Scener ur en sommar

Välkommen till en alldeles underbar sommar på Cervera!
Scener ur en sommar
Scener ur en sommar
Du ligger i hängmattan. Himmelen är djupblå och du hör surrandet från bin uppe i trädet.
Du går på en äng. Stryker handen över blommorna, känner den lätta vinden mot dina armar.
Du ligger på en brygga, med slutna ögon. Du hör vågorna slå. Din hud knottrar sig av värmen.
Du står i köket med öppet fönster. Du känner doften av grillen samtidigt som du skär upp grönsaker och lägger på stora vackra fat.
Du är på en strand. Du gräver ner tårna i sanden tills du känner svalkan underifrån. Flugorna surrar nyfiket runt de urdruckna saftglasen.
Du sitter på altanen. Regnet smattrar mot taket samtidigt som kaffe och kakfat ställs fram.
Välkommen till en underbar sommar i sju akter på Cervera!

AKT I

Älskade midsommar

Midsommar – bara ordet får alla våra sinnen att bli fullkomligt zen. För oss svenskar är midsommar inte bara en av våra mest käraste högtider utan den markerar också att den svenska sommaren verkligen är här – oavsett om det bjuds på tio grader och hagel eller strålande gassande sol (båda delar är ju klassiskt svensk sommar numer!). Det är lagom till midsommar som vi sänker tempot i livet och låter sommaren med alla dess älskade bravur omfamna oss. Vi blommar ut, bjuder in, skålar och dansar Små grodorna runt midsommarstången. Midsommar är också en av våra fräschaste mathögtider där vi dukar fram det allra färskaste vi har från moder jord – färskpotatis, gräslök, rädisor, sill, jordgubbar, paj och allt där till som fantasin önskar.

AKT II

Högsommar på landet

När lever du ditt bästa liv? Troligtvis under högsommaren! Vädret har prickat in alla rätt. Du är ledig från jobbet. Du går omkring i nätta linneplagg och tofflor dagarna till ända. Kanske snoozar du i hängmattan ända fram till lunch? Grillen går varm dygnet runt känns det som och du tycks inte se något slut på njutandet. Dagarna nästan flyter ihop, fast på ett sådant där alldeles underbart sätt. Kanske har du lämnat stadens hets för att unna dig kvalitetstid på landet med vänner och familj, där ni ses om de långa sommarkvällarna runt ett spontandukat knytkalas och skålar för sommaren. Sommarlivet på landet är av den enklare karaktären, det behöver ju inte vara så noga alltid! Skala av stressen och duka upp med det som du har, det behöver inte vara så märkvärdigt egentligen – det är ju trots allt semester och kvalitetstiden med nära och kära som räknas!

AKT III

Svalka dig!

Värmeböljan rullar in! Det är viktigt att du håller vätskebalansen och fyller på dina svalkande lager. Men vem sa att gassande sommardagar bara behöver vara en pärs? Omfamna värmen och flytta ut i ett svalt utekök där du kommer i gång med farligt goda och svalkande projekt! Vad sägs om att investera i en glassmaskin där du gör din egna krämiga glass tillsammans med barnen? Eller gelato, slushie – eller varför inte en klassisk isglass. Använd värmen som ursäkt till att passa på att bjuda in till ett cocktailparty i trädgården och servera iskalla drinkar med det där lilla extra! Lägg krutet på att göra vacker is som blir kvällens snackis och servera allt från klassiska drinkar till fruktiga bålar och nytänkande mocktails i roliga färger.

AKT IV

Fika o’clock

Finns det någonting som vi förknippar mer med svensk sommar än att fika? Ibland känns det som att du till och med fikar flera gånger per dag – men vet du, det är helt okej. Det är ju sommar trots allt! När du äntligen har massor med tid under ledigheten kan du återuppta alla de där bakningsprojekten som du gått och samlat på dig – det där receptet från Instagram som du äntligen ska försöka dig på till exempel. Eller ditt tårt-paradbak som är en tradition varje sommar. Tips: Gör storbak och frys in i bra lådor, som du sedan enkelt kan portionera ut under hela sommaren. Bjud in till fika i bersån, på altanen eller möt upp en vän för fika på en parkbänk i stan – alla stunder på sommaren är ju goda idéer till fikastunder!

AKT V

Picknick i det fria

Det är något speciellt med det där spontana och enkla. Att ligga på en filt på strand eller på en sommaräng omgiven av massor med smått och gott som du har plockat med dig hemifrån - picknick på sommaren rimmar ju lika bra som handen i handsken. Vad sägs om att passa på och samla alla vänner under ledigheten på en rejäl knytkalas-picknick där alla får ta med sig något. Allt du behöver ordna är ett par vackra filtar, något fint att servera ur och äta med. Men kom ihåg: Tänk hållbart här och använd dig av flergångsprodukter till picknicken, eller varför inte slå på stort och faktiskt duka upp med riktigt porslin ute för att få till den där wow-faktorn. Engångsartiklar säger vi i alla fall tack och hej till. Investera i en rejäl kanna eller karaff och blanda exempelvis ihop en magisk sangria som du bjuder på, med massor av is för att svalka ditt sällskap. Och du – glöm inte solskyddet!

AKT VI

Kräftsäsongen är här!

Om midsommar känns som ett obligatoriskt nedslag under sommaren – vad är då inte kräftskivan?! Faktum är att kräftskivan är en månghundraårig tradition i Sverige, som till en början var en högtid som endast de allra rikaste hade råd med. Under 1920-talet blev kräftskivan dock alltmer folklig för att idag vara en lika självklar tradition som julgranen. Årets kräftpremiär sker i början på augusti och lär vara lika älskad som varje år – där det dukas upp med färska kräftor, Västerbottenostpaj, knäckebröd med smör, vitlöksbaguett – och alla annat efter egen personlig smakpreferens. Vad sägs om en klassisk sillsallad, kokt kronärtskocka – eller veganskt alternativ? För att inte tala om snapsen!

AKT VII

Den ljuvliga sensommaren

Bara för att du gått tillbaka till jobbet efter en underbar semester innebär det inte att sommaren är slut – tvärtom! Samtidigt som kräftskivorna avlöser varandra i augusti bör så också sensommarfirandena göra. Faktum är att det finns såväl värme, soltimmar och kvällshimlar med imponerande ljusspel att ta vara på under sensommaren. För att inte tala om allting som den generösa naturen bjuder på vid den här tiden på året. Skördefesten smygstartas och vi får äntligen njuta av alla goda smaker – kanske av det som du själv slitit med i trädgården, på landet eller på kolonilotten under sommaren? Och om en sval sensommarbris skulle dra in – häng fram en tunn filt och tänd lite lyktor för att mysa till det.