Villkor

Prylspa - vårda och förläng livslängden på dina saker

Av | 15 februari 2022

För att få riktigt lång hållbarhet på sina produkter så finns det en grundregel: Satsa på kvalitet och köp inte slit och släng- produkter som du måste byta ut efter bara ett par år. Det tjänar varken du eller miljön på. Om du väljer bra produkter med lång hållbarhet kan du med rätt omvårdnad se till att du inte behöver byta ut dem på många år framöver – kanske inte alls till och med!

Här har vi samlat några praktiska råd och smarta knep som förlänger hållbarheten på några av hushållets vanligaste produkter. 

Stekpannor

Det allra viktigaste rådet vi kan ge dig för att din stekpanna ska få längsta möjliga livslängd är skjut inte upp rengöringen. Diska alltid stekpannan direkt när den har svalnat efter användning (diskar du den medan den är rykande het kan den slå sig). Tänk också på att förvara dina stekpannor varsamt. Har du dem i en låda kan det vara en bra idé att skaffa ett stekpanneskydd. Tänk också på att alltid rengöra stekpannorna i enlighet med skötselråden, ett bra putsmedel som funkar till flera material är att rekommendera att du har hemma.

/link/2f72b5ffd42d43cd96db6880c2099b6b.aspx

Hur bränner man in en kolstålspanna?
Allra enklast är det faktiskt att bränna in en kolstålspanna över öppen eld, antingen utomhus eller över en gasspis, men det funkar självklart även över spisen. Tekniken är den samma oavsett vilken värmekälla du väljer men om du bränner in den över en spisplatta bör du inte försöka bränna in kanterna av stekpannan. 
1.Se till att stekpannan är ren och torr och värm upp den tills den börjar ryka lätt. 
2.Stryk ett tunt lager neutral olja i stekpannan. Pannan blir väldigt varm under processen, så använd gärna en stekpincett eller liknande för att hålla i trasan med olja. 
3.Fortsätt att stryka flera lager olja, ungefär 5-6 lager brukar vara lagom, i den heta stekpannan tills den är helt svart. 
4.Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja.

Knivar

En kvalitetskniv håller riktigt länge om du tar väl hand om den! För att ge din kniv de bästa förutsättningarna finns det några saker att tänka på. Först och främst: Förvara aldrig dina knivar löst i en kökslåda. Det är både farligt och onödigt slitande för knivarna. Häng i stället upp dem på en magnetlist eller ställ dem i ett knivblock. Om du absolut vill ha knivarna i en låda så bör du förvara dem i ett fodral eller i en knivinsats.

Allmänna skötselråd
- Diska alltid din kniv för hand. Slipmedlet i diskmaskinen gör knivarna slöa.
- Torka alltid av kniven direkt efter att du har rengjort den för att minska risken för rost.
- Skär bara på skärbrädor, aldrig mot diskbänken eller tallriken. Knivens egg skadas om du skär i för hårda material.
- Dra aldrig knivens vassa sida längs skärbrädan för att skrapa av de hackade råvarorna, använd baksidan i stället.

Skärbrädor i trä

En bra skärbräda i gediget trä kan du faktiskt ha hela livet om du tar hand om dem. Som vanligt är grundregeln att inte slarva med rengöringen. Med trä är det extra viktigt att inte låta skärbrädan suga upp onödigt mycket vatten, så låt den inte ligga blöt eller spola onödigt mycket vatten över den. 

Mässing

Inredningsdetaljer i mässing är både snyggt och klassiskt och finns idag i nästan alla svenska hem - det blir åtminstone allt mer vanligt. Med rätt skötsel kan dina produkter leva vidare från generation till generation och samtidigt behålla samma glans som när du köpte den. Läs mer här om hur du på ett enkelt och effektivt sätt får bort fläckar och beläggningar från dina ljusstakar och lyktor!

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies