Villkor

Utfasning av PFAS

Av | 09 februari 2021

Vi är måna om att de produkter vi säljer ska vara säkra att använda och inte innehålla skadliga kemikalier. Därför har vi beslutat att aktivt arbeta med att fasa ut produkter som innehåller PFAS-ämnen. Vår ambition är att fasa ut PFAS till år 2025, vilket är en stor utmaning men genom att vi agerar nu hoppas vi att tillsammans med vår bransch kunna ställa om till PFAS-fritt fram till dess.  

Att ställa om till PFAS-fritt är en stor utmaning för flera branscher. För att lyckas med det och nå vår vision om PFAS-fritt sortiment så samarbetar vi med följande organisationer:

Naturskyddsföreningen – Cervera har samarbetat med Naturskyddsföreningen sedan 2018 genom finansierat stöd för ett projekt vars syfte var att undersöka miljö- och hälsoaspekter inom material i kontakt med livsmedel. Detta omfattar bland annat matlagningskärl, serveringskeramik, bestick och köksverktyg. Det finns ett flertal farliga ämnen med cancerogena, hormonstörande, reproduktionsstörande egenskaper som idag är tillåtna i material i kontakt med livsmedel. Naturskyddsföreningen har i projektet kartlagt vilka farliga ämnen inom FCM som fortfarande är tillåtna. Som fortsättning på samarbetet har Cervera tillsammans med Naturskyddsföreningen genomfört tester som inte är etablerade och standardiserade på marknaden än för att identifiera förekomsten av PFAS-ämnen. Läs mer på: Cervera | Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)

Samarbetet har genererat viktiga kunskaps- och erfarenhetsutbyten som ligger till grund för vårt och Naturskyddsföreningens påverkansarbete inom denna fråga.

RISE - RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. RISE är ett oberoende, statligt forskningsinstitut som erbjuder unik expertis och ett 100-tal test- och demonstrations­miljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster. Läs mer på ri.se.

POPFREE -
POPFREE är ett innovationsprojekt, finansierat av Vinnova – Sveriges Innovationsmyndighet, med syfte att främja användningen av produkter utan PFAS. Det gör de genom att utveckla PFAS-fria alternativ och skapa en ökad medvetenhet och efterfrågan både hos producenter och konsumenter. Tillsammans med RISE & POPFREE är Cervera med och initierar en gemensam dialog inom vår bransch av tillverkare, producenter och återförsäljare av köksutrustning för att främja en PFAS fria produkter. Genom dialog, sprida kunskap och öka medvetenheten kring PFAS hoppas vi på att kunna ställa om till en PFAS-fri bransch.
Läs mer på https://www.ri.se/sv/popfree

ChemSec – ChemSec är en oberoende organisation som utan vinstintresse driver på omställningen från skadliga kemikalier till säkra alternativ. ChemSec utvecklar webbaserade verktyg för att hjälpa företag att minska sin kemikaliepåverkan samt arbetar aktivt för en striktare europeisk kemikalielagstiftning. Cervera stödjer ChemSec ”No to PFAS” initiativ för att gemensamt påverka lagstiftning, uppmana kemikalietillverkare att fasa ut PFAS och utveckla mer miljövänligare alternativ. Läs mer på: pfas – ChemSec


 

 

 

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies