/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Prylspa - vårda och förläng livslängden på dina saker

Prylspa - vårda och förläng livslängden på dina saker
Prylspa - vårda och förläng livslängden på dina saker
För att få riktigt lång hållbarhet på sina produkter så finns det en grundregel: Satsa på kvalitet och köp inte slit och släng- produkter som du måste byta ut efter bara ett par år. Det tjänar varken du eller miljön på. Om du väljer bra produkter med lång hållbarhet kan du med rätt omvårdnad se till att du inte behöver byta ut dem på många år framöver – kanske inte alls till och med!
Här har vi samlat några praktiska råd och smarta knep som förlänger hållbarheten på några av hushållets vanligaste produkter. 

Stekpannor

Det allra viktigaste rådet vi kan ge dig för att din stekpanna ska få längsta möjliga livslängd är skjut inte upp rengöringen. Diska alltid stekpannan direkt när den har svalnat efter användning (diskar du den medan den är rykande het kan den slå sig). Tänk också på att förvara dina stekpannor varsamt. Har du dem i en låda kan det vara en bra idé att skaffa ett stekpanneskydd. Tänk också på att alltid rengöra stekpannorna i enlighet med skötselråden, ett bra putsmedel som funkar till flera material är att rekommendera att du har hemma.
Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap

Gjutjärn

Allmänna skötselråd
- Diska inte en gjutjärnspanna med diskmedel, det tar bort fettet som samlats i porerna och som ger pannan sina non stick-egenskaper.
- Servera gärna ur gjutjärnspanna, men förvara aldrig mat i den.
- Låt aldrig din gjutjärnspanna stå blöt utan torka den direkt.
Förläng livslängden
- Har din gjutjärnspanna börjat rosta? Lugn. Borsta ur den med lite stålull och torka ur rostpartiklarna lite hushållspapper. Bränn sedan in pannan igen (glöm inte undersidan).
- Du kan grovrengöra din panna genom att fylla den med ungefär ca 0,5 cm grovt salt och ställa den på en het spisplatta. Rör om ett par gånger och släng sedan saltet som absorberat fett och smuts från stekpannan. Bränn in stekpannan när rengöringen är klar.
Hur bränner man in en gjutjärnspanna?
Stryk ett tunt lager neutral olja över stekpannan och värm den på hög värme under ungefär 10 minuter. Klart! 

Kolstål

Allmänna skötselråd
- Se till att stekpannan är ordentligt inbränd innan du börjar laga mat i den. 
- Diska inte din kolstålspanna med diskmedel, hett vatten räcker bra! 
- Låt inte kolstålspannan stå blöt utan torka ur den direkt efter rengöring för att förhindra rost. Bara några minuter i blöt kan leda till att stålet oxiderar och börjar rosta.
Förläng livslängden
- Ta bort envisa matfläckar med hjälp av en stålborste, det hårda materialet klarar det utan problem. 
- Om kolstålspannan har börjat rosta kan du borsta ur den med stålull och torka ur rostpartiklarna med lite hushållspapper. Bränn sedan in pannan igen. 
- Använd inte kolstålspannan för att steka syrliga råvaror, det löser ut mer järn ur pannan. Detta både sliter på beläggningen, ger en sämre stekyta och får maten att smaka järn. 
- Utsätt inte stekpanna för snabba temperaturväxlingar, det kan få kolstålet att slå sig. Detta är extra viktigt att tänka på om du har en induktionsspis då kolstål är väldigt magnetiskt och reagerar snabbare än många andra material på en induktionsspis.
Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap
Hur bränner man in en kolstålspanna?
Allra enklast är det faktiskt att bränna in en kolstålspanna över öppen eld, antingen utomhus eller över en gasspis, men det funkar självklart även över spisen. Tekniken är den samma oavsett vilken värmekälla du väljer men om du bränner in den över en spisplatta bör du inte försöka bränna in kanterna av stekpannan. 
1.Se till att stekpannan är ren och torr och värm upp den tills den börjar ryka lätt. 
2.Stryk ett tunt lager neutral olja i stekpannan. Pannan blir väldigt varm under processen, så använd gärna en stekpincett eller liknande för att hålla i trasan med olja. 
3.Fortsätt att stryka flera lager olja, ungefär 5-6 lager brukar vara lagom, i den heta stekpannan tills den är helt svart. 
4.Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja.
Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap

Rostfritt

Allmänna skötselråd
- Använd alltid diskmedel när du rengör en rostfri stekpanna. Den vanligaste anledning att maten bränner fast är att det är mat- och fettpartiklar kvar i pannan. 
- Mat som har bränt fast skrubbas enklast bort med den grova sidan av en rengöringssvamp. 
- Var extra noggrann med rengöringen om du har stekt något som innehåller mycket syra, till exempel ättika, vinäger eller ketchup. Syran kan korrodera stålet och möjliggör rostangrepp.
Förläng livslängden
- Om din rostfria panna har fått mörka fläckar och prickar är det antagligen kalkavlagringar som uppstått till följd av hårt vatten. Koka ur kärlet med en ättikslösning bestående av två till tre matskedar ättiksprit (12 %) per liter vatten. Diska sen ur stekpannan som vanligt och torka. 
- Salt och saltlösningar kan skapa små vita eller grå fläckar i rostfria kärl, salta därför aldrig innan innehållet har kokat upp. Om fläckar har uppstått kan du koka ut kärlet med en ättikslösning eller fukta ett hushållspapper med lite vatten och ättikssprit.
- Om en rostfri stekpanna utsätts för hastiga temperaturförändringar kan den bli flammig och ”regnbågsfärgad”. Missfärgningen försvinner efter några gångers användning, men kan också putsas bort med ett hushållspapper fuktat med lite vatten och ättikssprit (12 %).

