/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

"Redan som liten intresserade jag mig för köket"

"Redan som liten intresserade jag mig för köket"
"Redan som liten intresserade jag mig för köket"
För Jimmy Guo, som du får bekanta dig mer med på Cervera just nu, har matlagningen alltid varit en del av hans liv. Redan som barn minns han hur hans mamma alltid serverade hemlagat. Ta reda på hur han bytte mode mot mat och hur ett London i lock down fick honom att helt byta bana i livet.
Hur föddes ditt stora intresse för mat?
- Det kommer mycket från min mamma som alltid såg till att jag hade hemlagad mat på bordet under min uppväxt. Redan som liten intresserade jag mig för det som hände i köket så det började nog redan där. Sen fick det hela en nytändning när jag började laga mat som vuxen och under pandemin var jag som besatt - jag bodde i London då under lock down så jag gjorde inte mycket annat än att laga mat. Det var också under den tiden som jag började gå i tankarna om att söka in till Sveriges Mästerkock!
Vad är det med det kinesiska köket som är så spännande?
- Finns det något som inte är spännande? Kina är ett enormt land med bördig jord, varierande klimat och flera tusen års historia. Det här är otroliga förutsättningar för att det ska växa fram en mångfaldig och dynamisk matkultur. Variationen av råvaror och influenser från omvärlden är oändlig men om jag skulle säga något som sammanfattar alla de olika regionala köken så handlar det framför allt om att man jobbar med så mycket umami i olika former. Vi i västvärlden har ju behövt låna ett ord från japanskan för att beskriva det, men i det kinesiska språket har man länge kallat det xiān wèi och är något man framför allt finner i alla de fermenterade såser och pastor som är grundläggande smaksättare.
Vad inspirerar dig i matväg?
- Restaurangbesök, böcker, sociala medier, resor och samtal med andra matälskare. Jag känner mig faktiskt väldigt inspirerad hela tiden!
Du bytte fashion mot matlagning - var det många som blev överraskade?
- Ja väldigt! Det var väldigt få i branschen som ens hade en aning om att mat var ett så stort intresse. Under tiden jag arbetade med mode var jag ju väldigt passionerad inom det och alla tänkte nog att jag inte hade andra strängar på min lyra. Men jag har alltid haft många olika intressen som jag gärna nördar ner mig i.
Din första kokbok "Mitt kinesiska skafferi" säljs ju på Cervera - berätta om den!
- Jag ville göra det lite mytomspunna kinesiska köket mer lättillgängligt genom en bok som guidar läsaren över den största tröskeln för att laga maten hemma — nämligen vad som är de rätta ingredienserna. Det är väldigt lätt att bli helt överväldigad av alla burkar och flaskor som finns i en asiatisk livsmedelsbutik så boken är upplagd som en pedagogisk guide som förklarar vad, hur och när man ska använda saker såsom sichuanpeppar, doubanjiang eller MSG. För när man väl klurat ut det så är det inte så krångligt. Sen ville jag också visa Sverige allt som finns i det kinesiska köket som många förmodligen inte känner till för det är fortfarande många som tänker att kinesisk mat är friterad banan och sötsur sås.
Vilket är ditt bästa tips för en rookie som vill våga sig på det kinesiska kökets alla konster?
- Jag skulle säga att man ska börja med en rätt som man känner till och vet hur man vill att den ska smaka. Många har säkert ätit Mapo tofu på restaurang och det är faktiskt en av de mest lättlagade rätterna i boken. Smaksättarna i den rätten; sichuanpeppar, shaoxingvin, kinesisk soja och doubanjiang kommer sedan att vara väldigt användbara när man ska börja laga andra rätter.