. 

7. Assistenten knackar sedan av glaset från pipan i en gaffelliknande hållare. Därifrån hämtas glaset av en inbärare, som sätter det i ett kylrör för långsam avsvalning. Efter avkylningen görs en första kvalitetskontroll av en synare. Om glaset håller tillräckligt hög kvalitet går det vidare till efterbearbetning. 

8. Först sprängs överdelen av kupan bort. 

9. Sedan slipas den vassa kanten och poleras noggrant. Slutligen värms kupans kant för den rätta mjuka rundningen. 

10. När glaset är färdigt sker en slutgiltig syning och glaset är klart.  

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies