Villkor

Utfasning av PFAS

Av | 08 februari 2022
/link/9e94414e5a9143f0a118cfde6c072d77.aspx

På Cervera är vi måna om att produkter vi säljer är säkra att använda och inte innehåller skadliga kemikalier. Därför har vi beslutat att aktivt arbeta med att fasa ut produkter som innehåller PFAS-ämnen. Vår ambition är att fasa ut PFAS till år 2025, vilket är en stor utmaning men genom att vi agerar nu hoppas vi att tillsammans med vår bransch kunna ställa om till PFAS-fritt fram till dess.  

Varför tar ni inte bort PFAS-produkterna nu?
Under våren 2022 kommer vårt eget varumärke Anders Petter vara helt PFAS-fritt. Utmaningen för oss är att få samtliga av våra varumärken som tillsätter PTFE nonstick-beläggningar i stekpannor, bakformar och kökselektronik att fasa ut PFAS för att minska spridningen av PFAS i naturen.

Det råder fortfarande en hel del okunskap kring dessa ämnen i branschen samt utvecklingen av PFAS-fria alternativ går långsamt. Idag är det fortfarande tillåtet att använda PFAS, endast PFOS och PFOA är förbjudet. För att reducera mängden PFAS måste vi ha ett bättre alternativ än motsvarande som finns idag och få fler aktörer att engagera sig. Som ett stort välkänt företag i Sverige driver vi på förändring genom att ha kontinuerliga dialoger med våra samarbetspartners. Genom att sprida kunskapen kring problematiken med PFAS har Cervera fått mer än 25 aktörer inom återförsäljare-, producent- och kemikalietillverknings-ledet att engagera sig i dessa viktiga frågor. Vår förhoppning är att fler och fler fasar ut PFAS snarast!

Ta del av hur vi arbetar med att fasa ut PFAS här: Webbinarium: PFAS i nonstickbeläggningar - en risk för människa och miljö? | RISE

Att ställa om till PFAS-fritt är en stor utmaning. För att lyckas med det och nå vår vision om PFAS-fritt sortiment så samarbetar vi med följande organisationer och partners:

Naturskyddsföreningen – Cervera har tillsammans med Naturskyddsföreningen genomfört tester som inte är etablerade och standardiserade på marknaden än för att identifiera förekomsten av PFAS-ämnen. Läs mer på: Cervera | Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)

RISE - RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. RISE är ett oberoende, statligt forskningsinstitut som erbjuder unik expertis och ett 100-tal test- och demonstrations­miljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster. Läs mer på ri.se.

POPFREE -
POPFREE är ett innovationsprojekt, finansierat av Vinnova – Sveriges Innovationsmyndighet, med syfte att främja användningen av produkter utan PFAS. Tillsammans med POPFREE är Cervera med och initierar en gemensam dialog inom vår bransch av tillverkare, producenter och återförsäljare av köksutrustning för att främja PFAS-fria produkter. Genom dialog, sprida kunskap och öka medvetenheten kring PFAS hoppas vi på att kunna ställa om till en PFAS-fri bransch. Läs mer på https://www.ri.se/sv/popfree

ChemSec – ChemSec är en oberoende organisation som utan vinstintresse driver på omställningen från skadliga kemikalier till säkra alternativ. Cervera stödjer ChemSec ”No to PFAS” initiativ för att gemensamt påverka lagstiftning, uppmana kemikalietillverkare att fasa ut PFAS och utveckla mer miljövänligare alternativ. Läs mer på: pfas – ChemSec

Testinstitut – oberoende tredjeparts ackrediterade testinstitut hjälper oss med att analysera PFAS. Beläggningarna som används är sekretessbelagda av kemikalietillverkare och för att kunna identifiera om PFAS-ämnen används i vårt eget varumärke Anders Petter använder oss av de senaste utvecklade testmetoderna.

Forskare & experter – vi har kontinuerligt dialoger med de främsta forskare och experter inom PFAS för att utbilda oss och andra i vår bransch för att få oberoende och uppdaterad information om PFAS, testmetoder, lagstiftning och riskhantering. För oss är det viktigt att kontinuerligt uppdatera oss för att kunna följa utvecklingen och driva förändringen i rätt riktning.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies