

På Cervera är vi måna om att produkter vi säljer är säkra att använda och inte innehåller skadliga kemikalier. Därför har vi beslutat att aktivt arbeta med att fasa ut produkter som innehåller PFAS-ämnen. Vår ambition är att fasa ut PFAS till år 2025, vilket är en stor utmaning men genom att vi agerar nu hoppas vi att tillsammans med vår bransch kunna ställa om till PFAS-fritt fram till dess.
Vad är PFAS och varför är de ett problem?
PFAS är förkortningen för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och är en grupp högfluorerade ämnen på över 4700 kemikalier. PFAS tillsätts i produkter som ytterplagg, funktionskläder, brandskum, elektronik och nonstick-beläggningar för köksprodukter för att skapa en ytbehandling med smuts-, olja- och vattenavvisande effekt. De vanligaste förekommande och mest välkända PFAS-ämnen är PFOA och PFOS. Halterna av PFAS-ämnen som används i köksbeläggningar är små och utgör inte en risk för användaren. Störst problem och spridningen av dessa ämnen sker i produktionen, där de släpps ut i vattendrag eller avfallssystem som leder till större spridning av dessa ämnen i naturen och närmiljön.
Studier och tester har visat att vissa av PFAS-ämnena är cancerframkallande, påverkar reproduktionsförmågan och immunsystemet. Exakt vilka och hur stor skada de bidrar med vet vi inte, men vi vet att PFAS-kemikalierna har olika hälso- och miljöpåverkan och de är extremt svårnedbrytbara i naturen.
Utmaningen är att identifiera och begränsa förekomsten av dessa ämnen. Idag saknas lagstiftning som förbjuder förekomsten av dessa ämnen och bristen på internationellt standardiserade testmetoder gör det svårt att identifiera alla dessa över 4700 ämnen.
Varför tar ni inte bort PFAS-produkterna nu?
Under våren 2022 kommer vårt eget varumärke Anders Petter vara helt PFAS-fritt. Utmaningen för oss är att få samtliga av våra varumärken som tillsätter PTFE nonstick-beläggningar i stekpannor, bakformar och kökselektronik att fasa ut PFAS för att minska spridningen av PFAS i naturen.
Det råder fortfarande en hel del okunskap kring dessa ämnen i branschen samt utvecklingen av PFAS-fria alternativ går långsamt. Idag är det fortfarande tillåtet att använda PFAS, endast PFOS och PFOA är förbjudet. För att reducera mängden PFAS måste vi ha ett bättre alternativ än motsvarande som finns idag och få fler aktörer att engagera sig. Som ett stort välkänt företag i Sverige driver vi på förändring genom att ha kontinuerliga dialoger med våra samarbetspartners. Genom att sprida kunskapen kring problematiken med PFAS har Cervera fått mer än 25 aktörer inom återförsäljare-, producent- och kemikalietillverknings-ledet att engagera sig i dessa viktiga frågor. Vår förhoppning är att fler och fler fasar ut PFAS snarast!
Vad vi gör:
- Fasar aktivt ut alla produkter med PFAS. Vårt mål är att till 2025 ha ett helt PFAS-fritt sortiment.
- Utbildar vår personal och samarbetspartners om problematiken och utmaningen kring PFAS.
- Följer forskning, lagstiftning och utvecklingen kring PFAS och andra alternativa beläggningar.
- Har dialoger med samarbetspartners, leverantörer och andra intressenter om vår målbild, ställer höga krav och arbetar tillsammans mot samma målsättning.
- Är selektiva i valet av produkter vi tar in och är restriktiva till produkter som består av PFOA.
- Vi ställer frågor, begär in testrapporter och olika kravdokumentation som styrker att produkterna är PFOA fria och följer alla gällande lagstiftningar för produkter i kontakt med livsmedel. Vid tveksamheter tar vi inte in produkten för att begränsa utbudet av PFAS behandlade produkter.
- Testar aktivt våra produkter för att identifiera förekomsten av PFOA och PFOS. Vid upptäckt om att produkten består av PFOA och PFOS, så stoppar vi all försäljning av produkten omgående.
- Är med och utvecklar nya testmetoder tillsammans med externa ackrediterade testinstitut och forskare för att identifiera PFAS-ämnen för att kunna ta dialogen vidare med samarbetspartners om PFAS-fria produkter.
- Är med och driver frågan kring PFAS-fritt sortiment genom att initiera dialogen tillsammans med RISE POPFree.
- Arbetar aktivt för att erbjuda ett stort utbud på PFAS-fria produkter.
Ta del av hur vi arbetar med att fasa ut PFAS här: Webbinarium: PFAS i nonstickbeläggningar - en risk för människa och miljö? | RISE
Att ställa om till PFAS-fritt är en stor utmaning. För att lyckas med det och nå vår vision om PFAS-fritt sortiment så samarbetar vi med följande organisationer och partners:
Naturskyddsföreningen – Cervera har tillsammans med Naturskyddsföreningen genomfört tester som inte är etablerade och standardiserade på marknaden än för att identifiera förekomsten av PFAS-ämnen. Läs mer på: Cervera | Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)
RISE - RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. RISE är ett oberoende, statligt forskningsinstitut som erbjuder unik expertis och ett 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster. Läs mer på ri.se.
POPFREE - POPFREE är ett innovationsprojekt, finansierat av Vinnova – Sveriges Innovationsmyndighet, med syfte att främja användningen av produkter utan PFAS. Tillsammans med POPFREE är Cervera med och initierar en gemensam dialog inom vår bransch av tillverkare, producenter och återförsäljare av köksutrustning för att främja PFAS-fria produkter. Genom dialog, sprida kunskap och öka medvetenheten kring PFAS hoppas vi på att kunna ställa om till en PFAS-fri bransch. Läs mer på https://www.ri.se/sv/popfree
ChemSec – ChemSec är en oberoende organisation som utan vinstintresse driver på omställningen från skadliga kemikalier till säkra alternativ. Cervera stödjer ChemSec ”No to PFAS” initiativ för att gemensamt påverka lagstiftning, uppmana kemikalietillverkare att fasa ut PFAS och utveckla mer miljövänligare alternativ. Läs mer på: pfas – ChemSec
Testinstitut – oberoende tredjeparts ackrediterade testinstitut hjälper oss med att analysera PFAS. Beläggningarna som används är sekretessbelagda av kemikalietillverkare och för att kunna identifiera om PFAS-ämnen används i vårt eget varumärke Anders Petter använder oss av de senaste utvecklade testmetoderna.
Forskare & experter – vi har kontinuerligt dialoger med de främsta forskare och experter inom PFAS för att utbilda oss och andra i vår bransch för att få oberoende och uppdaterad information om PFAS, testmetoder, lagstiftning och riskhantering. För oss är det viktigt att kontinuerligt uppdatera oss för att kunna följa utvecklingen och driva förändringen i rätt riktning.