Villkor

Yaxell

Av | 31 oktober 2019

Fridas knivtips

En vass kniv gör nästan vilken matlagning som helst rolig och inspirerande. Men att hitta rätt i knivdjungeln, bland alla modeller och märken, är inte det lättaste. Vi har frågat Yaxells ambassadör Frida Ronge om hennes bästa knivtips.​

Hur upptäckte du Yaxell?
– Det var Sundqvist som presenterade dem för mig och det är jag väldigt glad för. De är fantastiska.

Varför är Yaxell så bra?
– För att de håller sig så vassa. Jag kan bryna upp dem lite grann, och det är allt som krävs för att de ska vara jättebra och vassa länge.

Har du någon favorit?
– Två. Kockkniven 20 cm, från Super Gou är en allroundkniv som du kan göra det mesta med. Men även trancherkniven från Super Gou är fantastisk. Bladet är slipat på båda sidor, vilket gör den bra att skära snitt och bitar med. Jag använder den i hanteringen av all min sashimi och sushifisk.

Handen på hjärtat: är kniven det viktigaste redskapet i köket?
– Jag tycker det beror på vilken typ av matlagning du gör. För mig som jobbar med japansk mat, som alltid äts med pinnar och därför behöver vara väl uppskuren, är kniven självklart det viktigaste redskapet.

I alla kök borde detta från Yaxell finnas:
– Det är bättre att ha en riktigt bra kniv än flera olika. När jag var yngre arbetade jag med en knivväska med femton skilda modeller, i dag har jag med mig max fyra. I ett privat hemmakök är därför kockkniven från Super Gou en mycket bra investering som du kan använda till det mesta och som kommer att hålla över tid.

Zen

Bäst i test 2016, 2017 och 2018. Yaxell Zen är en vinnande knivserie! Knivarnas blad består av 37 lager stål och utmärker sig med en unik hamring och en handstansad logotyp.

Ran

Ran betyder ”den utmärkta” på japanska – ett passande namn på en utmärkt knivserie! Knivarna är uppbyggda av 69 lager stål som formats i ett vackert damaskusmönster.

Gou

Yaxell Gou är en knivserie med blad i 101 lager stål. Knivarna imponerar med ett elegant damaskusmönster såväl som med en extrem skärpa och slittålighet.

Super Gou

Super Gou är en exklusiv knivserie. Knivbladet är uppbyggt av 161 lager stål som hamrats och polerats, vilket ger bladet dess vackra damaskusdesign.

YO-U

Yaxell Yo-u ger dig en perfekt grunduppsättning av köksknivar. Knivarnas blad består av tre lager stål och det ljusa handtaget av specialbehandlad pakkawood.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies