Villkor

Danskt wienerbröd

0 stjärnor
Recept: Hembakat

Ingredienser

Spröda lÀckerheter som ska bakas med kylskÄpskalla ingredienser för bÀsta resultat.

Ca 18 st
50 g jÀst
2 Âœ dl mjölk
1 Àgg
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
8–10 dl vetemjöl
400 g smör

Fyllning
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1–2 dl hallonsylt

Garnering
2 dl florsocker
vatten

Instruktioner

1. Kyl alla ingredienser, Àven mjölet och sockret.

2. Smula ner jÀsten i mjölken. TillsÀtt Àgg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta snabbt ihop degen. LÄt den vila i kylen i 10 min.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm, pÄ mjölat bakbord. AnvÀnd en kall kavel.

4. SkĂ€r kylskĂ„pskallt smör i 10–12 skivor. LĂ€gg dem pĂ„ ena deghalvan. LĂ€mna kvar en fri kant pĂ„ 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv sĂ„ att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.

5. Vik degen i tre delar (ett treslag) och vrid den ett kvarts varv sÄ att du har skarven mot dig. Kavla Äterigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare tvÄ gÄnger och lÀgg den sedan hopvikt och övertÀckt i kylen i ca 15 min.

6. Fyllning: HÀll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. LÄt det stÄ kallt i ca 15 min.

7. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. SkĂ€r 1–1 1⁄2 cm breda remsor. Tvinna och snurra ihop dem till Ă„ttor. LĂ€gg dem pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper. LĂ„t dem jĂ€sa under bakduk i ca 30 min. SĂ€tt ugnen pĂ„ 225 grader.

8. LĂ€gg en klick vaniljkrĂ€m i ena halvan av Ă„ttan och en klick sylt i den andra halvan. GrĂ€dda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. LĂ„t dem svalna pĂ„ galler.

9. Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa den pÄ bröden.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Danskt wienerbröd

Spröda lÀckerheter som ska bakas med kylskÄpskalla ingredienser för bÀsta resultat.

Ca 18 st
50 g jÀst
2 Âœ dl mjölk
1 Àgg
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
8–10 dl vetemjöl
400 g smör

Fyllning
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1–2 dl hallonsylt

Garnering
2 dl florsocker
vatten

https://cervera.se/globalassets/recept/desserter/600x750_danska-wienerbrod.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies