Ingredienser
1 tÄrta
Sockerkaksbotten - köp fÀrdig eller baka sjÀlv
1 l fÀrska jordgubbar
Vispad grÀdde
1-2 st bananer
VaniljkrÀm
5 dl mjölk
1 st vaniljstÄng
5 st Àggulor
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
25 g smör
Raberberkompott
300 g rabarber
1-2 st lime att riva av skalet pÄ
IngefÀra (en tumme ungefÀr)
Kardemumma
Socker eller honung att söta kompotten med
1. VaniljkrÀm- Dela vaniljstÄngen pÄ lÀngden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med bÄde stÄng och frön och ta sen av frÄn vÀrmen och lÄt stÄ och dra i 15 min sÄ smakerna kommer fram. Vispa Àggulor, socker och maizena vitt och pösigt. Sila ner vaniljmjölken i Àggvispet och vispa helt slÀtt. HÀll tillbaka allt i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Det gÄr himla snabbt pÄ slutet sÄ passa noga sÄ den inte skÀr sig! FÄr inte koka! Tag av frÄn vÀrmen nÀr du tycker att konsistensen Àr lagom krÀmig och lÀgg i smöret. Rör om tills det smÀlt in helt och krÀmen blivit blank och fin. HÀll krÀmen i en bunke och tÀck med plast direkt pÄ ytan och stÀll att svalna en stund pÄ bÀnken, sen in i kylen. HÄller i ca 3 dagar.
2. Raberberkompott - Börja med att skiva rabarberna i tunna skivor. LÀgg ner dem i en kastrull, hÀll pÄ lite kardemumma, riv lite över ingefÀra och limeskal och sÄ lite honung pÄ det. Vill du anvÀnda vanligt strösocker istÀllet för honung sÄ fungerar det bra ocksÄ. Koka ihop pÄ lÄg vÀrme, inget vatten behövs, rabarberna innehÄller tillrÀckligt med vÀtska.
3. LÀgg ut sockerkaksbotten pÄ ett fint fat. Bred ut vaniljkrÀmen jÀmnt och skiva över lite banan. LÀgg pÄ en botten till, bred sedan ut rabarberkompotten. Avsluta med att lÀgga pÄ locket och dekorera med fÀrska jordgubbar och vispad grÀdde!
4. Servera, Àt och njut!
Film med receptet hittar du hÀr!
Lämna recension
Jordgubbstårta med rabarberkompott
1 tÄrta
Sockerkaksbotten - köp fÀrdig eller baka sjÀlv
1 l fÀrska jordgubbar
Vispad grÀdde
1-2 st bananer
VaniljkrÀm
5 dl mjölk
1 st vaniljstÄng
5 st Àggulor
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
25 g smör
Raberberkompott
300 g rabarber
1-2 st lime att riva av skalet pÄ
IngefÀra (en tumme ungefÀr)
Kardemumma
Socker eller honung att söta kompotten med