Fermentera mera!

Fermentera mera!
Fermentera mera!
Att fermentera (alltså att mjölksyrajäsa) ökar stadigt i popularitet – vi lagar kimchi, pickles och surkål mer än vi någonsin gjort. Förutom att resultatet blir väldigt gott så är det ett enkelt sätt att ta tillvara på årets skörd och förlänga råvarornas livstid. Det tar sin lilla tid, men å andra sidan sköter processen sig själv!
Enkelt recept på fermenterad rödkål:
INGREDIENSER
1,5 rödkålshuvud
2,5 äpplen
22 korianderfrön
3 msk salt
15 enbär
1 liter vatten
1. Skiva rödkålen fint, kärna ur och riv äpplena.
2. Mortla kryddorna.
3. Blanda allt i en stor skål, ”massera” gärna kålen för att frigöra alla vätskor.
4. Packa kålblandningen tight i fermenteringssetet och häll på vattnet.
5. Lägg på de keramiska stenarna. Ta bort eventuella rester runt öppningen. Förslut burken och fyll luftslussen med vatten.
6. Låt stå i rumstemperatur (17,8-24 grader) i minst 4-6 veckor.
7. Smaka av regelbundet och häll upp kålen i en lufttät burk när du är nöjd med smaken.