Villkor

Minisemlor/semmelkrans

0 stjärnor
Recept: Cathrine Laurén

Ingredienser

Nedan recept ger två härliga semmelkransar och även några minisemlor. Frys in den ena och du har säkrat upp två fikatillfällen - fungerar även perfekt att halvera receptet om du endast önskar göra en!

 

Vetebullar

50 g jäst

5 dl rumsvarm mjölk

1,5 dl strösocker

1 krm vaniljpulver

1 tsk vaniljsocker

2 tsk kardemummakärnor, nymortlad

1 ägg

150 g rumsvarmt smör

780 g Manitoba Cream mjöl/Vetemjöl

1 tsk salt

 

Mandelfyllning

(Tips! Halvera nedan recept om du endast önskar göra en krans och frys sedan in den andra)

400 g mandelmassa

1 msk kardemummakärnor, nymortlad

2,5 msk vaniljsocker

50 g hackade hasselnötter/eller mandel

1 dl mald mandel eller mandelmjöl

1,5 dl florsocker

1,25 dl mjölk

 

Topping

5 dl vispgrädde per semmelkrans

1 tsk vaniljsocker

Rostade mandelflarn

Hackade hasselnötter

Nymalen kardemumma

Oxalis

Florsocker

Vetebullar

1. Smula jästen i en bunke tillhörande en köksassistent. Häll sedan lite av mjölken på jästen och blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.

2. Tillsätt sedan resterande mjölk, strösocker, vaniljpulver, vaniljsocker och den nymortlade kardemumman tillsammans med lite av smöret och hälften av mjölet.

3. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt allteftersom resterande del av smöret och mjölet. Tillsätt saltet när degen arbetas ihop en stund.

4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge om du gör för hand.

5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 2 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Jäsningen är klar när degen studsar tillbaka när du känner lite lätt på den.

6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen i jämnstora delar, 75 g styck för kransarna och några minisemlor på 25 g styck. Forma till tighta bollar under kupad hand. Placera sedan de större i en cirkel med jämnt mellanrum på bakplåt med bakplåtspapper så att de bildar en krans. Samt de mindre på en egen plåt och låt jäsa ca 30 min.

7. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen i ca 10-12 min, 200°grader. Låt bullarna svalna.

 

Mandelfyllning

1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa i en matberedare eller för hand. Häll i mjölken lite i taget och blanda väl tills du har en fin, slät fyllning. Fyll en spritspåse. 

 

Montering

1. Skär ut ett triangulärt lock av bullarna på kransen och minisemlorna och fyll ordentligt med mandelfyllningen. Vispa grädden med vaniljsockret, fyll i en spritspåse med stor stjärntyll och spritsa sedan ut grädden och lägg på locket.

2. Strö över hackade hasselnötter, mandelspån och pudra över rikligt med florsocker. Toppa sedan med lite oxalis och nymalen kardemumma.

3. Slutligen servera och njut!

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Minisemlor/semmelkrans

Nedan recept ger två härliga semmelkransar och även några minisemlor. Frys in den ena och du har säkrat upp två fikatillfällen - fungerar även perfekt att halvera receptet om du endast önskar göra en!

 

Vetebullar

50 g jäst

5 dl rumsvarm mjölk

1,5 dl strösocker

1 krm vaniljpulver

1 tsk vaniljsocker

2 tsk kardemummakärnor, nymortlad

1 ägg

150 g rumsvarmt smör

780 g Manitoba Cream mjöl/Vetemjöl

1 tsk salt

 

Mandelfyllning

(Tips! Halvera nedan recept om du endast önskar göra en krans och frys sedan in den andra)

400 g mandelmassa

1 msk kardemummakärnor, nymortlad

2,5 msk vaniljsocker

50 g hackade hasselnötter/eller mandel

1 dl mald mandel eller mandelmjöl

1,5 dl florsocker

1,25 dl mjölk

 

Topping

5 dl vispgrädde per semmelkrans

1 tsk vaniljsocker

Rostade mandelflarn

Hackade hasselnötter

Nymalen kardemumma

Oxalis

Florsocker

/contentassets/85f5be27184a46e5987f0a77b7cdd671/3---kopia.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies