/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Drinkskola med David Kringlund

Alkoholfria tips med Riedel Drink Specific
Drinkskola med David Kringlund
Drinkskola med David Kringlund
Lär dig blanda drinkar som ett proffs med David Kringlunds drinkskola. Här ger han tips och recept på sex goda mocktails att bjuda på till helg och fest.

Det perfekta glaset för varje drink

Serien Riedel Drink Specific består av sex olika glas: Highball, Rocks, Neat, Fizz, Nick & Nora, och Sour. Dessa är utformade för att passa alla de 7 stora cocktail-typerna.
  • Highball är perfekt för drinkar med mycket is som t.ex. Tom Collins. Upp till att glaset blir tjockare ryms 6 cl dryck.
  • Rocks passar till drinkar som servereras över några få isbitar (eller en stor), alltså "on the rocks" - t.ex. Old Fashioned.
  • Neat är till för drinkarna som inte serveras på is, till exempel Sazerac. Eller varför inte en ren whiskey?
  • Fizz har perfekt storlek för lite bubbliga drinkar, som t.ex. Gin Fizz. Glaset har en rak insida som gör att skummet reser sig rakt upp utan att spilla över.
  • Nick and Nora passar för lite alkoholstarkare drinkar som Martini och Manhattan, glasets kant gör att drycken landar längre bak på tungan än längst fram på den känsliga tungspetsen.
  • Sour passar för drinkar med citursfokus, t.ex. olika typer av sours och daiquiris.
Visste du förresten att Nick and Nora-glaset är döpt efter karaktärerna Nick & Nora från filmen The Thin Man (1934)? De två huvudpersonerna älskade Martini och fick helt enkelt glastypen uppkallad efter sig!

Bellini med passionsfrukt

I David Kringlunds tolkning av klassikern Bellini blandas torrt, alkoholfritt bubbel med hemgjord passionsfruktspuré. Fräschare fredagsdrink får du leta efter!
Ingredienser (1 drink)
15 cl alkoholfritt bubbel, torrt
3 cl passionsfruktspuré
0,5 passionsfrukt
1. Gör passionsfruktpurén genom att mixa 2 dl sockerlag med tre hela passionsfrukter. Sila av och buteljera.
2. Ta fram Riedels Sourglas. Fyll på med bubbel och därefter passionsfruktspuré.
3. Garnera med en halv passionsfrukt.

Ljus lager med hallon

Lageröl och hallon är en trevlig smakkombination och i det här receptet har David Kringlund även adderat rosmarin och färsk citron för att göra smakbilden mer intressant. Allra godast blir drinken om du skakar den innan servering.
Ingredienser (1 drink)
2 cl hallonsocker
3 cl färskpressad citronsaft
5–10 cl alkoholfri lageröl
En kvist rosmarin
Färska hallon
1. Gör hallonsockret genom att mixa 2,5 dl sockerlag med 2 dl frysta hallon. Mixa till en slät konsistens och sila av.
2. Häll hallonsockret och citronsaften i en shaker. Tillsätt is. Skaka ordentligt.
3. Ta fram Riedels rocksglas. Häll upp drinkblandningen. Toppa med öl och fyll på med is. Garnera med rosmarin och färska hallon.

Tonic med rosa grape

Gin & tonic utan gin? Ja, det är faktiskt inte så tokigt som det låter. Här bjuder drinkexperten David Kringlund på ett läskande gott recept!
Ingredienser (1 drink)
20 cl tonic
4 st enbär
1 skiva rosa grapefrukt

1. Ta fram Riedels fizzglas. Fyll glaset med is. Häll i tonic, nästan hela vägen upp.
2. Garnerna med enbär och en skiva grapefrukt.

Äppelsour med ingefära

En sourdrink bygger normalt sett på en kombination av syra, sötma och någon form av spritbas, men drinken går självklart även bra att göra alkoholfri. I det här receptet använder David Kringlund en ofiltrerad äppelmust som grund, som smaksätts med färsk ingefära för att få lite sting.
Ingredienser (1 drink)
2 cm ingefära
2 cl flytande honung
3 cl färskpressad limejuice
5 cl äppelmust
1 st äggvita
1. Skär ingefäran i bitar. Späd ut honungen med lite hett vatten, så att den blir mer lättarbetad. Tillsätt i en shaker tillsammans med limejuice, äppelmust och äggvita.
2. Skaka blandningen utan is först, för att bygga upp en luftighet i drinken. Lägg i is och skaka ytterligare.
3. Ta fram Riedels Neatglas. Häll upp drinken genom en finmaskig sil och garnera med kanel.

Espresso Martini

Espresso Martini är en cocktail som vanligen består av espresso, vodka och kaffelikör. David har gjort ett alkoholfritt recept, där drinken får sin sötma från hemgjord sockerlag. En perfekt uppiggare efter maten.
Ingredienser (1 drink)
ca 6 cl espresso (1 dubbel espresso)
2 cl sockerlag
Kaffebönor
1. Gör sockerlagen genom att koka upp lika mängd socker och vatten i en kastrull (förslagsvis 1 dl av varje). När sockret har löst upp sig, låt svalna.
2. Häll sockerlag och espresso i en shaker. Tillsätt is. Skaka ordentligt och sila genom en finmaskig sil.
3. Ta fram Riedels Nick & Nora-glas. Häll upp drinkblandningen och garnera med kaffebönor.

Lemonad med mynta & lime

Mynta och lime är två smakkompisar som gör sig bra i många olika drinkblandningar - i det här fallet i en lemonad. David Kringlund skakar drinken tillsammans med en stor isbit i en shaker, för att på så vis krossa myntan och limen och utvinna så mycket aromer som möjligt.
Ingredienser (1 drink)
10 st myntablad
4 cl sockerlag
4 cl färskpressad limejuice
8 cl stilla vatten
1 myntakvist
1. Gör sockerlagen genom att koka upp lika mängd socker och vatten i en kastrull (förslagsvis 1 dl av varje). När sockret har löst upp sig, låt svalna.
2. Häll sockerlag, limejuice och vatten i en shaker. Tillsätt is. Skaka ordentligt och sila genom en finmaskig sil.
3. Ta fram Riedels Highballglas. Fyll på med rikligt med is. Häll upp drinkblandningen och garnera med en myntakvist.