Knivar

En kvalitetskniv håller riktigt länge om du tar väl hand om den! För att ge din kniv de bästa förutsättningarna finns det några saker att tänka på. Först och främst: Förvara aldrig dina knivar löst i en kökslåda. Det är både farligt och onödigt slitande för knivarna. Häng i stället upp dem på en magnetlist eller ställ dem i ett knivblock. Om du absolut vill ha knivarna i en låda så bör du förvara dem i ett fodral eller i en knivinsats.
Allmänna skötselråd
- Diska alltid din kniv för hand. Slipmedlet i diskmaskinen gör knivarna slöa.
- Torka alltid av kniven direkt efter att du har rengjort den för att minska risken för rost.
- Skär bara på skärbrädor, aldrig mot diskbänken eller tallriken. Knivens egg skadas om du skär i för hårda material.
- Dra aldrig knivens vassa sida längs skärbrädan för att skrapa av de hackade råvarorna, använd baksidan i stället.
Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap

Hur håller man sin kniv riktigt vass?

Skärpning
Gör det till en vana att alltid bryna kniven innan användning, det slipar inte kniveggen men hjälper den att behålla sin vassa form. När du bryner är det viktigt att du håller kniven rätt – det är vinkeln mot brynstaven som avgör. Europeiska knivar dras med 15-20 graders vinkel medan japanska ska brynas med en vinkel på ungefär 10 grader. När du hittat eggens vinkel drar du knivens egg mot brynstaven med lätt hand några gånger. Växla mellan båda sidorna, det behöver inte gå snabbt.
Underhållsslipning
Med en våtslip kan du enkelt återskapa en vass egg på dina knivar. Fyll våtslipens behållare med lite vatten och dra kniven mot hjulen i skårorna tills den är vass igen! De olika grovlekarna på hjulen gör att det är enkelt att uppnå önskat resultat.
Grovslipning
Du märker när det är dags att ge din kniv en grundslipning på att den, trots att du använder bryne och våtslip, känns slö och inte är lika kul att använda. Du kan själv slipa den genom att använda så kallade slipstenar. Dessa kräver lite övning för att man ska bli riktigt skarp på men i utbyte kommer du att själv kunna ta hand om dina knivar i många år framöver.
Orkar eller vill du inte slipa knivarna själv? Då kan du lämna in dem på professionell slipning.

Förvaring

Brynen & slipar

Skärbrädor i trä

En bra skärbräda i gediget trä kan du faktiskt ha hela livet om du tar hand om dem. Som vanligt är grundregeln att inte slarva med rengöringen. Med trä är det extra viktigt att inte låta skärbrädan suga upp onödigt mycket vatten, så låt den inte ligga blöt eller spola onödigt mycket vatten över den. 
Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap
Allmänna skötselråd
- Diska skärbrädan med varmt vatten och diskmedel så fort du är färdig med den
- Förvara din skärbräda torrt så undviker du att bakterier tar fäste
- Du kan ge din skärbräda en snabbrengöring genom att spraya den med vit vinäger eller 5-procentig ättika. Torka sen av med hushållspapper.
Förläng livstiden
- Olja in din skärbräda regelbundet. Det täpper igen träets porer och ger extra skydd mot fukt och bakterier. Använd en olja som är livsmedelgodkänd, gärna lin- eller paraffinolja. Själva inoljningen gör du enklast genom att helt enkelt smörja in hela brädan med olja (glöm inte undersidan!). Låt verka i 15-20 minuter och torka sen av överflödig olja.
- Har din skärbräda fått envisa fläckar? Skrubba den med grovsalt! Låt verka i 30 minuter och skölj sedan av.
- Om skärbrädan har börjat lukta kan du hälla bikarbonat eller bakpulver över skärbrädan. Låt verka i ungefär 10 minuter och diska sedan brädan som vanligt.
- När du har haft skärbrädan i många år kommer användningen att ha satt sina spår. Då kan du slipa eller hyvla ytan för att få fram en ny yta.

Skärbrädor

Mässing

Inredningsdetaljer i mässing är både snyggt och klassiskt och finns idag i nästan alla svenska hem - det blir åtminstone allt mer vanligt. Med rätt skötsel kan dina produkter leva vidare från generation till generation och samtidigt behålla samma glans som när du köpte den. Läs mer här om hur du på ett enkelt och effektivt sätt får bort fläckar och beläggningar från dina ljusstakar och lyktor!
Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap

Ta hand om din mässing

Borstad mässing:
Stryk putsmedlet Bistro för borstad mässing på produkten du vill rengöra och använd sedan en mjuk trasa eller svamp för att rengöra. Var noga med att torka av produkten för att förhindra att nya fläckar uppstår, det kan lätt bli flammigt! 

Försilvrad mässing:
Använd först och främst silverputsduk. Vid envisare fläckar applicerar du putsmedlet Glanol för försilvrad mässing på en mjuk trasa och rengör sedan produkten!
Polerad mässing
Applicera putsmedlet Glanol för polerad mässing med en torr trasa. Har din ljusstakar/ljuslyktor många fläckar kan du låta medlet verka innan du börjar putsa på ytan. Fortsätt att polera tills medlet är helt borta och ytan är fin och blank. Tips: använd inte vattenlösliga putsmedel, vattnet kan lämna fläckar på ytan om du inte torkar väldigt noga!