Gott, snabbt och bra till många. Vi pratar såklart om poke bowls! Vi mötte upp Aaron från Hawaii Poke för att få några tips på hur man bygger en riktigt god bowl.
Populariteten för den hawaiianska-japanska poke bowlen har ökat snabbt de senaste åren, men när Hawaii Poke startade upp för sex år sedan var det nästintill omöjligt att få tag på en bowl i Sverige. Aaron och hans partner saknade ”sushisalladen” som tagit dem med storm när de besökt städer som Los Angeles eller London och de bestämde sig för att ta konceptet till Sverige.
Här delar Aaron med sig av tre favorit-pokes och sitt absolut bästa tips för att lyckas med bowlen hemma: Färska råvaror och blanda gott med gott!
Hawaii Poke’s Tuna Bowl
”Här få man verkligen det där mötet mellan hawaii och japan – en riktig faborit!
4 portioner
400 g färsk tonfisk
280 g sushiris
100 g blandad sallad
120 g raw slaw (t.ex. riven vitkål och morötter)
60 g salladslök
80 g Gari (inlagd ingefära)
30 g chilimayo
10 g Furikak
2 Avokado
Marinad
½ msk riven färsk ingefära
1 tsk rivet limeskal
½ färsk finhackad chili
1 msk rapsolja
½ msk sesamolja
1 msk sojasås
- Börja med marinaden: Riv ingefäran och limeskalet. Kärna ur chilin och hacka den fint. Blanda samman detta med oljorna och sojasåsen
- Tärna tonfisken och låt vila i marinaden i ca 10 min.
- Skölj under tiden sushiriset i kallt vatten för att skölja bort överflödig stärkelse. Koka enligt anvisningar på förpackningen.
- Fördela sushiriset i fyra skålar. Lägg på salladen. Detta är din bas i bowlen.
- Toppa med raw slaw, avokado, gari och salladslök.
- Ringla över chilimayo och sprinkla med furikake. Servera!
Straight up salmon
”Kanske den mest klassiska poke bowlen. Lax, ris och toppings. Av mina favoriter är den här närmast det hawaiianska originalet. Den perfekta vardags-bowlen!”
4 personer
400 g färsk lax
280 g kokt brunt ris
1 mango
Ev. lite sojasås
Ca 200 g skalade edamamebönor
Rödkål, knappt en fjärdedels huvud
Furikake
1. Skär laxen och mangon i små kuber. Blanda ner i riset tillsammans med edamamebönorna. Om du vill kan röra ner lite sojasås för en saltare smak.
2. Strimla rödkålen tunt, gärna på en mandolin.
3. Lägg upp riset i fyra djupa skålar. Toppa med strimlad rödkål och furikake. Servera!
Vegetarisk Nacho Bowl
”En svensk take på poke bowlen – nästan som en taco bowl faktiskt!”
4 portioner
400 g Tofu
60 st nachochips
100 g grönsallad
½ avokado
1 msk majs
10 g chilimayo
10 g Sriracha-sås
10 g strimlade sjögräsblad(Nori)
Marinad
½ msk riven färsk ingefära
1 tsk rivet limeskal
½ färsk finhackad chili
1 msk rapsolja
½ msk sesamolja
1 msk sojasås