Villkor

Sage The Barista Espressomaskiner

Av | 02 november 2022

Sage har många förstklassiga kaffemaskiner med flera praktiska funktioner. Här kan du läsa mer om de olika maskinerna: vilka funkioner de har och tips på hur man underhåller dem på bästa sätt.

Tryckmätning i espressomaskinen

Den idealiska espressozonen

Mätnålen ska vara placerad i den gråa mittzonen under extraktionen (se figur 15), vilket indikerar att espresson extraheras med idealiskt tryck. 

• Flödet börjar efter 4 - 7 sekunder
• Det flyter långsamt som varm honung
• Creman är gyllenbrun med en fin moussekonsistens
• Espresson är mörkbrun
• Extraheringen tar 25 - 35 sekunder

image1uk2.png

Källa: Sage bruksanvisning

Den underextraherade espressozonen

Om mätnålen är under mittzonen under extraktionen visar den att espresson extraherats utan tillräckligt tryck (se figur 16). Detta händer när vattenflödet genom det malda kaffet är för snabbt, vilket resulterar i en underextraherad espresso som är vattnig och saknar crema och arom. Följande är kännetecken på en underextraherad espresso:

• Flödet börjar efter 1-3 sekunder
• Det flyter snabbt som vatten
• Creman är tunn och blek
• Espresson är ljusbrun
• Den smakar bittert/skarpt, är svag och vattnig
• Extraheringen tar upp till 20 sekunder

image90jl8.png
Källa: Sage bruksanvisning


Den överextraherade espressozonen

Om mätnålen är över mittzonen under extraktionen visar den att espresson extraherats med för högt tryck (se figur 17). Detta händer när vattnet flyter för sakta genom det malda kaffet och resulterar i en överextraherad espresso som är väldigt mörk och bitter med en spräcklig och ojämn crema. vattnet flödar genom det malda kaffet för långsamt och resulterar i en bitter espresso. Följande är kännetecken på en överextraherad espresso:

• Flödet börjar efter 8 sekunder
• Det bara droppar eller rinner inte alls
• Creman är mörk och fläckig
• Espresson är väldigt mörkt brun
• Den smakar bittert och bränt
• Extraheringen tar mer än 40 sekunder

imagenyfjc.png
Källa: Sage bruksanvisning

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies